Even met het stadhuis van Arnhem gebeld: “Goedemiddag, Oplopers hier. Mag ik de burgermoeder even van u?” Stomverbaasd vroeg de telefoniste mij, wat ik in vredesnaam bedoelde. “Nou, als de burgemeester een man is, wordt ‘ie ook wel burgervader genoemd. Die mevrouw Krikke van jullie zal dan wel burgermoeder heten. Logisch toch?” Zonder verdere vertraging werd ik door de verbijsterde telefoniste doorverbonden met Pauline Krikke. “Hoi Pauline, Driek hier. Vertel eens, schaam je je erg over die onterechte prijs die je met die spuuglelijke kolerestad van je in de wacht hebt gesleept?” Pauline wist meteen waar ik het over had. Het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit had Arnhem uitgeroepen tot ‘Groenste Stad van Nederland’. Maar ze spelen vals in die stad aan de Rijn. Want bijstandsgerechtigden worden daar onrechtmatig aan het schoffelen gezet. Proficiat daarom voor Bennie Beck. Die verloor zijn baan, moest van de Sociale Dienst aan de slag in de groenvoorziening, en pikte dat niet. Immers, schoffelen vergrootte zijn kansen op de arbeidsmarkt in het geheel niet: hij had al dik 20 jaar ervaring in de horeca. En de rechter gaf Bennie gelijk. Terecht. Wanneer je iemand in het kader van werkervaring aan de slag laat gaan, moet diegene er wel echt wat aan hebben. Dus niet iemand die zijn sporen op de arbeidsmarkt allang heeft verdiend voor minder dan het minimumloon zwaar lichamelijk werk laten doen. Bennie heeft allang weer een baan, maar het gaat hem om het principe. Om op te komen voor lotgenoten die minder mondig zijn. Klasse. En Pauline Krikke moet zich dood schamen. Weerloze mensen zo uitbuiten om voor een scheet en drie knikkers het groen op orde te krijgen… En uiteindelijk mag het toch niet baten: ze zwaait hoe dan ook de scepter over een van de lelijkste steden van Nederland.

Tsja, dat is best een rekbaar begrip, dat ‘lelijk’. Neem nou een Patty Brard. Zij is door het Veronica Magazine uitgeroepen tot ‘Lelijk Ding’ in de vrouwencategorie. Raar. Want Patty staat immers bekend om haar altijd charmante verschijning, haar uitgekiende kledingkeuze en haar woordkeuze die geheel valt binnen de normen zoals die door Amy Groskamp – ten Have zijn geformuleerd… Bij de mannen ging Giel Beelen trouwens met de twijfelachtige eer strijken. Dat vind ik sneu, want met Giel kun je tenminste nog wel lachen. En ik héb wat lelijke mannen op TV gezien, deze week. Want wegens de omvallende-bankencrisis kijk ik wat vaker dan normaal naar RTL 7. Goeie genade, wat zijn die lelijk, die beursdeskundigen. Meestal druk doende hun kaalheid te verdoezelen met een bespottelijk kapsel, en hun pafferigheid verstopt in een slecht zittend pak. Toch weten zij wel waar ze het over hebben, in tegenstelling tot onze conculega’s van GeenStijl. Daar lieten ze bij een bericht over de ellende op de effectenbeurs braaf een plaatje zien van de Beurs van Berlage. Iets met een klok en een klepel: de effectenbeurs was al in 1912 uit dat gebouw vertrokken. Sindsdien werd er uitsluitend graan, steenkool en meer van dat bulkgoed verhandeld… Maar goed, paniek op de beursvloer, en de koersgrafieken bijna loodrecht omlaag. En kan iemand mij even uitleggen waarom van mijn belastingcentjes allerlei graaispaarders die hun geld hebben overgemaakt aan een of andere obscure IJslandse internetspaarbank schadeloos moeten worden gesteld? Sparen doen we gewoon bij de Boerenleenbank of de Spaarbank voor de Stad Amsterdam, ja! Ik wil niet bloeden voor die graaiers!

En ik wil ook niet langer dat mijn belastinggeld wordt overgemaakt aan de Publieke Omroep. Schei toch uit. BNN gaat op TV een poging doen om in het Guinness Book Of Records te komen. Door zoveel mogelijk dominosteentjes om te gooien en een huismus dood te schieten? Fout, dat doen ze al bij SBS 6. Door zoveel mogelijk botbreuken in één vliegtuig te veroorzaken? Nee, dat doen ze al bij Quantas. Recordpoging comazuipen dan? Nee, dat doet de Nederlandse puberjeugd al, die drie keer zoveel drinkt als hun ouders denken. Wereldrecord debiele storingen? Nee, dat doen de spoorwegen al, door uitgerekend op de filevrije dag extra treinen te laten uitvallen wegens kapotte wissels. Nee, bij BNN gaan ze zondag een poging doen om in één minuut zoveel mogelijk bh’s open te maken. Daarmee is niet Harry Mens, niet de hebberige spaarder bij de IceSave, maar BNN-coryfee Dennis Storm de grootste graaier van allemaal…


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

4 reacties

Mien · 15 oktober 2008 op 08:35

Goede Column Driek!

Inderdaad het trekt dagelijks voorbij op onze beeldschermen en sijpelt dan langzaam door naar ons hoofd, waar het ons brein verstoord en op dwaalsporen brengt. Waarmee de cirkel weer rond is. Knap gesignaleerd en samengebracht.

En dan heb ik het over:

[quote]Wereldrecord debiele storingen?[/quote]

Voor mij ben je (k)oploper in de waan van deze week! :stom:

Mien Mus

Ma3anne · 15 oktober 2008 op 10:17

Ik heb even het eerste zinnetje overgeslagen en ben toch aan je column begonnen. Je schrijft toch wel verdomde goed hoor. 😉

Even een positief berichtje over BNN. Moet ik toch even kwijt. Zij zijn het, die de reis van mijn dochter naar Malawi hebben gefinancierd, zodat zij daar vrijwilligerswerk kon gaan doen in het Nkhoma hospital. Zij won de hoofdprijs in hun scheurkalenderwedstrijd: “Win je wereldticket”.
Dochterlief zond haar verhaal in en zonder aarzelen hebben ze haar die prijs gegund. Zonder BNN was dit project haar financieel niet gelukt.

Hulde hiervoor, BNN! :wave:

klapdoos · 15 oktober 2008 op 12:31

Een eerlijke column, onze Driek waardig. Genoten,
groet van leny

Prlwytskovsky · 15 oktober 2008 op 18:52

Weet je wat het mij is? Ik zie alleen maar mooie vrouwen: op tv, om mij heen en op straat.
En kerels? Pfff …, laten wij het maar over vrouwen hebben. 😉

Maar wat is uw aanspreektitel eigenlijk?
Drie Koplopers, Driek Oplopers?
:eh:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder