Vandaag, 21 september 2010, was het weer ‘Prinsjesdag’. Het is traditioneel een dag om je een hoedje te schrikken. De Majesteit joeg ons ook vandaag de stuipen op het lijf met draconische bezuinigingsmaatregelen. Maar daar gaat het mij in deze column niet om. Als ik mij een hoedje schrik, dan gaat het om de aanblik van het assortiment hoofddeksels, aanwezig bij de vergadering van de Staten Generaal in de troonzaal te Den Haag. Ik kan er met mijn pet niet bij, dat je het hoofd wilt afdekken met de kostbare versierselen, die de internationale hoedenontwerpers voor deze gelegenheid in elkaar hebben gezet. Maar laten we duidelijk zijn: Bea is er zelf mee begonnen.
Waar haar moeder Juliana nog met een bescheiden hoedje van de troonrede kond deed, en alleen een geraffineerde voile tot de uitspattingen behoorde, is de huidige Majesteit direct gestart met het grote werk. Sinds haar aantreden worden de troonredes uitgesproken door een reusachtige UFO, waaronder een Majesteit schuil gaat. Ieder jaar weer, wordt het heelal afgespeurd naar een nieuw ruimtevaartuig, het liefst van een onbewoonde planeet. Het spijt mij, Majesteit, u zult mij er niet mee behagen. Dat is overigens ook de bedoeling, want deze UFO’s zijn absoluut kiss-proof gemaakt. Als je het ‘kissen’ probeert, stoot je eerst ongenadig je kop aan de rand.

De ontwikkeling van de hoedendracht van de toehoorsters in de troonzaal is nog veel interessanter. De soberheid van Koningin Juliana, straalde destijds ook af op de uitgenodigde dames. Een gewoon zwart ‘kapotje’ was voldoende. En begrijp me nu goed: het hoedje werd niet genoemd naar een voorbehoedsmiddel, maar het voorbehoedsmiddel naar het hoedje. Dus zonder schroom kan ik zeggen dat de toenmalige Staten Generaal een ‘verzameling van kapotjes’ was.
Maar zie, de vrouw is ijdel, en schoorvoetend werden wat frivolere hoeden opgezet. De ontwikkeling is nu zó ver, dat er een breed streven is waar te nemen, om een zó exentrieke hoed op te zetten dat deze de UFO van de Majesteit tot een prulletje degradeert. De gekte ten top! Geen penisnijd meer, maar hoedennijd!

‘Je moet er een beetje een vrouw van maken’, sprak een hoedenontwerper vandaag op de TV. Dat lukt maar een enkeling, want wat ik zag, was een verzameling van paddenstoelen, zeeanemonen, lampenkappen, toverheksen en huisdieren. Zelfs de vlieger, die mijn opa ooit voor mij maakte, zat in de zaal. Touwtje eraan en je trekt haar direct naar grote hoogte, hoewel…..met een kont van dertig kilo kan je beter een jumbo op je kop zetten.
Ik geef het toe: ik heb geen enkele waardering voor die hoedenrage. Het mag van mij de eerste bezuiniging zijn in het nieuwe begrotingsjaar.

Waarom niet een charmant mutsje? Ga eens zelf aan het breien! Een leuk motiefje erop en een kwastje! Bescheidenheid siert de mens; zeker als je een hoedster van het volk bent.

Mijn conclusie: Beter veertig hoedsters met een muts, dan veertig mutsen met een hoed.


Hans Schoevers

Flashbackpacker. Schrijver van columns; dikwijls met een knipoog naar vroeger. Tot december 2017 ook actief geweest als zanger/entertainer. Elts sprekt fan myn sûpen, mar nimmen fan myn toarst.

6 reacties

arta · 22 september 2010 op 20:04

Dit is nou een stuk wat lekker in elkaar zit, precies de juiste dosering woordspelingen en vermaak: Goed geschreven, Schoevers, deze is zeker niet pet 😀

Avalanche · 22 september 2010 op 23:41

Hier neem ik mijn hoed voor af!

Mien · 23 september 2010 op 08:06

And the winner is …:
Sabine Uitslag (met vlag en wimpel links op de foto)

Mien Muts

[img align=left]http://www.masterpeace.org/wp-content/uploads/2010/09/10-MP-women-for-MP.jpg[/img]

sylvia1 · 23 september 2010 op 08:49

Ja, hier wil je eigenlijk niet tussen staan… Die mannen hebben ’t maar makkelijk met hun rokkostuums.
[i][size=xx-small](je plaatje maakt de column wel erg breed Mien)[/size][/i]
Met heel veel plezier gelezen dit stuk, goed onderwerp!

Mien · 24 september 2010 op 10:26

Ze staan er dan ook in de volle breedte op. :hammer:

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder