Mijn dochter van acht wordt gepest op school en niet zo’n klein beetje maar “behoorlijk”
Nu zul je zeggen dat er zoveel kinderen gepest worden en dat is ook zo, maar als het je eigen kind betreft bekijk je het anders omdat het je raakt tot diep in je ziel.
Oké, ik geef toe, ze doet er wijs aan om wat meer haar mondje te houden en daar heeft ze grote moeite mee.
Zodra iemand wat tegen haar zegt geeft ze een weerwoord en dat gaat soms fout maar ze hoeft ook niet alles te slikken. Nu speelt dit al jaren maar na de zomervakantie zijn de pesterijen heel erg geworden. Mijn meisje is in therapie om emotioneel sterker te worden wat nu nog moeilijker wordt.

Her pesten is nu vòòr school, tijdens school en na school, zelfs bij ons in de straat. Ze weten haar altijd te vinden.
We zitten nu twee maanden op school en ze is s’ochtends al ziek als ze heen moet.
Gelijk heeft ze want het is nooit één op één maar één op acht en het liefst één op tien of twaalf.
Met nog 3 kinderen uit de klas is ze het slachtoffer. Als iemand uit de klas toch met haar wil spelen worden ze door de opstokers aangesproken met: ‘je weet het he, dat is vies!’
Daarnaast wordt ze getrapt, geknepen, uitgescholden en barst ze menig keer in tranen uit, wat juist geweldig is voor de pesters.
Als ze s’avonds aan tafel zit komen de tranen weer en komt het hoge woord eruit.
Op dat moment draait mijn hart om maar ik laat haar vooral haar gal spuien.
‘Weet je wat ze zeggen, mam?: dat ik bacillen heb en een jongensnaam. Dat ik een kankerkutwijf ben, dat mijn vader lekker niet meer bij ons woont, dat ze jou gaan vastbinden inde bosjes en dat ze langs ons huis komen om mij op te wachtwen en ze hebben ook geknepen!’
Wanneer ze mij haar linkerarm laat zien zit deze vol met maar liefst 18 blauwe plekjes, van klein en licht tot donkerpaarse vlekken.
Op dat moment kan ik wel janken maar daar zijn wij niet mee gered.
Ik beloof langs de juf te gaan maar of dat nu een echte oplossing is, betwijfel ik. Ze slaan en trappen haar zelfs onder de les.
Juf is er vaak tussen gesprongen en het houdt niet op Hoe vaker ze naar juf loopt, op mijn advies, hoe meer ze gepest wordt want ze is een ‘klikspaan’
De school houdt alles in de gaten, zeggen ze maar het lukt ze niet om deze pesterijen de kop in te drukken.
Als ze toch eens wegloopt tijdens deze pestpogingen pakken ze haar allerzwakste plekje: als jij wegloopt pakken we je zusje”. Ze twijfelt wat ze moet doen en ja hoor ,ze houden hun woord; haar zusje van vier krijgt een harde knal voor haar hoofd. Nou vraag ik je???
Toen was de maat vol; school aangesproken, ouders aangesproken en het liefst had ik die kinderen te grazen genomen maar…..dat is de oplossing niet.
Dan maar hardere acties en ik stapte naar de directeur. Mijn doel? Ze kan naar een andere klas met haar eigen lessen of toch een andere school.
Ik moet mijn meisje redden en zij moet het vertrouwen hebben dat ik voor haar opkom.
Dat dit toch altijd maar doorgaat, pesten! Vroeger op school was het er al en tegenwoordig is het nog harder dan toen.
Kinderen zijn de toekomst zeggen ze maar waar gaat die dan heen als we ze nu al niet in het gareel krijgen?

Categorieën: Algemeen

11 reacties

Godspeed · 30 september 2003 op 12:57

Diep geschokt ben na het lezen van deze column.
Van de ene kant dat ik je als moeder niet eerder in actie kon komen, en van de andere kant dat de school niet eerder actie heeft ondernomen. Ik kan mij niet voorstellen dat de school leiding dit niet ziet. En als ze het al niet zien dan is het een trieste bedoeling daar.

Ik heb mijn kinderen opgevoed dat ze niet pesten, ook onderling niet, ik heb daar echt een schurft hekel aan. Niet dat ik zelf ooit gepest ben geworden, maar toch mijn gevoel voor onrecht is altijd groter geweest dan dat ik mij ook schuldig zou maken om een “zwakkere” te pesten. Ik heb wel menig maal een pestkop gecorrigeerd, en ben voor de zwakkere opgekomen.

Gelukkig heeft mijn zoon die in groep 8 zit, deze zelfde afwijking. Hij vertelde onlangs nog dat hij de “kleintjes” uit groep 3 altijd helpt als ze door de “groten”uit groep 7 worden belaagd. Zo zie je maar het ligt in de genen, en daarmee pak je probleem meteen bij de horens.

Het probleem ligt bij de ouders, en dat zijn hoogstwaarschijnlijk een stel lamzakken die vroeger ook altijd hebben gepest. En het zou me dan niet verwonderen als deze kinderen straks net zo een lamzakken worden als hun ouders en daarmee een trend zetten.
Ik zou ook voorstellen om ouders van pestkoppen civiel aansprakelijk te stellen voor de geleden schade, als dat mogelijk is??

Ik wens jullie veel sterkte met een passende oplossing, misschien wel verhuizen naar een andere stad of dorp. Tip: ga dan voor het dorp, vanwege de betere sociale kontrole.

Godspeed

tommy · 30 september 2003 op 15:06

een heftige column Dinah … Jammer genoeg was pesten er altijd al en zal het er altijd zijn, maar het lijkt inderdaad wel harder te zijn dan vroeger …

En daarom ben ik voor een bietje lijfelijke opvoeding door mams en paps … een corrigerende tik op zijn tijd kan zeker geen kwaad bij kinderen onder de twaalf.

Tegenwoordig ‘mag’ het niet meer en word je als ouder tot onmens bestempeld als je in het openbaar je koter ook maar met één vinger aanraakt, maar er is niets zo effectief bij een kind van onder de twaalf dan een gezonde klap voor z’n kop! 🙂

😮 of ben ik nou gewoon ouderwets? 😮

😀 of te homo om kinderen op te voeden? 😀

viking · 30 september 2003 op 19:37

Diep, diep triest vind ik dit. Wat leven we toch in een ongelooflijke kutwereld. Ik heb zelf geen kinderen maar heb wel een duidelijke visie over opvoeding. Zeg maar door het te observeren bij mijn omgeving, waar het wemelt van kinderen. En omdat ik zelf opgevoed ben!

Ik ben wellicht ouderwets maar ik geloof niet in moderne opvoeding van het soort ‘alles moet kunnen’. Ik geloof al helemaal niet dat je als ouder het hoe en waarom altijd moet uitleggen. D.w.z. aan de allerkleinsten. Volwassenen die met kinderen van 4 in discussie gaan sporen in mijn ogen niet goed. Dit worden het soort kinderen die uiteindelijk helemaal niet meer weten wat respect en autotiteit betekent. Kinderen die volgens mij ook niet uit te leggen valt hoe pijnlijk het kan zijn gepest te worden. Kinderen die dus gewoon een halt toegeroepen dienen te krijgen. Gewoon ‘nee, mag niet’ op straffe van… een flink pak slaag voor mijn part.

Ik denk dat de beste raad die jij kunt krijgen is je kind weerbaar te maken. Van zich af slaan. Letterlijk èn figuurlijk.

Ik wens jou en je kinderen heel veel sterkte en succes.

Casperio · 30 september 2003 op 20:30

Hele mooie column Dinah!

Als ouder sta je bijna altijd machteloos…
Ook ik ben vroeger gepest (juist op een dorpsschool Godspeed!). Uiteindelijk heeft mij sterker gemaakt, maar daar heb jij nu niets aan.
Ik ben naar een andere school gegaan en vanaf daar is het steeds beter gegaan, al is dit best een drastische maatregel.

Ik hoop dat het pesten snel zal stoppen en wens jullie daar in ieder geval het aller beste bij!

Ps. Godspeed, als jij nou eens naar de school van de dochter van Dinah gaat, samen met Viking… en jullie komen op voor Dinah’s dochter, dan durf ik te wedden dat de pesters NOOIT meer iets durven te doen!

Kees Schilder · 1 oktober 2003 op 07:44

Sterkte Dinah!Een heel mooie column waar je verstand stil bij blijft staan.
groet
Keesje

Godspeed · 1 oktober 2003 op 11:42

[quote]Ps. Godspeed, als jij nou eens naar de school van de dochter van Dinah gaat, samen met Viking… en jullie komen op voor Dinah’s dochter, dan durf ik te wedden dat de pesters NOOIT meer iets durven te doen![/quote]

Casper,

Dat zou ik vroeger gedaan hebben, maar de laatste trend is gewoon om de school een advocaat op het dak te sturen, en dat zou ik in dit geval ook doen.

En als dat niet zou helpen, de ouders van de etterbaken ter verantwoording roepen.

Wee het gebeente van degene die Godspeed tegen zich heeft. Een bliksemschicht zal hem treffen op de plek waar het pijn zal doen.

Vraag maar aan de buurman, wiens kinderen in de achtertuin van Godspeed gingen crossen op hen brommertjes.

Groetjes,

Godspeed
:pint:

Li · 1 oktober 2003 op 19:20

Lieve Dinah

Mijn bloed kookt en het kippenvel staat duimdik op mijn arm en ik weet precies hoe jij je voelt. Het is zo herkenbaar. Ook mijn kind is vreselijk gepest en ook hij is tot bloedens geschopt en geslagen. Als een volwassenen een kind zo zou toetakelen zou die meteen opgepakt worden voor kindermishandeling. Maar die etterbakken kunnen gewoon hun gang gaan. En dat is zo vreselijk krom.

Er zijn zoveel studies naar pesten verricht maar er is helemaal niemand die precies weet hoe dat pestgedrag aangepakt moet worden. Onze school werkt met een pestprotocol dat door alle kinderen ondertekend moet worden. En inderdaad werkt het wel op school. Maar daarbuiten niet. Een kind wordt na school opgewacht en aan alle kanten vernederd.

Maar laat het er niet bij zitten Dinah. Dit gaat echt te ver! Een kind kan er sterker uit komen maar het kan er ook zijn leven lang last van houden. Schakel eventueel de huisarts in of de GGD, dreig met aangifte wegens kindermishandeling en de pers. Want geen school zit te wachten op negatieve publiciteit. Iemand uit mijn woonplaats heeft zelfs met een advocaat gedreigd om smartengeld van school te eisen. Kinderen hebben immers recht op een veilige omgeving waar ze kunnen leren en spelen.

Misschien heb je iets aan http://www.pesten.net/
Daar kun je met veel vragen etc. terecht.

Ik wens je veel sterkte meis!

Li

Dinah · 2 oktober 2003 op 08:09

Op deze plaats wil ik iedereen bedanken voor de warme reacties op mijn column “PESTEN”
Dat doet me wel wat en ik zal zeker de nodige stappen ondernemen om een eind te maken aan deze nachtmerrie.
Li, bedankt voor het adres dat je me gaf.Ik hoop dat het me jou en je kind goed gaat.
groetjes van Dinah

Kees · 2 oktober 2003 op 19:13

Afschuwelijk wat je schrijft. Dit is geen pesten, dit is mensonterend, misdadig. En dat door kleine kinderen, leeftijdgenoten van je kind! Dat zal later wat worden! En het ergste van dit alles is… blijkbaar is niemand in staat er iets aan te doen. En dat weten die terroristjes maar al te goed.
Het probleem is vaak zo overduidelijk, de oplossing zo verschrikkelijk moeilijk en ver weg.

Irtimid · 2 oktober 2003 op 23:47

Wat was ik blij toen ik deze column las..
Niet omdat het jou en je dochter(s) overkomt, maar omdat ik blijkbaar niet de enige ben die dit probleem heeft.

Mijn zoon (9) wordt ook al bijna 2 jaar gepest op school maar vooral de laatste 2 maanden is het raak. Bijna iedere dag loopt hij uit voorzorg zo langzaam naar school dat hij maar net op tijd binnen komt, zodat hij niet opgewacht kan worden.

Met hem mee lopen naar school vind ik erg moeilijk, ik heb er wel de tijd voor maar ik kan me herinneren dat ik daar vroeger dan juist mee gepest werd en dat is nu juist wat ik wil voorkomen. Praten op school met de leraar en/of directie heeft geen nut. Dat heb ik al zo vaak gedaan. Zo af en toe loop ik quasi onschuldig toevallig op hetzelfde moment met de honden langs (vanaf de andere kant van de straat) en dan houden die etterbakken natuurlijk angstvallig hun rotkoppen dicht en de tengels thuis. Van hun gezichten is echter af te lezen: “wat moet je van me ouwe” en “wacht maar tot hij weer alleen is”.
Met jeukende vingers en adrenaline die met 180 km/u door mijn aderen giert loop ik dan maar tergend langzaam verder, vanuit mijn ooghoeken mijn zoon maar vooral die bloedbakken in de gaten houdend.
:dunno:

Sarcasme · 3 oktober 2003 op 08:47

stil….verbijsterd…..

Hopelijk is een oplossing nabij.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder