We schrijven 16 juni 1967.
Eergisteren heb ik de deur definitief achter mij dicht getrokken van het huis van mijn ouders. Weg van die verstikkende wereld van bekrompenheid en conservatisme. Er waait een frisse wind onder de jeugd die alle vastgeroeste principes doet verwaaien. Het is tijd dat we eindelijk eens van ons laten horen! Vorige week kreeg ik de tekst onder ogen van een toespraak op 18 april van drs. Martin Luther King tijdens een demonstratie in Central Park. En hij heeft gewoon gelijk! Wanneer wordt de wereld eens wakker! Het is nu tijd om je uit te spreken, uit te schreeuwen! Nog geen 25 jaar na de laatste wereldoorlog en wat doet Amerika? Ze vallen zomaar een vreemd land binnen waar ze niks te zoeken hebben! En dan ook nog met de meest onmenselijke wapens als napalm. Het is ongehoord. Johnson moest zich schamen!

Ik heb besloten om mij aan te sluiten bij die mensen die het anders willen, beter willen. En het kan! Kijk om je heen, sluit je ogen niet. Hier, waar ik nu sta, in Montery Californië. Hier zullen we de wereld laten zien hoe het anders kan. Morgen begint hier de grootste happening voor Peace die de wereld ooit gekend heeft. En het geeft een fantastisch gevoel. Ik zie alleen maar vrolijkheid en liefde om me heen. Mensen met bloemen in het haar en kleding in de meest fantastische kleuren. Het alom aanwezige vredesteken schept een enorme band tussen de vele duizenden bezoekers die vanuit de hele wereld hier samenstromen met één gezamenlijk doel: make love not war.

Ik verheug me nu al op het enorme spektakel wat ons te wachten staat. En het geeft een heerlijk gevoel dat mensen als Janis Joplin en The Byrds hierin het voortouw nemen. Janis lijkt me een fantastisch mens. Haar emotionele zang komt diep vanuit haar ziel, dat hoor je direct. Ik voel gewoon dat het allemaal goed zal komen, dat we zullen overwinnen. Wat hier momenteel gebeurt daar kan de politiek niet omheen. Ik heb gehoord dat er meer dan 200.000 bezoekers verwacht worden. We staan aan de vooravond van een grootse revolutie die zijn weerga niet kent! Vanaf nu zal de wereld er anders uitzien.

Vandaag, 10 juli 2006
Bijna veertig jaar zijn er verstreken. Bijna veertig jaar heb ik de idealen van mijn jeugd gekoesterd tegen beter weten in. Leren ze het dan nooit? Is alles dan voor niets geweest? Gelukkig heb ik mijn herinneringen. En stilletjes heb ik getracht de kern van het leven, dat wat voor mij echt belangrijk is, over te brengen op mijn kinderen door die sfeer van de Summer of Love in ons gezinnetje te koesteren en vast te houden. En heel af en toe, als de nieuwsberichten de harde realiteit van de werkelijkheid de wereld in schreeuwen, pak ik mijn actiebord en stap ik heel doortastend door mijn woonkamer met opgeheven hoofd en schreeuw dat het een lieve lust is: Bush go home! Vervolgens haal ik mijn antieke platenspeler tevoorschijn, duik in mijn oude platenverzameling, zet Country Joe and the Fish op en zing uit volle borst:

[i]And its 1,2,3 what are we fightin for? Don’t ask me I don’t give a damn, the next stop is Vietnam, and its 5,6,7 open up the pearly gates. Well there aint no time to wonder why…WHOPEE we’re all gunna die.[/i]

Categorieën: Algemeen

13 reacties

Eddy Kielema · 15 juli 2006 op 17:19

Dit is duidelijk een column van iemand die bewust de jaren ’60 en Woodstock e.d. heeft meegemaakt. Een goede column ook, dus ik ga voor Ma3anne!

DriekOplopers · 15 juli 2006 op 19:12

Ma3 of Li…

Mosje · 15 juli 2006 op 20:47

Li, verder raden is zinloos, Li dus
😉

Trukie · 15 juli 2006 op 21:49

Een paar dagen geleden reed ik met een mooie zonsondergang in mijn uitzicht door het landschap rondom de IJssel. Veel groen en af en toe een boerderij met daarboven de warme oranje kleuren van de scheidende koperen ploert. Ramen open en de radio op kracht met ” 1,2,3 what are we fighting for?” Nostalgische gevoelens kwamen er bij.

Af en toe lezen we hier een stuk van iemand die op historische gebeurtenissen ingaat. De systematische aanpak van de alinea´s en de dateringen passen daarbij.

Maar hoe heet die man nou?

Ma3anne · 15 juli 2006 op 22:13

Dit is naar mijn gevoel niet autobiografisch en geschreven door iemand die jonger is dan de tekst doet vermoeden.
De aangehaalde voorbeelden uit die tijd zijn me iets te cliché en kunnen ook gebruikt zijn door iemand die in die tijd nog niet geboren was.

Het is goed geschreven – analyseerde zij ijverig verder….

Ton Teunis?
Nee, Archangel!

Li · 15 juli 2006 op 22:35

Eddy! Of toch niet?
Of ben ik het toch zelf :laugh:
Laat ik eens gek doen. Hij heeft de leeftijd nog niet maar ik gok op Fred. Die kruipt makkelijk in de huid van een 50plusser.
Ja, hij is de auteur van deze uitstekend geschreven column.

In mijn hoofd hoor ik Janis al rondzingen. Ik haal maar weer eens een LP van zolder om weg te dromen bij Cry Baby of Bobby McGee.

Freedom is just another word
for nothing left to lose,
Nothing don’t mean nothing honey
if it ain’t free, now now.
And feeling good was easy, Lord,
when he sang the blues,
You know, feeling good was good enough for me,
Good enough for me and my Bobby McGee.

Back tot the sixties!
Zucht

Li

sally · 15 juli 2006 op 23:20

Mup????

Ach ja, ik raad ook maar wat! hoewel…

Mup · 16 juli 2006 op 05:47

Sorry Sally, maar ik zat in 65 nog in het geweer:-) Nee. Li kwam me net effe met teveel uitleg, Ma3 ook, maar ik ga voor Li,

Groet Mup.

Ma3anne · 16 juli 2006 op 09:37

@ Li: Wat zie je d’r geweldig uit!:-D
Nee, jij hebt deze column niet geschreven, want in 1967 was jij nog veuls te jong om de wijde wereld in te gaan.

Dees · 16 juli 2006 op 10:18

Li heeft nu wel een beetje de Janislook 😛

Ik vind het een enorme Ma3sfeer ademen, met de gekoesterde idealen en de zorg om de huidige maatschappij, maar ik denk ook dat deze uit de pen van Fred komt. De songtekst aan het einde met name. En Fred zie ik nog wel met spandoeken Bush go home door de woonkamer banjeren 😀

KingArthur · 16 juli 2006 op 17:42

Ik weet het niet er gaat maar een naam hier door mijn hoofd en ik zal er wel weer eens naast zitten maar dit is Ma3.

Raad_wie_ik_ben · 17 juli 2006 op 12:08

Tja, Li en Ma3 zijn inmiddels uit de kast gekomen dus het is niet aannemelijk dat ik een van hen ben. Ben ik soms WB, stiekum voor de tweede maal insturen en de wijk nemen naar Belgie.
Ik denk dat ik aan het einde van de dag die burka maar eens uittrek want het begint nu al knap warm te worden. 😛

KawaSutra · 17 juli 2006 op 18:36

Laat ik nu ook nog niet geraden hebben!

Ik gok op……KawaSutra!
Ja, die was het! 😀

Bedankt voor de reacties!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder