Na de koorts die de Mexicaanse griep dit najaar met zich meebracht, zijn de Kaaskoppen alweer in de ban van de volgende koorts.. Deze koorts gaat elke winter weer gepaard met heel veel glijmiddel, deze worden ook zodra het maar even kan overal aangeboden. Nee, geen Durex of Shunga, maar de schaats. Als de temperatuur in het kikkerlandje maar even twee nachtjes onder de min vijf graden Celsius komt, worden de leden van de schaatsverenigingen weer opgebeld en wordt er weer hard vergaderd over wie er dit jaar de koek en zopie mag regelen. Er wordt weer even in de clubkas gespiekt hoeveel er weer uit kan worden uitgetrokken als prijzengeld. Als al deze zaakjes zijn geregeld stappen de mannen in de auto, en gaan de route op hun gemakje eens verkennen. Na ongeveer honderd meter wordt de auto weer stilgezet en gaan de mannen voorzichtig naar de oever, daar gaan ze als kinderen testen hoe dik het ijs is. Menig vrouw vind waarschijnlijk ook regelmatig een man thuis met één nat been.

Na ongeveer heel de route te hebben gevoelt of het ijs dik genoeg is gaan de mannen teleurgesteld terug naar de thuisbasis van de schaatsvereniging. In het clubgebouw hangen trotse foto’s van leden die de Elfstedentocht hebben uitgereden, foto’s van de clubwinnaars die het clubrecord allemaal hoog hielden.. Helaas waren deze foto’s allemaal zwart-wit en zijn de mannen van toen allemaal niet meer in staat hun schaatsen onder te binden en zijn slechts nog helden..

Maar de Kinderen van deze schaats-veteranen houden de sfeer en de moed erin.. Blijven hopen, en geloven.. Want daar bereik je immers het meeste mee toch?

[i]Stijn de Bliek[/i]


2 reacties

DACS1973 · 8 januari 2010 op 10:21

Ja de schaatsgekte slaat weer toe.

Er staan nogal wat tekstuele onvolkomenheden in je stuk. Ik noem er een paar:

Ijs -> IJs
Kaaskoppen -> kaaskoppen
(…) glijmiddel, deze worden -> (…) glijmiddel, dit wordt…
(…) en gaan de route (…) verkennen -> (…) en gaan ze de route (…) verkennen
Menig vrouw vind -> Menig vrouw vindt
…te hebben gevoelt -> … te hebben gevoeld
Maar de Kinderen -> Maar de kinderen

De laatste Elfstedentocht was in ’97, dus veel van de mensen die hem toen hebben gereden zijn nu niet te oud om opnieuw de ijzers onder te binden. Bovendien had je toen ook al kleurenfoto’s hoor.

De laatste zin vind ik een beetje uit de lucht komen vallen.

Ga door met schrijven, want oefening baart kunst!

SIMBA · 8 januari 2010 op 10:59

Volgens mij is die schaatskoorts tamelijk regionaal. In Brabant en Limburg is er niks van te merken. Maar ja die moeten hun krachten sparen voor Carnaval 😀
Waarom gebruik je hoofdletters midden in een zin?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder