Per jaar stoppen zo’n negenhonderdduizend mensen met het roken van een sigaret, of shag. Sigaren- en pijprokers tellen niet mee, die inhaleren niet, dus roken nep. Dat klinkt veel en ik wil niet deprimerend overkomen voor al diegene die net gestopt zijn, maar het overgrote deel lukt het niet zich te bevrijden van de rokende nicotinestaaf. Er slagen er niet meer dan honderdduizend. Nee, dat is niet bemoedigend. In dit tempo duurt het nog wel even voor Nederland rookvrij is. Ontwenning is het grootste probleem. Denk eens aan slecht slapen, hoofdpijn, prikkelbaarheid en weinig concentratie. Je vraagt je in alle eerlijkheid af waarom bedrijven het roken op de werkplek verbieden. Met roken komt er, zo vermoed ik, meer uit de handen van de arbeider. Een sigaret hang je tenslotte rustig in je mondhoek. Handen vrij dus.
Maar denk eens aan dat hoesten, die bruine vingers, een zeurende partner over je rokersadem en je conditie. Vergeet vooral niet de kans op longkanker. Er is genoeg te verzinnen om te stoppen met het hijsen aan tabak gerold in een papiertje. Het meest vervelend zijn die lui die steeds zeuren over jouw rook die je gemakzuchtig met anderen deelt. In tegenstelling tot de heersende berichtgeving zijn rokers sociale mensen. Wij delen ons genot en voorkomen dat de minister van financiën nog meer geld binnen krijgt aan accijns. Rokers delen hun rook.
Daarnaast zijn de grootste zeikerds de gestopte rokers. Wie zo wil worden moet direct het roken maar laten. Heerlijk de hele dag de roker afzeiken terwijl je nog narochelt van al die jaren tevreden roken. Doe mij maar een bureau, pc, koffie en een asbak en mijn werkplek is optimaal, zo functioneer ik al jaren.
En goed.
Maar aan alles komt een eind, zo ook aan roken. Ik lees alleen maar voordelen: Betere conditie (meer seks), lichamelijk beter en meer presteren (meer seks), fitter voelen, vooral ’s ochtends (vaker ochtendseks), uithoudingsvermogen verbetert (langer en vaker seks), frissere adem (partner meer toeschietelijker, dus meer seks). Als ik de brochure lees gaat het roken eruit en de lichamelijke liefde erop vooruit. Kijk dat zijn voordelen waar je wat aan hebt. Ik schrijf dit zo neer om mijzelf te motiveren. Ergens moet je voldoening uithalen en roken vervangen door seks lijkt me een prima idee. Have sex, no smoke. Ja, roken zal het – op een andere manier dan – in de slaapkamer, bank of auto want ik rook nogal veel.
Maar toch voel ik weemoed bij het idee dat ik afscheid ga nemen van een dierbare. Zolang al samen en dan plots een scheiding, bijna zonder vooraankondiging. Ook zal ik de juffrouw bij de supermarkt missen. Mijn recept is bekend en wordt automatisch voorgeschoteld. Daarna volgt er altijd een gesprek, rokers hebben namelijk tijd zat. Ook op een plek waar ze niet mogen roken.
New Orleans, ik zie het nog zo voor me. Een rondborstige zwarte zangeres, hees van de drank en het roken. Maar een stem die dwars door je lijf gaat. Simpele houten tafeltjes met even simpele houten, harde stoelen. Drank vloeit, rook dwarrelt in de lucht, ogen prikken. Wat zou die plek zijn zonder dampende sigaretten. Alsof je het hart uit de kroeg snijdt.
Maar genoeg is genoeg.
De peuk dooft binnenkort.
Straks loop ik chagrijnig rond, althans die kans is reëel. Mochten er lieve dames zijn die me zo tegen komen, biedt me dan een vrijpartij aan om even de zinnen te verzetten. Want ik stink niet meer en houd het langer vol.
Dus dames?


11 reacties

senahponex · 9 maart 2006 op 11:31

Denk dat clinton er ander over denkt

KawaSutra · 9 maart 2006 op 12:32

[quote]Dus dames?[/quote]Wat dacht je van een samenwerkingsverband met Maurits?

Leuke column Fred. Ik moet ook maar eens stoppen met roken. Ik ken nog wel een lieve dame die daar al heel lang op zit te wachten. Maar het angstzweet staat al op mijn voorhoofd als ik denk aan het schrijven van een column zonder peuk erbij. Ik ben benieuwd hoe dat jou zal vergaan.

Shitonya · 9 maart 2006 op 14:35

Ach, als vrouw hoef je geen uithoudingsvermogen of conditie te hebben m.b.t seks, dus ik kan nog zoveel roken als ik wil. Gelukkig maar :pint:

Mup · 9 maart 2006 op 16:12

Shitonya 😀 dat zijn de betere reacties, daar kan ik wel wat mee. Ik rook ook graag na de seks.
Fred, succes met stoppen!

Groet Mup.

bert · 9 maart 2006 op 19:45

Afgelopen maand was ik 24 maanden met roken gestopt. Zo maar van de ene op de andere dag, samen met de 2 rokende kinderen en rokende schoonzoon. Die dag waren we 25 jaar getrouwd. Daarvoor kon ik niet stoppen, was mijn excuus steeds. Drie van de vier hebben volgehouden, zonder hulpmiddelen maar meer door elkaar de controleren en te stimuleren. Zonder hen had ik het misschien niet gered. Vanaf de dag dat ik stopte hield het snurken op, zegt mijn vrouw, en die kan het weten. Ook die afschuwlijke hoest, vooral in de ochtenduren was snel over.
Ik ben jammer genoeg wel aangekomen, maar dat is ook normaal zegt iedereen.
Sterkte met stoppen Fred, ik kan het je aanraden. 🙂 🙂 🙂

Li · 9 maart 2006 op 19:46

[quote]Dus dames?[/quote]

Ik kom niks tekort want meneer Li is al een tijdje geleden gestopt met roken. Dus wat mij betreft kun je het schudden 😀

Alhoewel: een breezer is nooit weg…

Li

DriekOplopers · 9 maart 2006 op 21:18

Och…

Waar het roken ophoudt, begint het pijpen :red:

Driek Stoplopers

Mosje · 9 maart 2006 op 22:02

Weet je wat het eerste is dat een man na seks doet? Ik dacht altijd dat het een sigaretje opsteken was, maar het blijkt iets anders te zijn: naar huis rijden.
😛

Raindog · 10 maart 2006 op 00:18

LOL @ Mosje! Ja, maar eerst nog zijn vrouw bellen dat ‘ie wat later thuiskomt.

Leuke column Fred.
Meer sex, ik zal het eens voorstellen…

Nana · 10 maart 2006 op 09:20

Ach roken ik verlang er nog zo naar. Nu bijt ik nagels. Het is en geen gezicht en helemaal niet lekker. Staat veel minder mooi dan langgelakte nagels, sigaretje en een glas whisky of wijn.
Maar ja ik ben nu moeder en muts de rebound dagen zijn voorbij. 😉

Ma3anne · 10 maart 2006 op 10:58

Succes met het stoppen Fred! Ben benieuwd of het invloed heeft op je schrijven. 😛

Geef een reactie

Avatar plaatshouder