Sinds de zomervakantie stormt het in huis. Regelmatig hoor ik deuren slaan, waarna een schreeuwende stem vervaagt. De bonkende voetstappen op de trap galmen nog seconden lang, terwijl mijn hele woning natrilt. Wekenlang heb ik de oorzaak bij mezelf gezocht. Ben ik chagrijniger dan normaal? Kan ik minder hebben? Na elke eventuele oorzaak vanuit mijzelf uitgesloten te hebben zoek ik verder. Bram wordt uitgebreid onder de loep genomen. Ook hij is zijn gewone zelf. Net zo klierig als normaal, overgoten met een vertederend sausje. Niks vreemds, dus.

De oorzaak moet bij Marie liggen. Zij is de deurendichtgooier en om de haverklap heeft ze een grote mond. Haar doorgaans vrolijke karakter heeft plaatsgemaakt voor een verontwaardigde blik. “Néé!” lijkt het standaardantwoord op elke vraag. Het lijkt of ik ineens weer een peuter in huis heb. Stampvoeten en zich dramatisch op de grond laten vallen, wanneer zij boos wordt, zijn geen uitzondering. Vele gesprekken -op elk geluidsniveau- worden uitkomstloos gevoerd. Ik kom er achter dat zij ook zichzelf in de weg zit, maar waarom?

Na de herfstvakantie hebben we een afspraak bij de schoolarts. Na de nodige scènes [i]“ik wil niet, de schoolarts is stóm!”[/i] komen we verhit en allebei boos aan.
“Kleedt je daar maar uit. Je onderbroekje mag je aanhouden.”
Boos verdwijnt Marie achter het gordijn. Na enkele minuten verschijnt ze zonder kleren. Ze kijkt nog bozer. Haar handen beschermen kinderlijk haar ‘edele delen’.
Na enkele oefeningetjes vergeet ze haar naaktheid. De flauwe grapjes van de dokter zorgen zelfs voor een glimlach.

“Alles is in orde, meisje, je mag je weer aankleden. Daarna mag je in het kamertje hiernaast gaan spelen. Ik wil even met mama praten.”
Opgelucht verlaat ze de ruimte, mij met een ongerust gevoel achterlatend. Normaal zitten de kinderen gewoon bij de eindconclusie.
“Merkt U de laatste tijd veranderingen aan Marie?”
Ik vertel hem van haar plotselinge gedragsverandering. Terwijl zijn pen driftig over het papier krast, knikt hij instemmend.
“Is het U opgevallen dat Marie erg groot is voor haar leeftijd, dat ze qua lichamelijke ontwikkeling vér op haar leeftijdsgenoten voor ligt?”
“Tja, ze is inderdaad erg groot en stevig, maar U bedoelt toch niet…?”
“Ze heeft borstvorming en krijgt het begin van vrouwelijke rondingen. Haar puberteit is begonnen.”

“Dokter, dat kan niet! Ze gelooft nog in Sinterklaas. Ze is gewoon wat stevig, waardoor het líjkt alsof ze rondingen krijgt. Daaronder is ze gewoon vierkant, geloof me!”
Meewarig kijkt hij me aan. Mijn ongerustheid maakt plaats voor woede. Hoe kan zo’n sufferd verdomme arts worden?
“Eén op de duizend meisjes raakt vroegtijdig in de puberteit, maar uw dochter is wel een hele snelle. Ruikt ze wel eens naar zweet?”
Tot mijn spijt moet ik bekennen dat haar eerste flaconnetje deodorant al als een trofee op het nachtkastje staat. Elke ochtend moeten wij meekijken hoe ze het opdoet. De pen van de dokter beweegt in recordtempo over het half volgeschreven vel..

“Als U nu alle zaken op een rijtje zet, denkt U dan nog dat ik er naast zit, mevrouw?
De laatste maanden vliegen in een paar seconden door mijn hoofd.
“Ik vrees van niet! Maar…ze gaat toch nog niet…ik bedoel…ze gaat toch nog niet ongesteld worden, enzo? Dat kán gewoon niet!”
“Helaas moet ik U aanraden haar goed voor te lichten. Het kan morgen gebeuren, maar ook pas over een jaar. Ondertussen zal ik haar regelmatig uitnodigen voor een afspraak, zodat we actie kunnen ondernemen, wanneer dat nodig mocht zijn.”
“Actie?”
Bedremmeld kijk ik hem aan.
“Misschien heeft ze uiteindelijk hormoonbehandelingen nodig om haar groei en ontwikkeling wat te vertragen.”

Puberteit, hormoonbehandelingen, ongesteld. Ik wil gewoon mijn oude Marie terug. De dokter verzekert mij ervan, dat daar geen pilletje voor bestaat. Mijn enige optie is om mij aan te passen aan de nieuwe situatie. Verslagen sta ik op, na beloofd te hebben een vervolgafspraak te maken. Ik loop het aangrenzende kamertje in. Daar zit ze. Met vrolijk glanzende ogen kijkt ze me aan. Even is daar weer de oude Marie. “Kijk eens, mam, ze hebben hier ´My little Pony´s´! Een glimlach forcerend kijk ik terug.

Het kan gewoon niet waar zijn. Ik wil niet dat het waar is.
Ze is zeven.

Categorieën: Diversen

Arta

Zijn. bewonderen, verwonderen, notuleren, opwaarderen; Het zijn zomaar wat steekwoorden, die voor mij onlosmakelijk zijn verbonden aan 'Schrijven'. *Overigens schrijf en reageer ik als arta natuurlijk op persoonlijke titel

21 reacties

pepe · 21 december 2007 op 08:10

[quote]Ze is gewoon wat stevig, waardoor het líjkt alsof ze rondingen krijgt. Daaronder is ze gewoon vierkant, geloof me!”[/quote]

Hoe je dit neerschrijft, prachtig.
Ik wens je sterkte met die puberteittijd. En blijf lachen met haar.

sidneydb · 21 december 2007 op 08:23

Dat begin is heel herkenbaar, mijn broertje is ruim 2 keer zo oud als uw dochter, en vertoont dezelfde taferelen.

[quote]ze is zeven[/quote]
Die vond ik toch geniaal aan het einde:D.

Groet Sidneydb

lagarto · 21 december 2007 op 08:29

Ha…mooi weer Art. Kleine mensjes worden groot. De ene wat sneller dan de ander, maar je kleine Marietje zul af en toe blijven zien, die is niet weg.
Groetjes Lagarto

SIMBA · 21 december 2007 op 08:35

Pffff…..heftig, en we krijgen er geen gebruiksaanwijzing bijgeleverd.
Sterkte ermee!

lisa-marie · 21 december 2007 op 08:58

[quote]Ik wil gewoon mijn oude Marie terug. De dokter verzekert mij ervan, dat daar geen pilletje voor bestaat. [/quote]
Jammer genoeg bestaat daar geen pilletje voor.
Voel met je mee. :kus:

en deze uitspraak over Bram vind ik leuk:
[quote]Net zo klierig als normaal, overgoten met een vertederend sausje.[/quote]
😀

Kees Schilder · 21 december 2007 op 09:39

Heftig!En goed geschreven.Ademloos gelezen

FatTree · 21 december 2007 op 09:39

:wave: Heel mooi geschreven.
Het gaat heel subtiel van gekscherend, naar een beetje zorgwekkend.

Dees · 21 december 2007 op 10:30

[quote]“Ze heeft borstvorming en krijgt het begin van vrouwelijke rondingen. Haar puberteit is begonnen.”

“Dokter, dat kan niet! Ze gelooft nog in Sinterklaas.[/quote]

🙁

Heej… Mss valt het uiteindelijk nog wel een beetje mee, zoals toch het geval was bij mijn nichtje. Lijkt me heel heftig, hormoonbehandelingen zijn zo ingrijpend, maar zo vroeg puberen óók.

Ik vond je dochter trouwens een prachtige meid. En dat blijft, wat er verder ook gebeurt :kus:

pally · 21 december 2007 op 12:02

Heel mooi je ongerustheid neergezet over je dochter, Arta, die nu plotseling wel heel erg vroeg in de pubertijd komt. Haar lichaam rent voor haar leeftijd uit. Soms zal ze het kunnen bijhouden, maar af en toe ook helemaal niet. Sterkte!

groet van Pally :kus:

smartie88 · 21 december 2007 op 13:48

Heftig verhaal…Ik had me ook een heel ander beeld bij de titel verwacht(louter opstandigheid van peuters etc:P; heb een zusje van twee en die heeft “nee”tot stopwoordje verworven)
Afijn..ik vind dat je het verhaal mooi op papier heb gezet.Je betrekt de lezer echt in je verhaal door de goede beschrijvingen en dialoogjes.

Ik wens je heel veel sterkte met de puberteit van je dochter. Lijkt me ook vooral lastig voor haar:| Maargoed..praten helpt..en gewoon plezier maken is het beste medicijn:D Zie het niet als straf; in groep 5 was iedereen jaloers op de “vroege meisjes” 😛

Maargoed, mooi gedaan iig!!

Liefs

KawaSutra · 21 december 2007 op 15:19

Ik kan mij voorstellen dat dat wel even schrikken is. Het beeld dat je van je dochtertje hebt verandert plotseling dramatisch. Maar dat zit tussen de oren. Ongetwijfeld zul je met de veranderde situatie leren omgaan. Ik wens je daarbij heel veel wijsheid zodat de vervelende kanten voor je dochtertje tot een minimum beperkt kunnen blijven.
Wel weer heel knap beschreven!

DreamOn · 21 december 2007 op 16:32

Mooi geschreven, maar dat lijkt me wel slikken als moeder zijnde. Ik ken dit vroeg-puberen wel vanuit mijn werk, maar het kan ook weer heel lang stilstaan, die lichamelijke ontwikkeling. Ik hoop dat dit je een beetje troost…

Liefs DO. :kus:

bender · 21 december 2007 op 16:49

Aangrijpend, prachtig en meeslepend geschreven. Knap dat je z’on persoonlijke ervaring, de zorg voor je dochter, op deze manier onder woorden hebt gebracht. Zonder je humor te verliezen. Dank hiervoor.

Li · 21 december 2007 op 18:20

[quote]Dokter, dat kan niet! Ze gelooft nog in Sinterklaas.[/quote]

Wat een tegenstelling. Ik kan me helemaal voorstellen dat je je zorgen maakt. Een kind heeft recht om kind te zijn en moet zich nog geen zorgen hoeven te maken over ongesteldheid, op hol geslagen hormonen enzovoort.

Eén van mijn zoons was er overigens ook heel vroeg bij. Op zijn elfde was hij een kind met een snor en met een baard in zijn keel, maar sociaal emotioneel was hij daar nog helemaal niet aan toe.

Blijf positief denken want het komt allemaal goed. Ooit. :kus:

Li

WritersBlocq · 21 december 2007 op 20:35

Ik vind het een rotverhaal. Wil het ook niet weten, van jouw grietje. Maar ja. Wel supergoed neergezet, vooral de uitsmijter, maar ook dat ‘ze gelooft nog in Sinterklaas’. Bizar. Aan ‘het komt goed’ heb je nu weinig, je zit er midden in, maar je weet het hè, schrijf het van je af. Ze is bij jou in goede handen, gelukkig.

De 1e alinea vind ik erg zwak, als je was begonnen met een (ietsje verbouwde) 2e alinea, dan was de volle-vaart-dender nog harder overgekomen bij mij.

Dikke knuffel, want die heb je wel nodig, Pauline.

Isabeau · 21 december 2007 op 20:43

Zeven!! 😮
Na de eerste alinea’s dacht ik dat het om een meisje van veertien ging!
Ik viel zowat van mijn stoel hier, maargoed ik wens je heel veel sterkte!

Ma3anne · 22 december 2007 op 08:05

Kan me voorstellen, dat je bezorgd bent. Een kind moet lang kind mogen zijn; dat vind ik ook.

De column iets minder zorgvuldig geschreven dan anders, maar ik begrijp dat dit recht uit je hart op papier terecht is gekomen.

arta · 22 december 2007 op 10:35

Allemaal heel erg bedankt voor de leuke meelevende reacties!
@ Sidneydb: Op het moment dat ze peuter-af zijn denk je: “Zo, dat hebben we mooi gehad en dan blijkt die peutertijd nog verschillende malen herhaald te gaan worden! 😀
@ Lagarto: Gelukkig wel!
@ Dees (en Pally): Ik hoop inderdaad dat haar ontwikkeling wat stagneert, want zelfs een formule 1-wagen moet af en toe even bijtanken, he? Groetjes, ook van Marie! :kus:
@ Smartie: Jouw zusje zit dus nog in de échte peuterpuberteit 😀
@ Kawa: Eigenlijk maak ik me om Marie zelf niet zo’n zorgen, die redt zich wel. De omgeving, die vind ik eng! Ze lijkt nu al een meid van elf en wordt ook vaak zo behandeld. Tegen de tijd dat ze 14 is…brrrr…daar wil ik nog niet aan denken…. 🙂
@ Bender: Jij bedankt!
@ Li: Jeetje, met 11 al de baard in de keel. Bij jongens schijnt zo’n vroege puberteit nog veel minder voor te komen dan bij meisjes…Lastig lijkt me!
@ WB: Ja, als ik teruglees zie ik het ook…
@ Isabeau: 😆
@ Ma3: Dit was inderdaad een impuls-inzending, waar ik me van afvroeg of het wel handig was om hem in te zenden. (Na al deze reacties ben ik juist blij dat ik het gedaan heb!) Normaal hangen mijn stukjes dágen, soms zelfs maanden rond op mijn pc voor ik ze instuur. Deze heb ik de ene dag geschreven en de volgende al ingestuurd. Knap dat je dat oppikt!

Grumpy-old · 22 december 2007 op 13:23

Er zijn van die momenten wanneer ik het niet zo erg vind dat ik geen kinderen heb. (en blij dak n jongetje ben;-) )

KingArthur · 23 december 2007 op 09:45

Dus mannen zijn vierkant :-). Goed geschreven. Idd wel erg vroeg allemaal zeg.

Anne · 23 december 2007 op 21:08

Allemachtig Arta, dat is schrikken. Mijn dochter is negen, en steekt ook nogal boven leeftijdgenoten uit. Ik kan me je verslagenheid ontzettend goed voorstellen. Snel maar daarom juist ook heel direct geschreven. Dat vind ik goed aan dit stuk. Groet van Anne.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder