Ruimen. [url=http://www.lifeisabitch.nl/]ik[/url] vind het een mooi woord. Bij het uitspreken ervan heb ik een opgelucht gevoel.
Niets lekkerder dan een opmerking op het briefje van de werkster dat ze het huis heeft opgeruimd. Tenminste, zo was mijn gevoel bij ruimen tot voor kort. Nu moet ik bij ruimen vooral denken aan geiten. En niet mekkerend in een wei, maar hevig bloedend aan een ijzeren haak in een slachthuis. Alle soorten en maten schieten zie ik voor me; jonge geitjes, oude mannetjesgeiten met sik en drachtige moedergeiten. En allemaal aan die haak. Niet dat ik een enorme dierenvriend ben, maar ik vind het niet prettig dat mijn beeld bij het woord ruimen een negatieve lading heeft gekregen door de bestrijding van Q-koorts. Het is zelfs zo erg, dat ik om in slaap te komen tegenwoordig automatisch in gedachten geitjes ruím in plaats van dat ik geitjes tèl. En vervolgens lig ik wakker totdat de geit tot een uitgestorven dierenras behoort. Welterusten alvast voor vanavond. Maar ik vind het zo jammer voor de term ruimen, zonde. [url=http://www.lifeisabitch.nl/]ik[/url] kan me voorstellen dat deze vorm van bestrijding nodig is, maar eerlijk gezegd heb ik onvoldoende kennis van de materie om daar een oordeel over te vellen. Ze hadden op z’n minst een ander woord kunnen gebruiken. Inslapen bijvoorbeeld of een spuitje geven. Oorzaak van mijn bittere nasmaak aan de benaming ruimen is dat ik weet dat het om gezonde dieren gaat. Ik zou ruimen liever in verband gebracht zien met het wegwerken van rotzooi en tuig. Te beginnen in Culemborg.

Deze week is er een noodverordening afgeroepen in de wijk Terweijde in Culemborg. Het is verboden om je er met meer dan vier mensen op straat te vertonen. Alleen omdat er een rotappeltje of 100 ruzie maakt met elkaar. Nou ja ruzie, moedwillig iemand aanrijden-ruzie en molotovcocktail naar elkaar gooien-ruzie. Flink bonje dus. Medicatie in de vorm van praatsessies en diverse arrestaties heeft de geïnfecteerde relschoppers niet kunnen redden. In mijn ogen dus typische gevalletjes van te ruimen patiënten. Maar helaas is er gekozen voor bestrijding van de ongeregeldheden waarvan in plaats van de daders, juist de gezonde inwoners van Culemborg last hebben. Je kunt dit merken aan de betonnen wegafzettingen en het samenscholingsverbod. Uitstel van executie denk ik zo. Het valt mij op dat Nederland een virus onder boerderijdieren zo rigoureus en nietsontziend aanpakt, terwijl de ‘Culemborg-rellen’ zo slap worden benaderd. Het hoeft toch niet zo ingewikkeld te zijn? Gewoon allemaal oppakken, een maand in een afgesloten hok en leven op water en brood. Een geit zou er jaloers op zijn. Vervolgens noemen we alleen dit soort acties nog ruimen. Tel [url=http://www.lifeisabitch.nl/]ik[/url] in bed weer geitjes en val [url=http://www.lifeisabitch.nl/]ik[/url] heerlijk in slaap.

Categorieën: Actualiteiten

3 reacties

SIMBA · 7 januari 2010 op 09:11

Even voor de duidelijkheid, de geruimde geiten gaan NIET naar het slachthuis! Ze worden verwerkt bij de destructor.

LouisP · 7 januari 2010 op 14:29

Kwiezel,
er is relatief weinig over gezegd……een drama,
al die dieren in de fleur van hun leven.
Ik hoorde iemand het relativeren door te zeggen dat die geiten toch gedood worden…..daar zijn ze voor….nou daar krijg ik helemaal een sik van…

Louis

arta · 7 januari 2010 op 20:01

Ik vind het echt belachelijk dat er weer zoveel dieren geruimd moeten worden. Een beestachtige oplossing. Hadden ze de dieren niet kunnen testen (en dan liefst jaren geleden op het moment dat duidelijk werd dat Q-koorts van dieren op mensen over ging) op de ziekte, en aan de hand daarvan beslissingen kunnen nemen. Hadden ze het ‘ruim’-geld niet kunnen spenderen aan een degelijk vaccin? Misschien klets ik maar een beetje in de ruimte, heb het onderwerp niet goed gevolgd, maar 3 jaar geleden lag een bekende van me al met deze ziekte in het ziekenhuis en werd luid verkondigd dat het geen enkel gevaar vormde, en dan nu… Bah! :eh: :eh: :eh:

Geef een antwoord