Schieten is een veelomvattend woord. Zo weet menig boomkweker dat het plotseling in je rug kan schieten, waarna de arbeid niet echt meer opschiet. Ook bezigen boomkwekers in het voorjaar de term: ze beginnen al te schieten, waarmee hij de planten bedoelt, maar iemand uit de stad onmiddellijk denkt aan een rebellenleger. Schieten heeft ook iets met uien te maken, maar dat is een ander verhaal. Steeds meer mensen schijnen over een kort lontje te beschikken, wat tot gevolg heeft dat je vaker te horen krijgt: ik kan hem/haar wel schieten. Ook kennen we de uitdrukking: zijn ogen schieten vuur.

Ooit was ik getuige van een felle discussie van twee vredesactivisten, waarvan de één voorstander was van het leger en de ander pertinent tegen. Na een kwartier konden ze elkaar wel schieten. `t Kwam niet zo vredig over.
Ook zijn er jagers die dieren doodschieten, wat tot gevolg heeft dat de dierenbescherming van kleur verschiet. Toch mag ik geen kritiek hebben op jagers. Onze woning is n.l. vrij zwaar bewapend.
In zowat ieder vertrek bevindt zich een vliegenmepper, omdat ik het hoogst irritant vind dat zo`n klein kreng (terwijl er buiten ruimte zat is) op mijn boterham met jam beland. Er ontstaat bij mij dan een soort visuele wegversmalling. Dit houdt in dat ik dan alleen maar zie wat mij irriteert en niet meer nadenk over de gevolgen. Doordat begripvol wegjagen slechts 2 seconden effect had werd het dus de mepper en sloeg.
Het gevolg was dat de andere gezinsleden, ongevraagd werden voorzien van een soort Betuwemake-up, met het vriendelijke verzoek of ik in het vervolg ergens anders wilde gaan eten.

Een bromvlieg is nog erger. Heb je net mooie muziek aan staan … gaat er opeens zo`n `zenuwlijer’ doorheen brommen. Daar dit een ernstige dissonant was op het luistergenot, werd het dus weer de mepper. Na een kwartier zat dat beest eindelijk stil. Ik gaf hem zo`n ontiegelijke dreun dat ware hem dit buiten geleverd hij zo ongeveer in Zuid Limburg terecht moet zijn gekomen. Hij bromde niet meer.

Wanneer je iets inschenkt, en je schiet uit dan schiet er meestal niet veel meer over. Ook kan er iets in het verkeerde keelgat schieten. (drank of opmerking). Totaal anders is het met lachen.

Van alle vormen van schieten, is het in de lach schieten het meest gezonde. Toch is humor iets wat er de laatste jaren bij in schiet. Vrijwel ieder huis heeft een kerncentrale(TV), waarbij de straling ernstig wordt onderschat. De jeugd wordt bestraalt met geweld en schietpartijen en de ruwheid op scholen neemt alsmaar toe.
Iederéén herinnerd zich nog de moord op leraar Hans van Wieren. Een leger hulpverleners stortte zich op de dader, die ook nog eens de duurste advocaat van Nederland kreeg. Niemand bekommerde zich over de familie van Wieren, die direct levenslang kreeg opgelegd. Als je dan de straf hoort van de ‘rechter’, dan hoop ik dat U het mij niet kwalijk neemt dat ik vol schiet. Schrijven is een leuke hobby, je schiet er alleen niets mee op.


9 reacties

Marco · 13 oktober 2005 op 20:57

Leuke column 🙂

Geertje · 13 oktober 2005 op 22:58

Nou ik schiet maar even op je column met commentaar.:-D

Leuk gevonden en met plezier gelezen!

klungel · 14 oktober 2005 op 08:32

Hij is leuk :-).

Maar toch ook een beetje rommelig.
Zo had ik het idee dat het ergens heen ging en was ik weer gewoon bij schieten i.p.v. meppen.
Ook de laatste zin vind ik er een beetje los bijhangen.

Dees · 14 oktober 2005 op 09:06

Het uitgangspunt is leuk, jammer dat je uiteindelijk een beetje met losse flodders in het rond schiet.

En volgens mij schrijf je te goed om een fout te maken als: [i]iederéén herinnerd[/i]

Trukie · 14 oktober 2005 op 11:10

Schiet mij maar lek, ik kan hier geen chocola van maken.
Ik schiet dus maar gezond :laugh:.
Misschien is die Betuwemake-up ook wel iets voor mij 8-)kersen 😡 aardbeien :red:framboos :-(bosbessen

pepe · 14 oktober 2005 op 14:05

[quote]Van alle vormen van schieten, is het in de lach schieten het meest gezonde. [/quote]

😀 😀 😀

Shitonya · 14 oktober 2005 op 18:00

jep, de humor schiet er de laatste tijd echt bij in, zo ook dit keer

melady · 14 oktober 2005 op 18:03

Je bent erg scheutig met het woord ‘schieten’.

Je springt wel een beetje van de hak op de tak, maar in het geheel maakt dat niet uit. Leuk geschreven.

Chantal · 14 oktober 2005 op 21:55

Erg leuk!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder