Er is een tijd geweest dat je je kont niet kon keren of de anti-tabaksreclame vloog je om de oren. Keer op keer, en vanuit verschillende hoeken belicht, werd de gemiddelde kaaskop erop gewezen hoe slecht roken wel niet was. Het reclameblok op t.v. (ook wel bekend onder de naam STER) was een dankbaar medium. Nu zal roken best wel slecht zijn en meeroken mogelijk nog slechter. Maar dat neemt niet weg dat tegelijkertijd door onze minister werd toegestaan dat er nogal ondubbelzinnig en op slinkse wijze reclame werd gemaakt voor de meest ongezondste sigaret die er momenteel in een pakje zit!
Hoe dat kan? Heel simpel, herinnert u zich het zij-aanzicht van een indiaans hoofd met verentooi? Dit werd regelmatig in de sterblokken getoond. Deze afbeelding staat niet alleen voor de Ster als organisatie; ook is het een (wettelijk beschermde?) afbeelding van een sigarettenmerk (zonder filter) van een Zuid-Amerikaans bedrijf. Dit bedrijf maakt zo mogelijk de meest ongezondste sigaret ter wereld (voor zover er een gradatie valt aan te brengen). Het merk Pielroja (spreek uit piejèlrogga), hetgeen staat voor roodhuid, dient te worden geassocieerd met de verbrande onderdeeltjes in de tere longetjes van de roker. In bepaalde landen roken alleen mensen deze sigaretten die zogezegd weinig meer te verwachten hebben van het dagelijks leven: straatkinderen, daklozen, soldaten (uitgestuurd in de oorlog tegen de drugs waarbij dagelijks veel doden zijn te betreuren) etc. Het Franse merk “Gauloise” is er niets bij.
Hoe dan ook, terwijl aan de ene kant het roken wordt ontmoedigd en ook de minister zich niet onbetuigd laat in dit streven, lijkt het of diezelfde minister (want ook de reclameblokken zijn niet controle-vrij) met in zijn/haar kielzog een hele horde aan winstdenkers en belastingschrapers het niet kan laten het bij ontbranding bij voorkeur gortdroge goedje toch vooral onder de aandacht te brengen (zij het dan op slinkse wijze, want hoe noem je het dan wanneer een logo van een sigaretenfabrikant wordt misbruikt door de Ster met goedkeuring van onze minister), want een minister mag wel een mening hebben maar de belastingdienst mag daar geen problemen mee krijgen, zo lijkt het. Daarom, bij gebrek aan een beter belastingplan (misschien een leuk item voor het partijprogramma van CDA, VVD (of een van die andere moraalrakkers) het volgende motto: roken… moet!

Categorieën: Diversen

2 reacties

Mup · 22 september 2004 op 21:39

Als de strekking van je column is, dat er voor de financien in ons land gerookt moet worden, heb ik hem begrepen.

Anders dus niet,

Groet Mup.

JAB · 24 september 2004 op 09:59

Beste Mup,
Je zit op de goede weg. Het dilemma is: roken of niet. Een bijkomend verschijnsel is: mogen we onbelemmerd en (klaarblijkelijk) lukraak de tabaksindustrie afkraken en via een andere weg ophemelen? Want dat is wat de minister doet. En tenslotte, mag een door de overheid gecontroleerde organisatie logo’s pikken? Blijkbaar wel!

Roken of niet. Rokers betalen een groot deel van de gezondheidszorg met hun (door niet-rokers beaamde) verfoeilijk inhaleer-en-uitblaas-gedrag. Indien massaal wordt afgezien van roken levert dit minder op voor de schatkist, meer werkloosheid in de tabaksindustrie en gezondheidszorg (op de wat langere termijn). Bij een toenemende vergrijzing van de samenleving zou er wat voor te zeggen zijn meer te gaan roken. Of toch niet?
Groet,
JAB
****

Geef een reactie

Avatar plaatshouder