smoothie-3697014_1920

Wij Nederlanders zijn een nieuwsgierig volkje. We staan open voor ontwikkelingen en rages en proberen alles uit. Uiteraard slaan we daar weer regelmatig in door. Iedereen moet verantwoord eten, een killerbody ontwikkelen en supersonische sapjes drinken. Dat deze er uit zien als iets dat door een filter met compost is gelopen, dat doet er minder toe. Het is goed voor je. We volgen collectief de gezondheidsgoeroe.

Tot er natuurlijk weer een nieuwe voorganger opstaat. Met een nieuw plan en een nieuw dieet. En hup, de hele goegemeente slaat mee af in de opdragen richting.

In de tijd dat mijn ouders dertigers waren, was de wereld een stuk kleiner. Zij hadden geen last van deze rages. Uiteraard was de wereld toen ook een stuk bekrompener, dat wel. Maar bij verjaardagen werden bakjes chips op tafel gezet. Toastjes met ham-prei salade. En natuurlijk glaasjes met sigaretten, met en zonder filter. Oei, je zou afgeschoten worden als je dat vandaag de dag zou wagen.

Het liefste bewandel ik de tussenweg. Ik ben allergisch voor rages die mij vertellen dat ik de hele dag moet leven op een rauwe wortel. Maar ik snap ook wel dat je niet ongestraft maar wat kunt doen. Ik ga ook niet naar de sportschool. Dat zit niet in mijn genen. In zo’n kleurig pakje stiekem kijken naar vrouwen die gestroomlijnd en gebruind met trots voor zo’n grote spiegel staan. Die staan ook nooit te klunzen. En ik regelmatig. Nee, dank u.

Ik koop ook nooit boeken van dergelijke goeroe ’s. Geen kookboeken en ook geen lifestyle-boeken. Daar word ik alleen maar verdrietig van. Die discipline kan ik echt niet opbrengen. Ik heb er trouwens ook geen tijd voor. Ik moet werken, plezier maken met mijn maatje, voor mijn hondje zorgen en dan wil ik ook nog wel eens gewoon ongegeneerd op de bank hangen. Liefst met een glaasje wijn. En als dat dan betekent dat ik geen killerbody ontwikkel, tja dat moet dan maar. Een mens kan niet alles hebben.

Ik denk alleen dat we moeten uitkijken met dat doorslaan. Ik heb niet meer de leeftijd dat ik me te veel zorgen maak over wat andere mensen van me vinden. Ik ben te oud om als schoonheidsideaal veel volgers te trekken op Instagram. Mijn account staat vol foto’s van mijn hond. Het zijn meer de jonge vrouwen waar ik me dan zorgen over maak. Ze moeten zo veel. Het hele plaatje moet kloppen en perfect zijn. Het lijkt me zo vermoeiend.

Soms is het best fijn om wat ouder te zijn. Het geeft op een bepaalde manier ook rust. Als ik in mijn oude afgewassen joggingbroek achter mijn laptop kruip om te schrijven of huiswerk te maken, vindt mijn maatje dat gezellig. Ik hoef het decorum niet op te houden. Ik kijk meewarig naar al die druktemakende vrouwen op televisie, die mij willen vertellen dat ik het helemaal verkeerd doe. En als mijn maatje dan vraagt of ik een wijntje wil, zeg ik volmondig “hè ja, gezellig”.

Categorieën: Overig

3 reacties

Nummer 22 · 19 augustus 2019 op 10:39

That’s life! Maar.. wat is ouder zijn? Geniet van wie je bent en vergeet alle ‘ goeroes’, tv roeptoeters en A. Boomsma en Linda de M voorop…
Mooi geschreven en naar mijn hart. Chapeau!

KingArthur · 20 augustus 2019 op 03:53

Ik ben het eens met de strekking van je column de verpakking vind ik echter minder. Ik ben geneigd na de eerste alinea af te haken omdat ik mij daar al helemaal niet meer in herken, misschien sommige dingen wel maar andere juist helemaal niet. Toch maar doorgelezen.

Hoe kan je in de 3e alinea nu stellen dat de wereld een stuk bekrompener was? Ik denk dat je hier wat anders wilt zeggen.

Tip: laat je tekst lezen door mensen van verschillende pluimage voordat je hem publiceert. En zoek een gebalanceerde middenweg in de kritiek die je dan op je tekst krijgt.

Tim uut Kwedamme · 22 augustus 2019 op 14:08

Rages, soms word ik er gek van. Dat is hetzelfde dat mensen achter eerste het beste aanlopen omdat BNN’er bij Pauw of wat dan ook vertelt dat zo goed werkt. Ik ben gewoontedier. Ik hou niet van bepaalde rages. Of ik kom er veel te laat mee. En dat maakt mij niet uit. Ik ben blij dat je dit hebt durven aan te snijden, niet iedereen vindt het leuk dit te lezen denk ik zomaar. Maar soms slaan mensen door, helaas heeft dat effect dat beeld lijkt te geven over heel de groep mensen die aan mee doen. Maar dat is ook iets Nederlanders kunnen dat soms niet onderscheiden.
Ik heb plezier, dit gelezen.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder