Het is weer eens zover: een stapel boeken wil gelezen worden. Twee vechten om voorrang. Weet dan maar eens goed te kiezen. Het eerste gaat over de vraag hoe mensen zin geven aan hun bestaan. Er blijkt niet slechts één manier, maar een reeks van mogelijke zingevingen. Dat die zingeving niet buiten de wereld (meta fysica zeiden de Oude Grieken) gezocht kan of mag worden is zonneklaar. Voer voor heidenen, dus goed boek.

Het tweede gaat over vliegende schotels, contact met buitenaardse wezens en kosmische ontvoeringen. De schrijver veegt genadeloos de vloer aan met die onzin. En terecht, het zijn even zovele vluchten voor (en uit) de werkelijkheid. Zo bekeken dus te vergelijken met religie en godsdienst, die ook troost zoeken in een denkbeeldige wereld omdat de werkelijke een beetje te veel van het goede is.

Over een denkbeeldige wereld gesproken: ik luister tijdens het schrijven van deze column naar filosoof, schrijver en radiomaker Henk Weltevreden, die een reportage voor de vpro radio maakte over de “eerste mens” die volgens Noord-Korea in… jawel, Noord-Korea zou hebben geleefd, en wel 1 miljoen jaar geleden. Uiteraard vlakbij het geboortehuis van De Grote Leider. Ze konden Weltevreden uiteraard nog geen honderdste procent van een greintje bewijs leveren, maar dit nieuwe geloofspunt past nu eenmaal perfect in De Leer Van De Grote Leider Die De Waarheid In Pacht Heeft.

Kloppen de feiten niet met de Leer? Jammer voor de feiten. Dat is het mooie aan religie, godsdienst en dogmatisme. Je past de feiten gewoon aan de Leer aan en klaar is kees. Zo onderdrukken puriteinse christenen, orthodoxe joden, fundamentalistische moslims en extremistische hindoes (ieder op hun eigen eigenwijze wijze, dat wel) elke twijfel en vooral alle twijfelaars. Tegen ontzagwekkend veel beter weten in houden ze krampachtig vast aan rare teksten die al eeuwen geleden door de werkelijkheid ingehaald zijn. Hoe meer feiten met De Leer in strijd zijn, des te strijdvaardiger is hun reactie op die feiten en nog meer hun haat tegen mensen die feiten aandragen i.p.v. onzin.

Daarom vermoorden dolle christenen abortusartsen, liquideren drieste moslimfanaten ongelovigen en joden, roepen imams op tot onthoofding en ander volksvermaak. Kortom, het is overal feest, al ben ik waarschijnlijk niet uitgenodigd…

Categorieën: Maatschappij

5 reacties

Anti · 18 september 2010 op 10:24

Ben maar blij dat er nooit een uitnodiging op je deurmat plofte. Geen feest zonder offer…je sluit als weldenkend mens perfect aan bij het profiel ;-).

Prlwytskovsky · 19 september 2010 op 15:22

Vliegende schotels? Die heb ik al genoeg gezien bij mijn vijfde ex-vrouw.
Los daarvan is het lekker leesvoer, Jan. En wees maar blij dat je bij je laatste regel niet bent uitgenodigd.

JanBontje · 20 september 2010 op 03:01

Ik vrees dat er heel wat mensen niet op het feestje worden uitgenodigd… :toeter:

Dank jullie voor je commentaar.

sylvia1 · 20 september 2010 op 06:59

Helaas is de wetenschap zelf ook niet altijd vrij van dogma’s, ook daar worden en werden feiten ‘verdraaid’ voor de Leer, maar inderdaad fanatieke religies maken het nog bonter…

Mien · 20 september 2010 op 14:09

@JanBontje

Ik zou deze [b][url=http://img.geocaching.com/cache/aa7f5513-c555-4d8e-b521-acd6b4a563f7.jpg]”lectuur”[/url][/b] eens goed tot je nemen.

Mag niet ontbreken in een [b][url=http://3.bp.blogspot.com/_cPBAKZE0pKk/So6zGXgBieI/AAAAAAAABTI/thDqGE2ALj8/s1600-h/davidblazquez%2Bbookshelf.jpg]menselijke boekenkast[/url][/b].

Mien

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder