Ik heb een ontzettende hekel aan PURMEREND. Ik wil niemands gevoelens kwetsen, maar als er één plaats is die van mij van de aardbodem mag verdwijnen dan is het wel PURMEREND. Betonnen stapeldingen die ze flats noemen, woonwijken vol fantasieloze huizen waar onder elk raam hetzelfde tuinbankje met dezelfde pot geraniums staat. Je kunt het de mensen er eigenlijk niet kwalijk nemen, de paar jaar die ik er heb doorgebracht hebben mij ook wel wat hersencellen gekost. Kun je nagaan wat er overblijft als je er geboren en getogen bent en tegen de dertig loopt. Enge dingen kan ik je vertellen, ik ken er namelijk wel een paar.

Jarenlang heb ik niet aan PURMEREND gedacht. Ik heb inmiddels alles wat ik wil. Man, kinderen, schattig huisje even buiten Noordwijk. Waarom nu dan wel? Nou, dat is eenvoudig. Ik kreeg namelijk een uitnodiging voor een etentje met oud-klasgenoten. Gezellig, zul je denken, maar helaas, de waarheid is anders. De meeste van mijn vriendjes en vriendinnetjes van toen zijn blijven hangen op het niveau dat we hadden toen we een jaar of zeventien waren en eindexamen moesten doen. Ik denk dat de meesten op dat moment op het hoogtepunt van hun hersencapaciteit zaten, en sindsdien is het alleen maar minder geworden.

Ik ben pas in PURMEREND komen wonen toen ik naar de middelbare school moest. Mijn grootouders – die mij hebben opgevoed – waren nogal reislustig en vonden de basisschool maar een lastig obstakel bij al hun reizen. Daar namen ze het dus ook niet zo nauw mee. Dat het hoofd van de school een oude vriend van opa was en aangesteld als toeziend voogd maakte de zaken wel iets makkelijker.

Ik kende de weg in Parijs maar moest naar school in PURMEREND! PURMEREND! Een soort fabriek die door moest gaan voor school, leraren die de jaren naar hun pensioen aan het aftellen waren en leerlingen die twee weken Spanje met pa en ma het hoogtepunt van het jaar vonden. Gelukkig voor al die avonturiers waren de Friet van Piet en Broodje van Cootje inmiddels ook al aan de Costa’s gearriveerd.

De buren waren al niet veel beter. Aan de ene kant stopten ze met enige regelmaat hun hoofd in de wc-pot, maar verdrinken lukte maar niet. Een paar slaaptabletten waren effectiever geweest, maar ja, die hersencellen hè, als je teveel tijd in PURMEREND had doorgebracht. Aan de andere kant hielden ze van Bouviers. Leuke beestjes als ze niet in je been hangen, maar vijf in een woning van ongeveer 90 vierkante meter is wel een beetje teveel van het goede. De rest van de straat bestond voornamelijk uit WAO’ers die waren afgekeurd wegens hun rug maar geen bezwaar hadden tegen auto’s repareren, huizen schilderen of tuinen omspitten. Zolang het maar wat opleverde natuurlijk, want voor niets gaat immers de zon op.

Het moge duidelijk zijn dat ik de uitslag van mijn eindexamen nooit heb afgewacht. Zodra dat achter de rug was ben in in een zomerkamp gaan werken. Ver weg, in Amerika. Ook wel niet echt het beloofde land, maar wel uit de buurt van PURMEREND. En weet je wat nog het ergste is? Ik kan me niet eens herinneren waaròm mijn opa en oma in die mislukte stad zijn gaan wonen. Toch weer die hersencellen ……

Categorieën: Diversen

16 reacties

champagne · 14 juni 2005 op 07:06

Ik ken Purmerend niet en na het lezen van jouw column wil ik het ook het liefste zo houden 😀

Kees Schilder · 14 juni 2005 op 09:06

Ik ken Purmerend wel omdat ik er vlakbij woon.Herken wel wat, maar moet erbij zeggen dat er ook prima mensen wonen.Wil ik toch even gezegd hebben

WritersBlocq · 14 juni 2005 op 09:26

:laugh:
Hoi Domicela, kom eens vergelijkend stadsonderzoek doen in LIJDSCHENDAM!

Mosje · 14 juni 2005 op 09:35

Vervang PURMEREND door ALMERE, en er ontstaat een prima column!
:laugh:

WritersBlocq · 14 juni 2005 op 10:20

[quote]Vervang PURMEREND door ALMERE, en er ontstaat een prima column![/quote]
Ik ben blij dat ik de woorden niet van je toetsenbord gepikt heb Mosje, ik heb me kunnen bedwingen en had gelukkig nog een andere gemeente (tis geen stad, tis geen durrup) achter de hand 😛

KingArthur · 14 juni 2005 op 11:31

Ja, leuke column. Herkenbaar en misschien wel toepasbaar bij 80 procent van de andere gemeentes in Nederland. Maar laat ik ook kritisch blijven. M.b.t. de hersencellen, die je op een leuke manier telkens weer terug laat komen in je column, leg je voor mijn gevoel niet echt goed uit waarom je die juist daar verliest. Daar zou ik dan graag meer over willen weten. Kwam dit omdat je daar zo depressief werd dat je van ellende maar begon te zuipen? Maak dat explicieter zou een bekende van mij zeggen. Goed zo kan ik natuurlijk overal wat over te zeiken hebben. Het is enkel bedoeld om mijn beleving bij deze tekst te geven want nogmaals je column is leuk.

Wright · 14 juni 2005 op 12:32

Ik ken Purmerend ook niet, maar heb (net als Champ)
het idee dat het ook niet meer zal gaan gebeuren.
Leidschendam en Almere zijn ook geschrapt van het lijstje ‘nog te bezoeken plaatsen’!
Kijk, dat ruimt lekker op! 😉

Louise · 14 juni 2005 op 12:50

Ik weet niet, tegendraads als ik ben, heb ik ineens de neiging op wel naar Purmerend te gaan. Gewoon, als variant op de leuke steden tochtjes.
En die hersencellen die ik kwijt ga raken; ach, dat ruimt dan weer lekker op! (in mijn hoofd) 😀

Troy · 14 juni 2005 op 13:13

Het is inderdaad vreselijk om in je puberteit naar een dorp/stad te verhuizen waar je niets mee hebt. Zo ken ik ook zo’n verschrikkelijk plaatsje waar ik naar de middelbare school moest en ik wil er echt nooit meer terugkeren. Ik kan dat gevoel heel goed begrijpen. Leuke column.

Grt Troy

Dinah · 14 juni 2005 op 13:56

[quote]woonwijken vol fantasieloze huizen waar onder elk raam hetzelfde tuinbankje met dezelfde pot geraniums staat. [/quote]

Dan ben jij zeker nog nooit in VOLENDAM geweest??

Eddy Kielema · 14 juni 2005 op 14:59

Ik ben bang dat je voor Purmerend zo’n beetje elk dorp of elke stad in Nederland kan invullen… Iedereen herkent er wel iets van zijn eigen (voormalige) woonplaats in. Maar in tegenstelling tot Purmerend is je column wel heel erg boeiend!

Hannah · 14 juni 2005 op 15:07

Geweldig leuke column! Voor een ieder die ook in een dergelijke plaats woont en het zat is; kom gezellig in Zutphen wonen! het is hier best mooi :o)

Domicela · 14 juni 2005 op 18:54

Tsja, wat kan ik zeggen over die hersencellen waar KingA naar vroeg? Had in mijn geval niets met drank te maken (was een heeeeel braaf meisje), meer met de hersenloosheid om me heen! Neem het voorval met de buren en de wc pot (ECHT GEBEURD), en ik zou bijna zeggen: I rest my case … Een mens past zich aan aan zijn omgeving! Enne, Volendam ken ik ook, maar wilde het netjes houden 😉 😉 😉

KawaSutra · 14 juni 2005 op 19:05

Na het lezen van je prima column kan ik me heel goed voorstellen dat je in de Bollenstreek bent komen wonen. 😀

sally · 14 juni 2005 op 22:25

Kan me er alles bij voorstellen.

Omdat je het zo gruwelijk haatdragend geschreven hebt!
Mij zie je ook niet in Purmerend.

groet Sally

Ma3anne · 15 juni 2005 op 06:07

Zal de Purmerendse VVV niet blij mee zijn, met deze column. Geweldig! 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder