Frits Spits is geridderd in de Orde van Oranje Nassau omdat hij 35 jaar plaatjes heeft gedraaid, en hij 60 werd. Ik dacht altijd dat geridderd worden alleen weggelegd was voor de majoor Boszhard’s onder ons, of in ieder geval voor degenen die iets met het goede doel te maken hebben, maar kennelijk vindt Oranje dat een plaatje opzetten, terwijl je bakken met geld binnenhaalt per maand, ook een heldendaad is. Dat mijnheer Spits dagelijks met zijn zwaar vervuilende Nissan X-trail zonder om te kijken de mensen in de goot voorbij rijdt, en het liefst nog natspat met het regenwater dat onder zijn 21 inch velgen vandaan spat, hindert niet.

Vroeger wat zo’n onderscheiding heel wat, en was het ontvangen van zo’n onderscheiding een kroon op het levenswerk van een goeddoener. Nu voelt het meer als het lintje dat je als kind na een verloren voetbalwedstrijd kreeg. Iedereen kreeg het, dus voelde het minder speciaal, en belandde het binnen een maand in een oude doos op zolder, waar het oranje vaantje al snel blauw kleurde. Ik vind de onderscheiding van Frits Spits een regelrechte belediging van de mensen die zich hun hele leven hebben ingespannen voor het goede doel, en dit vaak met gevaar voor eigen leven gedaan hebben.

Het gaat mij niet eens om het feit dat Frits geen overdadige goeddoener is, maar Frits Spits onderscheiden, puur omdat hij 60 is en maar 35 jaar noemenswaardig werk heeft verricht? Mijn buurvrouw voedt haar drie, ongeneeslijk zieke dochtertjes in haar eentje op, omdat haar man bij haar weggelopen is. Mijn overbuurman is twee jaar geleden van zijn drankverslaving afgekomen, na jarenlang worstelen. Mijn tante heeft jarenlang voor haar zieke zus moeten zorgen, waardoor ze haar jeugd nu nog op vijftigjarige leeftijd in moet halen. Dit zijn de mensen die een lintje verdienen, niet een volgevreten, 60-jarige radio DJ. De volgende verjaardag dus gewoon weer taart geven svp.

Categorieën: Actualiteiten

10 reacties

SIMBA · 23 januari 2008 op 20:13

Ik ben het wel met je eens Tree, alleen die tweede alinea had er voor mij niet bij gehoeven.
Enne…die titel… 😕

KingArthur · 23 januari 2008 op 20:41

Ik vind deze reactie op de actualiteit wat voorbarig. Ik ken de argumentatie waarom hij geridderd is niet exact maar ik mag toch aannemen dat hij meer gedaan heeft om dit te verdienen.

Idd 2e allinea vind ik ronduit slecht. Waar haal jij die informatie vandaan of maak je hier iemand nu zomaar zwart omdat dit lekker in je tekst past?

Ook erg jammer van de tikfouten (zeker in een titel). Dus dicht op de actualiteiten zitten okay. Maar neem ook even de tijd een stapje terug te nemen en je tekst rustig na te lezen.

Dees · 23 januari 2008 op 20:43

Ik ben het helemaal niet met je eens! Maar ik heb dan ook jeugdsentiment bij Frits Spits (van de tijd dat jij zelf nog het resultaat was van hormonen en persoonlijkheidssplitsing ;-))

DreamOn · 23 januari 2008 op 21:58

Ridde is ook niks.
Ridde[b]r[/b] wel!

Ben jij trouwens met die tweede alinea niet in de war met iemand anders? Ik kan me nog vaag herinneren dat een of andere gast in een of ander praatgromma verteld, dat hij het zo leuk vond om door de plassen te rijden als er net een vrouw bij de bushalte stond, zodat zij kletsnat werd. Maar volgens mij ging dat niet over Frits Spits hoor!
Ik kan het mis hebben.

Verzin trouwens de volgende keer iets knallends als uitsmijter en niet zo’n slap zinnetje. Ik vind ‘svp’ al helemaal geen woord voor in een column, laat staan om daarmee te besluiten.

Groetjes DO.

KawaSutra · 23 januari 2008 op 23:16

Jaloers? 😀
Volgens mij zijn er diverse soorten lintjes in diverse categorieën prestaties. Maar ik heb me er niet echt in verdiept dus mijn reactie verdient ook geen lintje. 🙂

SIMBA · 24 januari 2008 op 08:21

Dees ik weet niet of jeugdsentiment een criterium is voor een lintje 😆 maar als dat zo is, kan ik het lintje van Frits Spits begrijpen!

Mosje · 24 januari 2008 op 09:54

Dit stukje is typisch een geval van door het lintje gaan.

Mup · 24 januari 2008 op 14:03

Ik heb ook wel wat met Frits Spits, hij gebruikte zijn bekendheid ook om zaken aan te halen die niet deugden, dat schuwde hij niet.

Vond wel je vergelijking van de buurvrouw erg goed, dat zijn de echte helden, die je een virtueel alternatief verdiend lintje hebt gegeven op deze manier.

Groet Mup.

Grumpy-old · 24 januari 2008 op 19:09

Er zijn van die colums waar ik gewoon niet op kan reageren omdat ik niets over het onderwerp weet. Frits spits en die majoor ken ik niet . Maar ik schoot wel in de lach omdat je begint met een enorme kneiter van een typfout in de titel.

Zelfs de beste paarden struikelen wel eens 😆

Greetz
Grumpy

Anne · 25 januari 2008 op 10:54

Hoewel het zeker waar is dat echte helden ongezien blijven, vind ik Frits Spits een heel erg leuke man, waar ik op de Nederlandse radio er graag naar luisterde. Waarom? Om zijn oprechtheid, zijn zich druk maken, en zijn gebrek aan cynisme. En dat is een grote verdienste, waar hij vind ik terecht voor onderscheiden is. Iemand met een publieke functie heeft de keuze zijn of haar invloed, d.w.z. het vermogen om opini’s om te buigen, ofwel niet, ofwel goed, ofwel slecht te gebruiken. Hij doet het goed.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder