Hebt u het ook in de krant gelezen en/of via radio/tv uitzending gehoord? Zaterdag 20 augustus jl. met vette koppen in een ochtendblad. ALLEEN NA VERKLARING LEVEN PATIËNT REDDEN. De familieleden die deze brief op hun deurmat vonden, zijn zich lam geschrokken. Alle cliënten ( mooi woord voor patiënten/bewoners van verpleegtehuizen! )en medewerkers hebben een brief van de directie van verpleeghuizen in de regio Haaglanden gekregen waarin staat aangekondigd, dat de verpleeghuizen besloten hebben een nieuw reanimatiebeleid te voeren. De cliënten (de bewoners) worden niet meer gereanimeerd, als zij door een hart-ademstilstand en/of beroerte worden getroffen.

Want vervolgt de directeur A.J. Vermeulen verder in zijn brief, “ zodat een verpleeghuisarts niet kan worden gedwongen om een medische zinloze handeling” uit te voeren!
De Nederlandse Vereniging van Verpleeghuisartsen (NVVA) zegt er nooit eerder van gehoord te hebben dat een dergelijke brief aan cliënten en/of familieleden wordt gestuurd. NVVA- directeur Wieneke Weeder : “Deze brief lijkt mij wel erg kort door de bocht…”
De directie noemt dit beleid ‘nee, tenzij,’ men een verklaring van te voren heeft vastgelegd.

Het moet toch ook niet gekker worden…Vastbinden ( voor opstandige en/of agressieve cliënten) is al door de cliëntenraad besproken en met algemene stemmen aangenomen! Zo blijkt uit de statuten. Nu bedenken we weer wat anders…

Stel je voor dat een van jouw familieleden en of dierbare in de regio Haaglanden in een dergelijk verpleeghuis zit en er is niets geregeld, per convenant of verklaring (- moet je ook maar meteen kunnen vinden!) De “cliënten” die door een hartstilstand en/of beroerte toch al ook van niks weten. En hun polsbandje, als ze die al hebben, (maar zijn wel verkrijgbaar in allerlei modieuze tinten en vormen in het winkeltje van het Verpleeghuis) of hun S.O.S. medaillon hebben vergeten om te doen, gewoon ‘ergens’ hebben neergelegd. ( in de diepvries lade, een gewilde plek, onder het dekbedmatras in een plasticzakje gedaan, en vergeten zijn dat eruit te halen. Of zo in de was gedaan) of het is door het putje onder de douche verdwenen. Alles is mogelijk…dan ben je de pineut dan is het over –en uit . Uw familieleden kunnen er ook dan niets meer aan veranderen.

Onthoudt dus heel goed dat u uw “ reanimatietoestemming” altijd op zak/hals of pols bij de hand moet hebben. Vandaag de dag is het ook mogelijk, net als bij dieren, dat u een chipje in uw oor kunt laten aanbrengen. Het is maar dat u dat weet.

Rim Sartori 20 augustus ‘04

😕 :red:

Categorieën: Actualiteiten

6 reacties

pepe · 25 augustus 2004 op 13:19

zoals ik al eens eerder schreef, zo WIL IK NIET ouder worden, geef me dan maar een spuitje

ignatius · 25 augustus 2004 op 21:45

Hierbij verklaart Ignatius, verder te noemen belanghebbende, in het bezit van zijn volle geestelijke vermogens, dat mocht hij zijn overleden aan een beroerte en/of hartstilstand, belanghebbende 3 weken na zijn begrafenis wordt opgegraven en er alsnog minimaal 3 en maximaal 5 pogingen tot reanimatie worden ondernomen. Voornoemde reanimatie dient middels gebruikmaking van daartoe geëigende machines en/of orale stimulatie te worden toegepast. Belanghebbende geeft bij deze uitdrukkelijk te kennen dat laatstgenoemde methode zijn voorkeur geniet.
Aldus opgemaakt etc.etc.

Pfoe, gelukkig nog net op tijd. 😉

Louise · 25 augustus 2004 op 21:52

Wat je tegenwoordig al niet bij je moet dragen op een doordeweekse dag…
Vreselijk.

Ik heb nooit iets bij me, kan ik het ook niet verliezen. Maar ik begrijp dat ik behoorlijk riskant bezig ben, en eigenlijk gewoon met mijn leven speel 😛

Mosje · 26 augustus 2004 op 19:04

Uiteraard wil ik gereanimeerd worden, maar dan toch wel het liefst door een reanimeermeisje.

sally · 26 augustus 2004 op 19:17

die dr. Vermeulen is volgens mij mijn dokter geweest.
Nooit een aankomende hartinfarct herkent bij iemand uit mijn nabijheid.
en dan ook nog niet reanimeren?
Ons leven hangt aan een zijden draadje…
dat zie je maar weer.
maar goed, het leven is sowieso gelijk een kinderhemd
kort en bescheten.
groeten Sally

Raindog · 26 augustus 2004 op 22:38

Mosje; een reanimeermeisje….. waar kun je die krijgen? Mag ik dat adres ook even? :-p

Geef een reactie

Avatar plaatshouder