Dat het verlies van een van zijn kleindochters mijn vader zwaar heeft aangepakt, zie ik aan de dofheid van zijn ogen en de diepe wallen er onder. Zijn in de winter altijd al gelige teint kleurt nu bijna naar oker. Het lijkt ook of hij kleiner is geworden. Hij ervaart naast zijn eigen verdriet heel sterk dat van zijn dochter en schoonzoon en misschien weegt dat nog meer. Ik voel dat ook in die tijd. Opeens besef ik scherp wat onherroepelijk betekent. Onomkeerbaar.
Het lijkt of ik definitief mijn onschuld heb verloren, het gevoel van veiligheid waarmee ik nog argeloos in het leven stond.

Wel geeft het papa troost, dat hij nu twee kleinzoons heeft en met de oudste, die intussen bijna vier is, gaat hij graag af en toe op stap. Tijd heeft hij in overvloed en het geeft hem wat afleiding, want ook met zijn carrière loopt het bepaald niet soepel. Al een paar jaar is hij werkeloos thuis. Hij probeert echt van alles om aan het werk te komen, maar het lukt niet. Halverwege vijftig is toch nog lang niet oud, maar de arbeidsmarkt heeft hem op die leeftijd blijkbaar al afgeschreven.
Hij is een schaduw geworden van mijn vroegere man-van-de-wereld-vader die met glanzende ogen verhalen vertelde over zijn zakenreizen, terwijl wij aan zijn lippen hingen en er nooit genoeg van konden krijgen.
Nu doet hij de boodschappen, kookt geregeld en zit overdag uren met mijn moeder te kaarten of kruiswoordpuzzels op te lossen. Spelletjes die wij normaal gesproken alleen op zondag met hem samen deden.

Over hun huwelijk lijkt een ongewone rust te zijn neergedaald, voor zover ik daar over kan oordelen, want ik woon niet meer thuis. Maar zo voelt het wel als ik bij hen op bezoek ben. Wonderlijk, omdat wij in het verleden zo ontzettend veel heftige ruzies hebben meegemaakt. Die verliepen volgens een vast patroon, ongeacht waar het over ging. Op een bepaald moment, het heftigste stadium, werd er altijd familie uit de kast gehaald. Daar kon je gewoon op wachten. De broer van mijn vader die niet deugde en dan meteen daar bovenop van de tegenpartij geheid de broer van mijn moeder waar ook van alles mis mee was. Alleen de volgorde wisselde. Een treurig pingpongspel zonder winnaar.

Op mijn vijftiende heb ik daar op een gegeven moment zó helemaal genoeg van, dat ik voor hen ben gaan staan met de woorden:‘ En nou houden jullie allebei meteen op, of ik loop weg en ik kom nooit meer terug’. Ze zijn zó perplex, dat ze meteen stoppen. Maar ja, zo’n stunt werkt ook maar één keer. Mijn jongere zusje heeft dat tafereel nooit vergeten en mij er jaren later aan herinnerd.

Maar nu is het wat dat betreft dus rustiger.
Met een vriend probeert mijn vader uiteindelijk na alle vergeefse sollicitaties, een nieuw bedrijfje op te zetten en hij gaat daarvoor naar Amerika. Later horen we dat hij in het vliegtuig daarheen heel erg beroerd geworden is. Maar het is na een uurtje weer voorbij. Een paar weken later vertelt hij het langs zijn neus weg en hij wil er verder absoluut geen aandacht aan schenken.

Onze nieuwe baby is een gezond en gemakkelijk kind. Tussen kerst en oudjaar gaat hij met zijn grotere broer bij mijn ouders logeren omdat wij naar een bruiloft moeten. Zij vinden dat heel leuk en voor ons is het heerlijk om er na zwangerschap en eerste weken zorg een paar dagen tussen uit te zijn. Als we de kinderen op komen halen en met de hele mikmak weer naar huis vertrekken, loopt papa even mee naar onze auto. Op zijn kale bruine sloffen, de achterkanten platgetrapt, zijn broek als altijd een tikje afgezakt, staat hij daar in het licht van een lantaarn. Een dikke sigaar hangt op zijn lip, wat we grappig vinden, want hij rookt eeuwig sigaretten en echt nooit een sigaar. Hij houdt zelfs een half glaasje whisky in zijn hand, terwijl hij bijna nooit alcohol drinkt… Bij het wegrijden zwaaien we naar elkaar via de achterruit van onze auto. ’Daaaag opa!’, roept oudste zoon nog enthousiast, als hij allang uit zicht is. Daarna heb ik even een vreemd gevoel, dat ik snel wegduw.

Het is de laatste keer dat ik hem levend heb gezien. Een paar dagen later worden we om vijf uur in de ochtend gewekt door het schrille geluid van de telefoon. Echtgenoot neemt hem beneden op. Even later staat hij lijkwit in de deuropening. ’Je vader’ zegt hij alleen.
We brengen als in trance, het oudste kind bij de buren, de baby gaat mee naar mijn ouderlijk huis. Snel rijden we het nog slapende dorp uit, onder de bomen door die zo feestelijk bloesemden toen we vier jaar eerder op het zelfde vroege uur naar het ziekenhuis reden voor de geboorte van ons eerste kind.

Wat een contrast. De bomen zijn nu kaal en het is koud en mistig winterweer. Alles is grauw en zo voelt het van binnen ook. Er zit matglas tussen mij en de wereld. Wat is er moeilijker te vatten dan de dood? Het definitief weg zijn van een unieke persoon? De wereld, mijn wereld is definitief veranderd.
Hoeveel gedachten kunnen er in een half uur door je heen gaan? Hoeveel verschillende gedachten en hoeveel dezelfde?
Thuis aangekomen, blijkt mijn vader daar al niet meer te zijn. Mijn moeder, vreemd kalm, maar waarschijnlijk eerder murw, heeft hem al laten weghalen door een begrafenisondernemer.
Het is nauwelijks te bevatten.
Ik ben bijna zevenentwintig en in deze nacht met een schok een generatie opgeschoven. Tussen de dood van mijn moeder en mijn vader zit twintig jaar.

In de keuken staan voor de koelkast papa’s platgetrapte sloffen. Ze zijn van een ondefinieerbare kleur bruin leer, met kronkelende kraaksporen als de landkaart van zijn leven. De vorm van zijn voeten staat erin afgedrukt.
Zij dragen het stempel van een episode en geven dit laatste hoofdstuk naam.


pally

Genieten van leven en mensen en natuur om mij heen. Schrijven als belangrijke drijfveer om te ordenen, te relativeren en te communiceren.

15 reacties

arta · 1 februari 2013 op 08:41

Poeh, wat een geweldig geschreven laatste hoofdstuk, Pally, ik kreeg het er een beetje koud van.

[quote]Ik ben bijna zevenentwintig en in deze nacht met een schok een generatie opgeschoven. Tussen de dood van mijn moeder en mijn vader zit twintig jaar.[/quote]

Deze zin… Triest, maar geniaal!

Mien · 1 februari 2013 op 09:44

Ondanks dat ik je schoenenverhalen prachtig vind wil ik toch even een kritische noot plaatsen.

Volgens mij is het de bedoeling dat een VC nieuwe columns schrijft. Ik krijg nu als lezer het gevoel dat ik alleen maar voorpublicaties van een nog te verschijnen boek voorgeschoteld krijg.
Ik wil daar best commentaar op geven. Opbouwend zelfs. Maar niet als deze in de rubriek VC geplaatst worden.

Ik zou het fijn vinden als je de schoenencolumns publiceert als gewone columnist en niet als VC. Schrijf nieuwe columns als VC. Daag jezelf eens uit. Je kunt het.

Groet,

Mien

Edit:
Had er even overheen gelezen dat dit mogelijk het laatste schoenenverhaal is.
Wilde het bovenstaande toch even gezegd hebben.
Succes met de verdere redactie en uitgave van je boek.
Ben wel benieuwd naar het eindresultaat.
En naar je nieuwe bijdrage als VC in maart.

Pierken · 1 februari 2013 op 12:18

[u]Papa’s sloffen[/u]

In de keuken staan
voor de koelkast
papa’s platgetrapte sloffen.
Ze zijn van een ondefinieerbare
kleur bruin leer,
met kronkelende kraaksporen
als de landkaart van zijn leven.

De vorm van zijn voeten
staat erin afgedrukt.
Zij dragen het stempel
van een episode
en
geven dit laatste hoofdstuk naam.

————————–

Onverwacht blijf je toch dichter bij je leest dan je (misschien wel bewust) denkt, Pally. :wave:

SIMBA · 1 februari 2013 op 12:21

Jammer dat de schoenenreeks voorbij is, ik heb ze allemaal met plezier gelezen!

Sagita · 1 februari 2013 op 13:30

Mooi sterk begin. In een paar woorden omschrijf je een depressieve man. Daar zijn jouw verhalen mee doordrenkt mooie sfeertekeningen uit het dagelijkse leven van gewone mensen.
Ik lees en schrijf hier nog geen jaar en ken niet alle schoenen verhalen. Ik lees de stukjes los van elkaar.
Even opzoek in jouw archief belandde ik in: ‘Nachtplassen’ ook weer zo’n hilarisch en herkenbaar stuk. Als dit het slot verhaal is van een reeks, een boek in wording, is het ergens achtereen te lezen?
groet Sa!

BlogBoy · 1 februari 2013 op 13:51

[quote]Ik voel dat ook in die tijd[/quote]

Deze zin vind ik ietwat onnodig. Het haalt je als lezer even uit het verhaal.

De laaste zinnen zijn bijna van een Wolkers-achtige kwaliteit.

pally · 1 februari 2013 op 14:48

Hallo Mien,
Ik begrijp je reactie wel, al heb ik zelf niet het gevoel de VC hier ten onrechte voor te gebruiken. Er liggen alweer een paar ‘gewone’ columns klaar voor de volgende VC’s.
Dus niet bij gebrek aan beter. Bovendien is dit slothoofdstuk nog kakelvers, want net af. Maar ik wilde zo graag deze laatste hoofdstukken onder elkaar hebben in het CX archief. En na het geregeld polsen hier, of de hoofdstukken van wat hopelijk een boekje wordt, gewaardeerd worden heb ik een ‘ja ‘verstaan. Maar nu is het voorbij, wees gerust dit was de laatste…. :kus:
Groet van pally

Nachtzuster · 1 februari 2013 op 21:44

Lieve Pally, ik ben fan van jouw schrijven en zeker de schoenenreeks heeft mij kunnen bekoren. Waarvoor dank! Bij deze column had ik echter het gevoel dat hij wat geforceerd geschreven is. Sommige zinnen hebben niet zo’n fijn ritme. Het kan zijn dat dit komt omdat het een gevoelig onderwerp is, dat heel dicht bij jezelf ligt. Dat weet ik natuurlijk niet. Daarbij vind ik het ook erg mooi dat je zo liefdevol over je vader schrijft. Mooie afsluiter! :kus:

Ferrara · 1 februari 2013 op 22:27

“Er zit matglas tussen mij en de wereld.
De wereld, mijn wereld is definitief veranderd.”
Sterke zinnen.

Het voelt weer als de dag van gisteren toen mijn moeder plotseling overleed terwijl we op vakantie waren.

Harrie · 2 februari 2013 op 11:18

Wat triestig en wat een verlies. Dat je dat zo kunt neerschrijven. Knap. Je weet in mooie zin het verleis te vangen. Kan me alleen niet voorstellen dat dit hoofdstuk ooit afgesloten wordt. Zo’n verlies blijft pijn doen. Misschien dat het schrijven wat loutert. Ik gun dat jou van harte. Harrie.

Dees · 2 februari 2013 op 20:22

Mooi. Beklemmend. Licht treurig ook om een egoïstischere reden. De laatste!?

Ik koop niet snel on demand, deze mss wel. Zal me erbij afvragen welke schoenen erbij horen. Dankjewel voor een mooie reeks in een briljant gevonden rode draad.

Meralixe · 3 februari 2013 op 15:33

Hallo buurtje!
De basis van de column, het verhaal, is gewoonweg beklijvend mooi en moedig gebracht. Voeg daar dan nog uw andermaal voortreffelijke woordkeuze bij en we zitten al direct bij een hoogstaand schrijven.
Doch sukkelde ik een beetje met de tegenwoordige tijd van een verhaal uit het verleden, een tactiek van vertellen dat het eigenaardig genoeg in andere columns bijzonder goed deed. Ik denk dat dit komt omdat U, als ik het verhaal analiseer, dan toch een tijdspanne heeft van ongeveer veertig jaar die dan telkens per periode via een soort hulpzinnetje moest omschreven worden. Voeg daar dan nog bij dat je nog al heen en weer surft in het eigen leven en de logische volgorde van jong naar oud (excuseerde voor dat laatste woord) niet volgde en we komen in een niet altijd even gemakkelijk lezen terecht.

Yfs · 3 februari 2013 op 15:44

Erg mooi weer Pally! Hoewel het veel herinneringen naar boven doet borrelen bij me over het overlijden van mijn vader hoef je als lezer niet persé ook een vader verloren te hebben om geraakt te worden door je woorden! Mooie titel, papa’s sloffen Het had ook iets anders kunnen zijn zoals bijvoorbeeld een pijp, en sjaal of een sleutelbos, maar die kunnen nooit op tegen de kronkelende kraaksporen van de ’toffels’!! :wave: :wave:

agapo · 3 februari 2013 op 17:15

pally

Zoals steeds weer een heel mooie column,met veel gevoel geschreven. Sommige zinnen ;bv,Alles is grauw en zo voelt het van binnen ook. Er zit matglas tussen mij en de wereld. Je word er stil van als je dat leest.De wereld is voor mij ook niet meer hetzelfde na mijn vaders dood.
groetjes
Agapo

pally · 6 februari 2013 op 11:49

Ik wil iedereen heel erg bedanken voor het lezen en de vele positieve en kritische reacties op alle 20 schoenstukjes. Ik heb er heel veel aan gehad en mede daardoor nog behoorlijk wat veranderd.
En voor wie al die schoenen zat was, de beproeving is voorbij… 😉
Ook de reacties op dit slotstukje vind ik hartverwarmend,:kus: for you all
pally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder