Een Vlaamse collega leende me een Brusselmans, wiens uitgever afgelopen maand mijn manuscript afwees. De zoveelste, en ze hebben het geeneens gelezen. Mij afschepen met een standaardmailtje, voor wie houden die lettervreters mij eigenlijk? Zal ik even langskomen, soms? En nou gaat het niet in het bijzonder om Brusselmans, überhaupt de enige levende Nederlandstalige schrijver die ik nog lees, behalve mezelf dan. Evenwel is het zo: je wordt vandaag de dag uitgegeven omwille van wie je bent en wie je kent, en pas veel later eventueel misschien ooit eens een keertje om wat je schrijft. Nou ben helemaal wat ik schrijf, maar ik ken geen hond. Nooit goed geweest in netwerken of het is met spinnen. Sinds de dood van Babette hangt in de hoek van het huiskamerplafond Billy en dat is me daar toch een vreetzak, ving gisteren nog een mot. Maar we hadden het over literatuur.

Die uitgeverijen worden natuurlijk bedolven onder manuscripten, weet ik ook wel. Meestal willen ze drukwerk ipv digitaal en dat is dan best wel een papierwinkel. Een keer kreeg ik papier terug in de vorm van een handgeschreven brief van een van de lezers bij uitgeverij Aspekt, waarin stond, dat wanneer ik mijn werk daar wilde uitgeven, ik een zo groot mogelijke partij van de eerste druk moest opkopen. Willen ze soms dat ik met mijn boek van kroegje naar kroegje ga sjouwen? Het was de eerste keer dat ik niet direct werd afgewezen, en nooit eerder vermocht een uitgeverij mij zo diep te beledigen. Op een uit een schrift gescheurd vel papier nog maar liefst. En of ik hem even wou bellen als ik interesse had. Zitten daar bij Aspekt – om het op zijn Pruisisch te zeggen – nog wel alle latten op het hek?

Deze woordvoerder had ook nog eens de slechte smaak mij een catalogus te sturen waarin het portfolio-paradepaard een als onderzoeksjournalistiek verpakte brok sensatie over prinses Mabel betrof. Hou daar nou toch eens eindelijk mee op. Kunnen jullie wel? Cultuurdragers zijn jullie toch of vergis ik me nou?

Karl-Otto, met wie ik ‘s weekends hoofdstedelijk Pruisen afstruin naar kerken, kathedralen en kastelen, meende dat vandaag de dag overname van risico door de schrijver gebruikelijk is in de uitgeverijbusiness. Ja, dankjewel. Daar is mijn mooie bundel te goed voor. Misschien moet ik maar doen zoals schlagerzangers: Lukt het niet in Nederland, probeer je het in Pruisen. In het Duits ben ik echter niet zo leuk.

Hoe het ook zij: Boeken verkopen is des uitgevers vak. Ik stuur mijn werk er niet heen om het terug te kopen en er vervolgens als een viswijf mee te gaan leuren. Aanvankelijk dacht ik nog: Aspekt maakt vroeg of laat uit eerlijke gêne wel beleefde excuses voor het ongehoorde voorstel en de presentatie ervan. Die zijn inmiddels behoorlijk over tijd, maar het mag nog altijd per mail, en graag correct gespeld. En zet er dan meteen alsnog een afwijzing in, want voor Aspekt geldt als ook voor Brusselmans’ Nederlandse uitgever: Je MAG mij geeneens meer uitgeven als gaf je geld toe. Ga het koningshuis pesten. Tuig.

Categorieën: Maatschappij

15 reacties

Libelle · 7 juni 2012 op 18:48

Ik ben meer van de boeketreeks en zelfs ik kom niet aan de bak. Maar er gloort succes, wat ik u brom; ik schrijf het kerstverhaal in het clubblaadje van de Fiat Topolino oldtimerclub. Het kost een paar centen, maar dan schrijf je ook wat. Kunnen we de krachten niet bundelen? Ik ben niet bang.

Nachtzuster · 7 juni 2012 op 23:57

Een paar spelfoutjes, maar wie ben ik om daar over te oordelen. :hammer:
Het is mijn ervaring, in mijn directe omgeving, dat uitgevers tegenwoordig niet eens meer de moeite nemen om je persoonlijk af te wijzen. Dus als jij persoonlijk, al dan niet op een verfrommeld papiertje, respons krijgt, dan mag je je gezegend voelen! Wat je er ook mee doet.

Ik vond deze column wat rommelig lezen, als zijnde een mopperende mail over alles wat niet klopt aan uitgevers.
Maar dat kan ook aan mij liggen natuurlijk. 😕

Sagita · 8 juni 2012 op 01:10

Vraagje: waarom de titel Prometheus in relatie tot dit verdriet over uitgevers als Aspect en de schrijver Brusselmans?

vanlidt · 8 juni 2012 op 06:51

@sagita: hoe heet de uitgever van Brusselmans?
Hint: het begint met een P.

arta · 8 juni 2012 op 08:18

Ik ben dol op associatief schrijfwerk, dus als ik Vanlidt zie staan boven een column word ik al blij 🙂

Klinkt cliché, maar geef niet op!
Je hebt de schrijfkwaliteiten en er zal toch wel één uitgever in Nederland zijn, die dat ziet?
Misschien is het handig om het eens bij een nieuwere uitgever te proberen, ipv bij de gevestigde orde, die alleen nog maar safe-boeken durft uit te geven?

Dees · 8 juni 2012 op 09:35

Twee keer geeneens in je column.

Ik zou het kopen, jouw boek. Met hooggespannen verwachtingen. En dat is zonder ongemeende vlijerij.

Maarja, dit is het land van Saskia Noort en aanverwante snackdrek.

Vertalen in het Duits en het opnieuw proberen bij de oosterburen?

Mien · 8 juni 2012 op 10:07

Keep the pleasure of writing. 😉

Printing on the demand is geen optie.

Mien

Sagita · 8 juni 2012 op 10:37

Dat vermoedde ik ook wel maar toen ik Uitgever en Brusselmand googelde vond ik alleen Guggenheimer. Ha ha nog eens gegoogeld en begrijp nu dat een boek van hem zo heet.

Ach ja: mijn boek(je)

[url=http://kalakala-devogeldievliegt.blogspot.nl/]Kala kala: de vogel die vliegt [/url]

Heeft ook een rondje uitgevers gedaan. Veel van die nietzeggende briefjes. Van de Geus wel een mooie toelichting met complimenten over mijn schrijven. Alleen vonden ze het niet vernieuwend genoeg. Daarna heeft Nelleke Geel het voor mij gelezen. Zij heeft me op het hart gedrukt dat het echt literaire waarde had en adviseerde mij om het naar Querido op te sturen. Iedere keer werd mij in een briefje om geduld gevraagd. Na twee jaar werd het alsnog weer met een nietszeggend briefje afgezegd.
Ik heb het nu op het internet gezet. Vind het fijn als het gelezen word. Het hoeft van mij niet perse een boek te worden dat uiteindelijk bij de Slechte eindigt.

Jip · 8 juni 2012 op 16:22

Lekker doorschrijven vandeksel. Wat is een boek nog waard in het digitale wegwerp tijdperk? :kus:

sylvia1 · 8 juni 2012 op 18:05

Wat een arrogant stukje. Om jaloers van te worden. Ik ben nu zo’n jaar bezig met schrijven aan wat ooit een boek zou moeten worden, telkens als ik het lees ligt de lat hoger. Je kunt maar eenmaal een debuut maken 😀 Ondertussen lees ik alles wat los en vast zit, ter vergelijk, ter inspiratie. Brusselmans de enige goede Nederlandstalige schrijver, dat meen je toch niet…

vanlidt · 8 juni 2012 op 18:47

@sylvia1:

de enige LEVENDE Nederlandstalige schrijver die ik nog lees…..

(van die dooie lees ik er wel een paar)

vanlidt · 8 juni 2012 op 18:56

@ zoals ik al zei: doen zoals schlagerzangers…. .

(hier zit ik wel eens in een kroeg en daar draaien ze op zondagavond video’s van een schlagerprogramma uit de jaren 70 en wie zie ik dan voorbijkomen? Juist: Mariska Veres, Sandra&Andres… 😀 ).

Op mijn profiel staat de link naar mijn Duitstalige blog. Ik ben maar alvast begonnen… .

Mien · 8 juni 2012 op 22:28

[quote]Op mijn profiel staat de link naar mijn Duitstalige blog. Ik ben maar alvast begonnen… .[/quote]

😆 😆 😆

Mien Boll

sylvia1 · 8 juni 2012 op 22:30

A.F.Th. van der Heijden dan? (heb Toni nog niet gelezen trouwens) en Arnon Grunberg, ligt nu ook op mijn nachtkastje…

gast · 12 juli 2012 op 11:29

[url=http://www.cookdress.net/]dresses for bridesmaid[/url]the gorgeous ostrich pouf seen above It would make such a pretty statement for your wedding day [url=http://www.publicdresses.com/]wedding dress designer[/url]. wedding dress designer right [url=http://www.noondress.net/]medieval wedding dresses[/url]. medieval wedding dresses [url=http://www.fooddress.org/]short red party dresses[/url]. short red party dresses [url=http://www.noondress.net/]medieval wedding dresses[/url]. medieval wedding dresses [url=http://www.namedress.net/]beach dresses[/url]. beach dresses [url=http://www.publicdresses.com/]wedding dress designer[/url]. wedding dress designer 🙂
Leave a comment below telling me why you&#8217 d love to win this hairpiece and I&#8217 [url=http://www.frommarket.com/]wholesale mens clothing[/url]. wholesale mens clothing ll pick a random winner on Monday June 6th at 10am PST. Good luck [url=http://www.frommarket.com/]wholesale mens clothing[/url]. wholesale mens clothing And make sure to check out the entire collection here. Oh and if you were wondering the gown and the shipping costs are normally settled into your deposit once you have decided on the dress.&#13
&#13 [url=http://www.noondress.net/]summer fashion 2011[/url]. summer fashion 2011 [url=http://www.barlingerie.com/]lingerie plus size woman[/url]. lingerie plus size woman
During the session of trying on the bridal wear some may fit and some may not .What the saloon consultant does is to give you a clip to hold your wedding dress sample before they get the right size for you. Those who get their

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder