Geachte asielzoeker,

Welkom in Nederland. Vandaag beginnen we met de Inburgeringcursus.
Wij Nederlanders begrijpen best dat jullie het zwaar hebben gehad in jullie oorlogsgebieden. Dat het klote was je geloof niet te mogen belijden. En natuurlijk was het kut dat je geen vrijheid van meningsuiting hebt gehad. [i]Soit[/i], het zij zo.
Nu zitten jullie in Nederland en zul je moeten eten wat de pot schaft. En vandaag is dat de Inburgeringcursus, les 1: Hier in Nederland kennen wij televisie. Dit is een medium (zeg: mee-djium) waar een paar mensen héél erg veel geld mee verdienen. Geld, dat kennen jullie wel hè?
Zo zijn er op dit medium te-le-visie verschillende zenders. Eén van die zenders is Talpa. Talpa heeft als directeur John de Mol. Een soort dictator, maar dan eerlijk verkozen. Want, beste asielzoeker, in Nederland zijn heel veel idioten, randdebielen en andere aanverwante benedenmaatse intelligentiequotiënten, (zeg: beeld-buis-kinderen) die geld willen betalen om te zien dat een stel vrijwilligers (zeg: gevangenen) in een huis opgesloten zitten. Zonder Joost Eerdmans (die kennen jullie toch nog wel?) en zonder enkelband, zitten ze helmaal niets te doen. Dat kennen jullie toch wel, niets doen? En één van die ‘gevangenen’ gaat op te-le-visie een kindje krijgen! Dat is me wat hè, asielzoe-ker-tje?

En dan niet zoals jullie vijand deed bij jullie zussen. Dus zonder te vragen of het een jongetje of een meisje is, en zònder de buik van je zus open te snijden en het ongeboren geslacht te controleren. Maar beste asielzoeker, het is niet alleen maar vrolijkheid in dit land. Want tegen datzelfde televisieprogramma is een revolutie ontketent. Niet van het volk, want dat zou ‘een beetje dom’ zijn. Dat hebben hebben we inmiddels wel van onze kroonprinses geleerd. Nee, de [url=http://www.nu.nl/news/586083/61/Big_Brother-baby_maximaal_acht_dagen_op_tv.html]arbeidsinspectie[/url] heeft tegen de televisiemeneer gezegd dat belang van het kind vooropstaat en zijn ontwikkeling door het werk niet in gevaar mag komen. Een kindje dat niet mag werken?! Hoe durven ze, vinden ook jullie niet beste asielzoekertjes?

Nu wordt jullie wel constant voorgehouden dat Nederland zo’n goed en lief land is. Dat de mensen die in dit land wonen zo breed van begrip zijn en zo ruimdenkend naast elkaar leven. Beste asielzoeker, écht, wij zijn ook ruimdenkend!
Tenslotte hebben we voldoende ruimte over om te denken dat de geboorte van een kind dat ooit bedoeld was als daad van twee mensen die van elkaar houden, kan verworden tot bijna avondvullende televisie. “Bijna”, want gelukkig heeft de arbeidsinspectie daar een stokje voor gestoken. Wij zijn een raar volkje, asielzoeker. Maar we hebben het goed.

Welkom in ons landje…


12 reacties

WritersBlocq · 6 september 2005 op 21:06

Ik vind het je beste column!

prikkels · 6 september 2005 op 21:47

Druipend van heerlijke sarcasme en ironie en steenGOED!

Li · 6 september 2005 op 22:35

Doet me denken aan een bericht uit de Fabeltjeskrant.

Ben benieuwd naar Inburgeringscursus 2.

Li

KawaSutra · 7 september 2005 op 01:07

[quote]Dit is een medium (zeg: mee-djium)…[/quote]
Weet je dat zeker, Martijn? 😀

Geertje · 7 september 2005 op 09:09

En na afloop kunt u zich inschrijven voor de uitburgeringscursus, die u in de gelegenheid stelt van beide culturen het beste te behouden! 🙂

Ma3anne · 7 september 2005 op 11:29

Wacht effe: die spermashow is dus in het BBhuis? Of snap ik het nu niet meer?
Mooie Viking-Martijn combinatiecolumns vandaag. 😀

Dees · 7 september 2005 op 12:18

Rob Oudkerk verhaalt vanochtend in de Spits over de goed verborgen crisis in Nederland, vlak onder de oppervlakte van het dagelijks bestaan. Als je dit zo leest, ga je je bijna afvragen of het niet eens tijd wordt voor een goede crisis (crisis is immers ook omslagpunt?) in ons landje. Mooi verwoord hoe de asielzoeker als alien in de bizarre leefwereld van Nederland zal mogen komen ronddolen.

Wright · 7 september 2005 op 12:25

Dresselhuys schrijft in OPZIJ, dat je beter geboren kunt worden in het BB-huis dan in een Afrikaans vluchtelingenkamp of een Duits concentratiekamp. Persoonlijk denk ik, dat sommige lieden beter helemaal niet geboren hadden kunnen worden. 😕

Louise · 7 september 2005 op 12:46

En toch heeft het allemaal te maken met eigen keuzes (op debaby na dan). Je kiest er zelf voor
om zwanger en wel met Big Brother mee te doen of er naar te kijken.
Toch heb je een originele manier gevonden om dit eindeloze discussieonderwerp aan de kaak te stellen 😀

Troy · 7 september 2005 op 13:14

Arme asielzoekers. Ik kan me voorstellen dat de cultuurshock overweldigend is. Ik kan ze alleen maar adviseren om zo min mogelijk commerciele zenders te kijken.

Steengoede column overigens.

Troy

sally · 7 september 2005 op 21:29

Grappige manier om het absurde van een dergelijk programma naar voren te brengen.

groet
Sally

klungel · 8 september 2005 op 12:44

Ik moet eerlijk zeggen dat ik me om dat hele gebeuren niet zo duk kan maken. De kijker bepaald de programma’s. Kijken wij dan maken zij. Kijken wij niet, dan maken zij dat dus niet meer. Ik kijk dus gewoon niet. 🙂

Wel goed geschreven en een leuke invalshoek.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder