Onmiddellijk krijg ik een associatief beeld van die schattige kleine prinsjes die zich als doerakjes aan de hand van een nog jonge Beatrix staan te vervelen. En ik sta dan met oranje vlaggetjes te wapperen bij dit leuke koninklijke tafereeltje. Maar niets is minder waar. Prinsjesdag is een grijze dinsdag, waarop de zoveelste harde bezuinigingsmaatregelen flink door de strooppot zijn gehaald en als complimenten aan het begripvolle Nederlandse volk worden gepresenteerd.

Een veer op de pet van het volk, gebracht door de pratende, vorstelijke hoed van onze Bea. Ik zeg met opzet ‘pratende hoed’, want deze creatie vertelt op zich al een eigen verhaal over de misstanden in Nederland. Iemand met een bijstandsuitkering kan dat ding werkelijk alleen maar als een figuur uit een sprookje zien. Maar goed, over de hoedenestafette die symptomatisch schijnt te zijn voor prinsjesdag wil ik het eigenlijk niet hebben.

Veel belangrijker is, dat er drie jubilea worden gevierd op deze heugelijke ‘feestdag’. De troon is een eeuw oud, de troonrede wordt ook sinds een eeuw in de Ridderzaal voorgelezen en koningin Beatrix doet dat op haar beurt precies voor de 25ste keer. Drie keer hoera! Dat zou dus wel degelijk reden voor een feestje kunnen zijn.

Toch ben ik nog steeds niet blij. Ook wapper ik nog steeds niet met feestelijke oranje vlaggetjes. En dat komt ook niet vanwege het feit dat onze premier de troonrede vanuit zijn ziekenhuisbed moet volgen en daarom niet tot de aanwezigen in de ridderzaal behoort. Bij mij krijgt Jan Peter geen voet tussen de deur.

Prinsjesdag is al sinds een aantal jaren een dag waarop je een zwarte vlag zou moeten uithangen. Een dag waarop telkens weer blijkt dat wij met z’n allen gekozen hebben voor de andere kant van het sociale gezicht. Het ‘gezicht’, dat vindt dat mensen langer moeten doorwerken, meer productie moeten draaien, eens moeten ophouden met roken terwijl de staatskas er nog altijd rijkelijk door gespekt wordt, niet te dik mogen zijn, zelf onze eigen medicijnen maar moeten betalen, de ouderen maar door familie en andere aanverwante artikelen moeten laten verzorgen of anders maar niet etcetera etcetera, bla bla.

Ik word geteisterd door gevoelens van onrecht en zou de vlag, voorzover ik die in mijn niet aflatende koningsongezindheid zou bezitten, halfstok willen hangen op deze grijze dinsdag in september.
Hij zou wapperen voor de omgekomen militairen in Irak die aan een zogenaamde vredesmissie deelnemen ter bevordering van de goede politieke betrekkingen met de Verenigde Staten; voor alle ouderen en zieken die bepaalde vormen van zorg moeten ontberen omdat ze het domweg niet meer kunnen betalen; voor de ‘vreemdelingen’ die door het nieuwe beleid onterecht zijn uitgezet en dit inmiddels al met de dood hebben moeten bekopen. Eigenlijk voor àlle nederlanders, die nu moeten meebetalen aan studpide onrendabele projecten als de hobby van Matt Herben, ofwel de JSF, aan de HSL of betuwelijn, de uit de hand gelopen ‘vredesmissie’ in Irak, de commissie bouwfraude en uit een eerder verleden de carpoolstroken die als stille getuigen van wanbeleid op de snelwegen door een slagboom worden afgescheiden van de andere rijstroken. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Zalm presenteerde laatst een zoveelste oneliner: ‘Nederland lijdt aan een zware griepaanval’. Als dat zo zou zijn, dan zijn we met een week, anderhalve week weer boven Jan. Nee, ik denk eerder dat het een aanval is van Spaanse griep. Die heeft eerder ook al heel wat slachtoffers geëist. Laten we nu maar hopen dat ze de medicijnen die daartegen moeten helpen niet uit het ziekenfonds geschrapt hebben, want dat zou wel een hele drastische manier van saneren van de samenleving zijn!


5 reacties

tontheunis · 22 september 2004 op 13:14

Amen!

TT

Mup · 22 september 2004 op 21:33

[quote]’Nederland lijdt aan een zware griepaanval’. [/quote]

En dat ligt niet aan het weer, maar aan de bacterien die onder die vreselijke hoeden blijven hangen.
Heel sterk verwoord,

Groet Mup.

Kees Schilder · 23 september 2004 op 08:54

Knap en sterk geschreven

pepe · 23 september 2004 op 14:54

[quote]Ik word geteisterd door gevoelens van onrecht en zou de vlag, voorzover ik die in mijn niet aflatende koningsongezindheid zou bezitten, halfstok willen hangen op deze grijze dinsdag in september. [/quote]

Mooi geschreven

Ik ben blij je woorden hier weer neer krabbelt. Je werd gemist

ignatius · 24 september 2004 op 12:53

Goed geschreven en verwoord!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder