Retorica is de vaardigheid om door effectief spreken en schrijven, de ander te overtuigen. Socrates noemde het ‘kunst zonder inhoud’, onderkende dus al het onderscheid tussen eloquentie en expertise.

Ooit was de term ‘retoriek’ er een synoniem van, dat woord staat echter inmiddels voor hoogdravend praten in holle gemeenplaatsen en tegelijkertijd weinig zeggen. Menig volksmenner is er groot door geworden.

Nederland heeft daar een antwoord op gevonden: het panel. Deskundigen van divers pluimage duiden uitvoerig tot in detail de gewraakte beweringen en bereiken daardoor vaak een ongewenst resultaat: de toehoorder kan door de woorden het verhaal niet meer zien.

* * *

Lees of luisterkijk meer #BinnenDoorDenkers op https://robertbeernink.nl/sub/binnendoordenker/

Categorieën: Algemeen

Robert

Robert Beernink auteur van verhalen, #BinnenDoorDenkers en lichtgedichten. Zijn motto: elk verhaal is waar, elke waarheid slechts geloof.

1 reactie

Nummer 22 · 13 maart 2022 op 09:26

Precies! Gisterenavind (12 maart 2022) keek ik naar Mathijs die Robbert Dijkgraaf (minister van OCW) als vriend op bezoek had in zijn – overigens schitterde muziek programma – maar ratelde en ratlede en ratelde en – let maar ’s op – aan het einde van een zin, de laatste woorden herhaalt, pfff Matthijs is een compleet panel van 125 meepraters aan een gigantische tafel op de Afsluitdijk in woord en gebaar te snel af. Wat hoort die Matthijs zichzelf graag

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder