De hand over hand toenemende verharding in samenleving en politiek. De straatvechtersmentaliteit die steeds meer de kop opstak in de politieke arena. Zaken waar Hans Dijkstal niet gelukkig mee was. Dijkstal was als bruggenbouwer in plaats van schreeuwlelijk niet meer in zijn element in ons parlement. Daarom besloot hij in 2002, na een gevoelige verkiezingsnederlaag van zijn VVD, de actieve politiek te verlaten. Ik heb dat altijd een groot verlies gevonden. Bruggenbouwers zijn er altijd te weinig, in de politiek. Het zijn de mannetjesputters, de grote ego’s, die de dienst willen uitmaken. De gelijkhebberige types die eigenlijk met niemand willen samenwerken. Mensen die de mening van anderen verguizen. Zo’n type was Dijkstal niet. Hij was terecht de mening toegedaan, dat je met samenwerking verder kwam dat met polarisatie.

Hij stond in de vroege jaren-90 aan de wieg van de paarse kabinetten. Samen met Hans van Mierlo en Wim Kok. Deze kabinetten waren kwalitatief van buitengewoon hoog niveau. Zonder het CDA kon ons land eindelijk weer eens op een vernieuwende, frisse manier bestuurd worden. In het eerste paarse kabinet was Dijkstal minister van Binnenlandse Zaken. Rauwdouwers in zijn partij vonden hem als bewindspersoon “niet daadkrachtig genoeg”, wat voor hem aanleiding was, gedurende het tweede paarse kabinet terug te keren naar de kamerbankjes. Als fractievoorzitter, dat wel.

Dijkstal maakte deel uit van de linkervleugel van de VVD. Altijd grappig om te zien. Iemand met een tamelijk “rechts” voorkomen -als je de stereotypen mag geloven over kleding, haardracht, accent en taalgebruik- met behoorlijk “linkse” gedachten. Niet dat krampachtige vastklampen aan de rechtse achterkamertjes- en handjeklapvrienden van het CDA, maar een brede samenwerking zoeken met de andere kant van het politieke spectrum. Daar is moed voor nodig, als VVD-prominent. Hans Dijkstal, de rustige, wat bedachtzaam ogende man, die als het erop aankwam dus bepaald voor geen kleintje vervaard was. Die ook binnen zijn partij tegen de stroom in durfde te roeien. En ook de kiezer praatte Dijkstal niet naar de mond. “Ze vinden dat de overheid zich niet met hen mag bemoeien, maar geven de overheid wel de schuld van alles wat fout gaat.” Dat is een dappere uitspraak voor iemand die voor zijn politieke voortbestaan afhankelijk is van de gunst van dat zelfde kiezersvolk. Grote klasse, als je op zo’n manier de vinger op de zere plek weet te leggen. Durft te leggen!

Maar de politiek verhardde. Waarheid werd vaak ondergeschikt gemaakt aan populisme. Halve leugens die het op de bühne goed deden, werden tot hele waarheden gebombardeerd. Uitspraken als “De Puinhopen Van Paars” moeten Dijkstal hard hebben geraakt. Temeer daar die uitspraken met name afkomstig waren van de populistische voorman -met diepe contacten in de extreemrechtse hoek- van een zooitje ongeregeld, dat op basis van die grote mond wel een eclatant verkiezingssucces wist te boeken. Voor een bruggenbouwer moet dat wel verschrikkelijk zijn geweest om mee te maken. Dijkstal verliet daarna de actieve politiek. Wrang trouwens, dat dat zooitje ongeregeld binnen een paar weken het eerste CDA-kabinet om zeep wist te helpen. Over puinhopen gesproken… Arme Hans.

Dijkstal ging na zijn actieve politieke carrière deel uitmaken van diverse adviesorganen, die zich met name bezig hielden met de participatie van vrouwen en etnische minderheidsgroepen. Opnieuw bruggen bouwen, dus! Zelfs tegen het einde van zijn leven bleef Dijkstal voorstander van samenwerking in plaats van het met de ruggen naar elkaar toe staan: hij nam nadrukkelijk afstand van het in zijn ogen harde en onverzoenlijke minderhedenstandpunt van zijn partij, en van toenmalig partijgenoot Rita Verdonk in het bijzonder. Hij was een van de opstellers van het manifest ‘Eén land, één samenleving’, samen met onder anderen Mohamed Rabbae, Bas de Gaay Fortman en Jos van Kemenade. Dijkstal had overduidelijk het hart op de goede plaats. Ook in cultureel opzicht telde Dijkstal mee. Hij speelde niet onverdienstelijk saxofoon en was gedurende een aantal jaren voorzitter van het Nederlands Filmfonds.

Hans Dijkstal mocht slechts 67 jaar oud worden. Wij moeten ons hem herinneren als een ontspannen politicus, die door het succesvol leggen van dwarsverbanden in politiek en samenleving veel voor ons land heeft betekend. Dat hij ruste in vrede.


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

7 reacties

Prlwytskovsky · 11 mei 2010 op 11:17

Schitterende terugblik, neergezet als een mooie herinnering aan deze politicus.

Complimenten Driek. :duimop:

Avalanche · 11 mei 2010 op 11:48

Erg mooi!
[quote]Bruggenbouwers zijn er altijd te weinig, in de politiek. Het zijn de mannetjesputters, de grote ego’s, die de dienst willen uitmaken. [/quote]

Dat laatste geldt mijns inziens niet alleen de politiek. Helaas.

Ma3anne · 11 mei 2010 op 12:18

Goh, Driek, wat een mild en mooi stuk over de man die niet van schreeuwlelijkerds hield.
Ik ben wel verbaasd dit juist van jouw hand te lezen. Ik ken je als columnist eigenlijk vooral als schreeuwlelijkerd. 😎

trawant · 11 mei 2010 op 14:31

Je bent uitstekend geinformeerd, Driek.
En dat resulteert in een mooi afgewogen en gewoon goed geschreven eerbetoon aan een aimabele man.

Kwiezel · 11 mei 2010 op 14:49

Zo Driek, lijkt wel alsof Dijkstal je buurman was. Wat weet je veel van ‘m! Mooi geschreven, zou niet misstaan als begrafenisspeech!

DriekOplopers · 11 mei 2010 op 15:57

@ Ma3: Het feit dat juist een columnist die de grote bek als handelsmerk heeft, zo’n zachte column over een verklaard tegenstander van schreeuwlelijkerds schrijft, mag worden opgevat als een extra groot postuum compliment. En zo is het ook bedoeld.

Ik sta nog steeds voor de volle 100% achter mijn stijl: het op zeer hardhandige wijze misstanden en wangedrag beschimpen, en daarmee dus wel aan de kaak stellen. Maar dat betekent nog niet, dat ik geen begrip en respect heb voor mensen die een andere toon in het debat voorstaan. Integendeel. En voor Hans Dijkstal had ik zeer veel respect. Altijd gehad.

Het was overigens wel een vreemde gewaarwording, om gisteren juist over die harde toon met Dees in debat te zijn, en tegelijkertijd zo’n column als deze te schrijven.

Chi_Dragon · 11 mei 2010 op 16:30

:wave: Briljant goed Driek.
Knap hoe je blijkbaar zo makkelijk kunt switchen in schrijfstijl.
Hierdoor krijgt deze column nog meer kracht.

Had me, na dit stuk van je, voorgenomen om al je columns te lezen maar dat is nog wel een opgave.

In ieder geval ben ik een fan van je stukken.
Niet altijd mee eens maar dat hoeft niet. je schopt, trapt en raast door alle huisjes heen en dat waardeer ik in je. Keep it up!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder