Ik heb wel wat met de Grieken. De uitvinders van de gratis uitgerolde Europese beschaving worden door hun bevriende landen met de gouden sterren zo langzamerhand richting het afvoerputje van het continent geduwd. Beschaving heeft blijkbaar toch iets te maken met eigenwijsheid, vasthouden aan goed zittende normen en waarden. En met zelfrespect. De geografische ligging en de oude Indo-Europese taal zijn zo excentrisch dat we niets van ze begrijpen. Zeggen ze ‘nai’, bedoelen ze ja en ‘oxi’ betekent nee. Neem daarbij de uitspraak. Oxi klinkt een beetje als ‘oggie’, zoals je een kindse grijsaard medelijdend benadert. ‘Oggie, oggie, Europaatje let op uw zaakje!’ Zij kunnen er toch ook weinig aan doen dat het er veel te heet is om wat productiefs te doen, zeker in de nabijheid van al die uitgestrekte zandstranden aan de koele zee. Wie kan zich als minister van financiën een tot econoom gedomesticeerde Hell’s Angel veroorloven die na een bewuste verdeel en heers ruzie gewoon met pensioen gaat en zich daarmee aansluit bij een meerderheid van de bevolking. Ze weten dat Europa ze toch weer de geoxideerde bips aanbiedt en als de Grieken ergens raad mee weten is het die benadering wel. Met zoveel vooroordelen hebben ze geen schijn van kans. Daarom is het oxi terecht. Dat is democratie, het andere Griekse exportproduct dat ze geen euro oplevert. Voor de goede verstaander: oxi in oxideren komt van oxygen en duidt op een reactie met zuurstof. Het is dus eigenlijk gewoon een schreeuw om wat lucht.

11 juli 2015   #BinnenDoorDenken

Categorieën: Algemeen

Robert

Robert Beernink auteur van verhalen, #binnendoordenkers en lichtgedichten. Zijn motto: elk verhaal is waar, elke waarheid slechts geloof.

8 reacties

Mien · 9 juli 2015 op 17:16

Er zijn zoveel verschillende belangen gemoeid met het welvaren van Griekenland, zowel nationaal als internationaal dat je daar niet eens meer de oude Griekse wijzen voor hoeft te raadplegen en/of lezen? Het raadplegen en lezen van de Okkie en de Taptoe volstaat. Aan het eind van het liedje blijven oude geschiedenissen zich herhalen, honger naar macht, gedraai om gezichtsverlies te voorkomen. Arme Grieken. Zij trekken uiteindelijk aan het kortste eind. Het heeft niets meer met wijsheid te maken. Tenzij vertraging en tactiek daaronder vallen.

troubadour · 9 juli 2015 op 19:01

Wauw, column van het jaar Streek!
Ga gauw geld verdienen met je gave! Mien houdt het hier wel in de gaten..

    Mien · 10 juli 2015 op 07:49

    Gelijk [b][url=http://www.humanistischecanon.nl/logos_paideia/protagoras]Protagoras[/url][/b] dan. Geld voor beide proposities. 😉

Esther Suzanna · 9 juli 2015 op 19:08

Sterk en sharp geschreven. Vleugje humor door verwijzing naar anciënniteit..super!

Frans · 10 juli 2015 op 00:53

Leuk hoe we altijd weten hoe andere volkeren in elkaar steken en nooit over onszelf iets van een generalisatie willen horen.

    troubadour · 10 juli 2015 op 06:32

    Ik wel hoor Frans. De Nederlander bestaat!

      Frans · 10 juli 2015 op 13:42

      Ja, Troubadour en een lantaarnpaal is van ijzer.
      Maar we worden zwaar in het pak genaaid.
      Niet alleen met Griekenland dat volledig is uitgeknepen en nog meer moet bloeden omdat de zogenaamd rijke landen dan het ongelijk van hun bezuinigingsbeleid zouden moeten toegeven. De ECB koopt 1100 miljard aan obligaties op om de economie vlot te trekken, maar niet in Griekenland.

      De nieuwe zorgwet die de vrije artsenkeuze aan banden legt en tot een kabinetscrisis leidde, wordt binnenkort zonder morren aangenomen.

      We krijgen een pensioenstelsel op maat, waarmee waarschijnlijk het fundament onder het systeem is weggeslagen. Zoals Rutte dat eerder met de zorgverzekering heeft gedaan. Die is ook op maat. Als iedereen zich alleen voor zijn of haar eigen ziekten verzekert, heeft verzekeren natuurlijk geen enkele zin.

      De AOW is sinds kort voor een deel afhankelijk van het arbeidsverleden, waarmee ook die ooit zo simpele voorziening niet alleen nodeloos ingewikkeld is gemaakt maar ook wezenlijk is veranderd.

      De perikelen rond de PGB zijn nog steeds niet opgelost. Sinds de staatssecretaris heeft toegegeven dat de problemen pas volgend jaar uit de wereld zijn, is iedereen tevreden en gaan we over tot de orde van de dag.

      De olieprijs is gezakt, maar de benzineprijs blijft gelijk omdat de vraag zo groot is. Met name in de VS zijn volgens de krant de benzineslurpers weer in trek door- je raadt het al- de lage benzineprijs. Daar wel.
      De gasprijs is sinds jaar en dag aan de olieprijs gekoppeld. Toch wordt het gas niet goedkoper omdat de leveranciers nog met de duur ingekochte voorraad zitten.

      Met een nettorendement van 3 procent is het vermogen van de pensioenfondsen in 2040, op het hoogtepunt van de vergrijzing, verdubbeld naar 2000 miljard. Hoeveel wil je achter de hand hebben.
      Het historisch rendement van de pensioenfondsen is 8 procent. Ze hebben de crisis in de jaren dertig, WOII, de oliecrisis, de internetbubbel en de bankencrisis doorstaan. Toch moeten de fondsen korten.
      De lage inkomens zouden meer profiteren van het belastingplan dan de hoge. Ja, in procenten van het inkomen, maar 1,5 procent van een ton levert toch echt meer eurootjes op dan 3 procent van 30.000 euro.
      De zogeheten constructieve oppositie beweerde vorig jaar dat de duur van de ww was gered. Ze vergeten te zeggen dat je sinds 1 juli pas na een arbeidsverleden van 60 jaar recht hebt op de volledige ww van 3 jaar. Een maand per jaar van de eerste tien jaar dat je gewerkt hebt. Daarna bouw je een halve maand per gewerkt jaar op. Na 10 jaar heb je 10 maanden ww. Om daar nog 26 maanden bij te krijgen moet iemand dus nog 52 jaar werken.
      En o ja, als iemand na pak ‘m beet 27 jaar wordt ontslagen en het in het hoofd haalt om ww aan te vragen dan noemt onze premier dat dikke ik. De voorzitter van de werkgevers spreekt zelf over labbekakken die asperges moeten gaan steken. Niet wetende dat dat werk tot een paar jaar geleden door asielzoekers werd gedaan, die er 10 euro per dag voor kregen.
      Enzovoorts enzoverder.
      Sorry voor mijn lange en voor een groot deel niet relevante reactie, maar ik word er zo langzamerhand kruusdol van.

        Esther Suzanna · 10 juli 2015 op 15:50

        Dit had een Column kunnen zijn Frans, of nog in wording.. 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder