Gisteren, donderdag, was de Antheunisstraat (Laakkwartier, Den Haag) even toneel van de wereld. De feiten: professioneel arrestatieteam probeert voordeur woning te forceren (02.45 uur), tweede poging (15 uur later), twee personen uit hun huis gezet en meegenomen en bij huiszoeking (was daar een bevel voor afgegeven?) werden drie handgranaten gevonden. Andere feiten: een gehele wijk afgesloten, wereldpers aanwezig, half korps Haaglanden onledig present, de Marechausse kwam ook nog even een kijkje nemen (o.a. op het dak), Balkenende weer prominent in beeld en robotkunstjes.

Hoe zou u het vinden als u om 02.45 uur ruw uit uw slaap wordt gehaald door een stelletje malloten die met een zwaar voorwerp uw voordeur beginnen in te slaan? De bewoners van het onderhavige pand hadden waarschijnlijk iets te veel gekeken naar het programma Boobytrap gekeken en bedachten dat zij dat veel beter konden. De verrassing bij het onrechtmatig openen van de voordeur op dat onchristelijke tijdstip leverde een knallend effect op. Als je geen Bouvier hebt die over je voordeur waakt en als je in een open portiek woont (waarvan de hermandad zelf zegt dat dit onveiligheid in de hand werkt omdat iedere randdebiel zich kan aandienen), dan moet je aan andere oplossingen gaan denken. Dan moet je creatief zijn. De hermandad, ook niet voor een kleintje vervaard, droop af en zon op wraak. Vijftien uren later diende zich gelegenheid nummer 2 zich aan. Dit keer met meer succes. Misschien had de politie gewoon iets later moeten komen en zich bekend moeten maken op een fatsoenlijke manier. Dan was veel van het overdreven vertoon niet nodig geweest en was de belastingbetaler ook nog eens ontzien, want wat zal al dit machtsvertoon gekost hebben. En was het maar machtsvertoon… het enige wat we zagen was een overvloed aan geuniformeerd personeel met de handen in het haar. Vijftien uren waren nodig om (dit maal onder het oog van de camera) een klusje te klaren. Er zijn landen in de wereld van vandaag de dag waar zoiets geen vijftien uren duurt.

Maar wat mij opviel was het volgende. Hoe kwamen de bewoners aan die handgranaten? Hadden ze die gekocht bij de plaatselijke Albert Heyn onder het mom van “drie halen, twee betalen” tijdens de bonusweken of kwamen ze bij C1000 (“geen fratsen”) vandaan? Wereldwijd zijn er in de loop der jaren een zesduizend tal raketwerpers ontvreemd uit militaire depots etc. Het is bekend dat de Nederlandse autoriteit iedere door de hermandad afgevuurde kogel administreert (jawel, deze bijna neurotische aanpak van de administratie heeft zestig jaar geleden ook fors bijgedragen aan de succesvolle Nederlandse Jodenvervolging door de toenmalige vijand, maar dat terzijde) maar… hoe zit het nou met die handgranaten? En hoe zit het nou met het begrip huisvredebreuk? En hoe succesvol is de thans bekendgemaakte aanklacht “poging tot moord”?

Van Justitie is bekend dat nogal wat geruchtmakende zaken voortijdig een roemloze dood stierven. Van Justitie is ook bekend dat aanklachten niet altijd worden waargemaakt. Was poging tot doodslag niet succesvoller geweest? Immers, als je ruw uit je slaap wordt gewekt om 02.45 uur (een tijdstip waarop menig mens wil genieten van de nachtrust), dan ga je er niet automatisch van uit dat je beste vriend voor de deur staat (want die respecteert je nachtrust). Dan wil je eventuele huisvredebreuk koste wat kost voorkomen. Iedere burger wordt geacht de wet te kennen, dus ook de politie en dan ga je er al gauw vanuit dat het dus malloten zijn.

Ach, nou vergeet ik het belangrijkste argument: het waren terroristen. In een fatsoenlijk land als Nederland ben je pas terrorist als de rechter dat geoordeeld heeft. En die rechter heeft niet een pet op die ons allemaal past… We leven per slot van rekening niet in een bananenrepubliek. By the way, zou je terrorist kunnen worden d.m.v. deeltijdstudie bij een LOI o.i.d.? Zo van schriftelijke halfjaarlijkse cursus “terrorist(e) in de praktijk, deel 1” of de inleidende cursus “terroriseren, hoe doe je dat nou”. Nou, hoe je dát doet, weten ze bij politie Haaglanden wel: gewoon je nachtrust verstoren en vervolgens een hele wijk ontruimen, een sfeertje scheppen en mooi weer spelen bij de (inter)nationale pers. Eigenlijk niet zo vreemd als je bedenkt dat een groot aantal dienders niet eens gerechtigd is een wapen te dragen (ze schieten vaak mis, of helemaal niet; hoe dan ook, het schiet niet op). Ben je dan nog wel volledig agent? Immers, bewakingspersoneel bij particuliere bedrijven dragen geen wapen maar een agent laat zich daar liever niet mee vergelijken. Meer blauw op straat is prima, zolang ze maar niet aan mijn voordeur komen. Misschien is het toch maar beter als deze “gezakten voor het schiet-examen” echte criminelen gaan opsporen: automobilisten die 2 kilometer te snel rijden, wanbetalers uit hun huizen zetten etc. etc.

En waarom kwam Balkenende nou weer in beeld? Hij is toch van de landelijke politiek? Was Deetman niet capabel genoeg? Deetman is toch hoofd van plaatselijke politie en niet Balkenende? Of wilde Balkenende hier weer een slaatje uitslaan? Zijn de verkiezingen zo belangrijk dat er desnoods over lijken dient te worden gegaan? En wat moest Bos in beeld? De man die Den Haag alleen maar kent van de politieke kaart en dan alleen maar de plekjes waar camera’s staan opgesteld…

Die handgranaten blijven me dwarszitten. Waren het wel handgranaten en niet nieuwe oogst granaatappels voor in de hand? Een misverstand is zo geboren, lijkt me. Mogen alle burgerrechten over boord worden gezet als het woord terrorisme valt? Moet er niet eerst iets bewezen worden? En rechtvaardigt het bewijs dan dat grondrechten overboord worden gekieperd? Weten ze dat bij Justitie niet??

“We moeten ons vooral niet laten meeslepen” huichelde Balkenende na afloop nadat hij eerst marionet Zalm nog had toegesoufleerd dat hij termen in de mond moest nemen als “het is oorlog in Nederland” en “aanpak moslim-extremisme” (om, nadat deze waren uitgekristalliseerd, ten tonele te verschijnen met zijn zalvende boodschap). Ik kan me herinneren dat ook milieu-activisten een verhoogde risicofactor vormen, getuige de moord op politiek kopstuk Pim F. Maar Pim F. was toch een soort concurrent voor de gevestigde politiek? Nou dan! Sommige personen kunnen het niet nalaten hun onverschillige spel te spelen. Hoe jammer, want wat zij niet beseffen is dat zij een loopje nemen met die zo waardevolle democratie.

En wat de pers betreft even het volgende. TV West presteerde het om, nadat de wijk ontmensd (ho ho, niet ontluist, hoewel dat ook wel eens nodig kan zijn) was, te beweren dat er sprake was een een grimmige sfeer in de wijk. Hoe tendentieus en vooral hoe dom, want… een wijk zonder bewoners kent helemaal geen sfeer (daar zijn namelijk mensen voor nodig), laat staan een grimmige.
Als desgevraagd een buurtbewoonster beweert dat ze nu helemaal niemand meer kan vertrouwen, lijkt me dit een dame die rijp is voor Parnassia of het Riagg. Als je nu pas tot de conclusie komt dat je niemand in de wijk of waar dan ook kunt vertrouwen, ben je niet van deze wereld. Dan is behandeling uiterst noodzakelijk. Maar de media weet dit zo in te passen dat argeloze kijkers zich een oor laten aannaaien. Een dergelijke handelwijze van een nieuwsbrengende organisatie levert geen kwalitatief betere pers op; hooguit irritatie. Om nog maar niet te spreken over objectiviteit.

En onze hermandad was zeer in zijn nopjes met deze affaire want nu kon hij als klap op de vuurpijl zijn robotje uitproberen (tsja, oefenen is de absolute voorwaarde voor prestatie). Hoe frappant kan het zijn als we het nuttige met het aangename verenigen. En toch… kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat al dit overdreven overheidsvertoon meer heeft gekost dan wenselijk is en mogelijk ziet op een of andere rechtvaardiging voor falende overheidsdiensten, om nog maar te zwijgen over de economische en sociale gevolgen in de wijk want, met dank aan politie Haaglanden, Balkenende en de Marechaussee is de (ongewenste) toon gezet in deze anders zo rustige buurt…


7 reacties

Bakema_NL · 14 november 2004 op 21:35

Hoe ik het zou vinden? Nou, geen punt, ik heb zelf niks te verbergen. Dus op het moment zal ik niet blij zijn, maar als ik er nuchter over nadenk is het toch prettig te weten dat er actief naar idioten gezocht word. Beter een keer voor niks kijken, dan een keer niet kijken en wellicht dat er iets ontploft. Maar natuurlijk zijn er mensen die daar weer anders over denken, ach ja.

Ten tweede is het niet bepaald moeilijk om aan wapens te komen, ik heb wel een adresje voor je, kun je naar hartelust uitkiezen……en ja, ook granaten.

We willen geen malloten die van plan zijn dingen op te blazen, wellicht met wat mensen er bij, maar we willen ook niet dat de politie aktie onderneemt en wellicht eens bij de verkeerde gaat kijken……………ja hoor, we zijn weer typisch Nederlanders. 😛

GVDD · 14 november 2004 op 22:16

Yep, ik sluit me hier bij aan.

maximaal aanpakken. veiligheid voor de burger vind ik in dit geval belangrijker dan bijv. mijn slaap en onschuld.

Prima actie, dit keer, van de overheid.

Uitstekende actie ook van Balkenende, na advies van zijn mediatrainer! In hem zie ik nog steeds te weinig leiding en dan heb ik toch liever Zalm.

Idd Nederlands..we klagen over alles.

Raindog · 15 november 2004 op 13:39

Weetje, ik vind er best wel leuke en snedige zinnetjes in zitten maar het snijdt geen hout he? Jammer is dat. Het klinkt zo lullig om te zeggen dat je mening niet deugt maar het heeft er wel verdomd veel van moet ik zeggen.

“Het is ook nooit goed” sloot hij zich zuchtend bij de vorige sprekers aan….

JAB · 15 november 2004 op 14:39

Beste Columnx’ers,
Hartelijk bedankt voor jullie overweldigend vele reacties waarin jullie getuigen van een andere mening: slechts drie van de pakweg 260 leden en columnisten die dit medium rijk is.
Dat kan ook betekenen dat die andere columnisten (die net als jullie en ondergetekende recht hebben op vrije meningsuiting), te weten 256 (namelijk jullie drie en ikzelf uitgezonderd), mogelijk een andere mening zijn toegedaan (immers, zij hebben niet negatief gereageerd); daarnaast is er ook altijd een aantal dat überhaupt niet wil reageren (uit schaamte?) omdat hun reactie dan temidden staat van die andere (in hun ogen ongewenste) reacties. Als we dan ook nog bedenken dat de Columnx-commissie, de club dus die de kwaliteit beoordeelt, van mening was dat deze column de toets der kritiek kon doorstaan… Al met al dus best wel een behoorlijk resultaat voor een beginnend columnistje.
Overigens, Balkenende scoort op de polls inderdaad minder goed dan bijv. Kok, zo bleek afgelopen week; hij scoort wel iets beter dan Lubbers, maar ja, die heeft zijn slechte score mogelijk te danken aan die affaire waarin hij zijn handjes niet kon thuishouden. En dat is ook typisch Nederlands (want de ambtelijke en politieke geschiedenis van de laatste 35 jaar hier te lande onderschrijven een en ander).
m.v.g.
JAB

Raindog · 15 november 2004 op 15:13

Beste JAB,

Als je applaus had verwacht moet dit tot dusver een teleurstellend resultaat zijn. Ik heb in principe geen problemen met jouw mening, hoe die ook moge luiden, maar vind dat je in deze column slechts één ding hebt willen doen: feiten ondanks alles in je eigen straatje wringen. Zoals je weet lukt dat een welwillend iemand die bovendien nog begaafd is met slimheid en uitdrukkingsvaardigheid zoals bijvoorbeeld jijzelf, zonder een overdaad aan moeite. Desalniettemin, gebrek aan applaus hoeft je niet te stoppen en zal dit vermoedelijk ook niet doen. Tenslotte zie ik niet in wat de ColumnX redactie en ‘de 256 andere leden’ hier mee te maken hebben. Jij bent de auteur.

Dan nog even over Kok en je verwijt dat ambtelijke en politieke geschiedenis onderschrijven in dit land wel erg moeilijk blijkt te zijn. Ik zal je op dit punt zelfs tegemoet komen. De enige reden waarom Kok hoger scoort dan Balkenende is het feit dat hij nu in zijn hoedanigheid als commissaris bij Koninklijke Shell waakt over de aandelenkoersen van het klootjesvolk met hun te hoge beleggingshypotheken. Ook dat is typisch Nederlands.

tontheunis · 15 november 2004 op 21:14

Wel allemachtig nog an toe, JAB! Omdat ik een paar dagen wat anders te doen had dan het web af te speuren naar nog meer gewauwel van je, maakt me dus tot deelgenoot (of in elk geval niet afwijzend) van jouw mening?
Tief op, man!

Je zou je werkelijk rot moeten schamen met je geneuzel over waar de handgranaten vandaan kwamen. Alsof dat ertoe doet!
Je hoongelach over ‘hoe de hermandad afdroop’ is accuut misselijk makend. Bij die gore moordaanslag op het AT raakten vier agenten gewond, behanger! Kennelijk zie jij ze als de vijand. In welk land leef jij dan eigenlijk, jongen? Met wie ben jij in oorlog? Was jij niet dezelfde gast die onlangs nog riep dat moord ALTIJD uit den boze was? Vanwaar dan dat gejoel bij een poging tot moord (met een granaat nog wel)? Spoor jij wel helemaal? Ik wil geen oorlog in mijn land en als de politie komt om je te halen, is dat doorgaans niet voor niets. Als het wel voor niets is, kan Bram Moszkowicz er nog een aardige vergoeding voor je uitslepen, trouwens. Zo zit de rechtstaat hier nu eenmaal in elkaar.
Maar die door jou zo bewonderde fanatici die menen dat ze in dit land guerillaatje moeten spelen, die wil ik hier niet.

Waar ze hun handgranaten vandaan hebben, weten we allemaal wel. Die koop je van Yoegoslavische oud-soldaten, van Russen, van Pistolen Paultje en ze worden binnengesmokkeld door types die de ‘Jihad’ in hun eigen land niet meer verder voort durven te zetten en daarom de wereld in brand willen steken.

Wie met granaten smijt, hoort hier niet thuis. Wie met granaten smijt, is geen held. Het feit dat de ene puber ongedeerd en de ander slechts met een schouderschot uit hun heilige oorlog werden geknikkerd, geeft wel aan hoe de BBE met ze omgesprongen is.

Zoals gezegd, dat gejuich van je geeft wel heel goed aan wat je echte denkbeelden zijn. En dat er kennelijk niet met je te praten valt.

TT

Mup · 15 november 2004 op 21:58

[quote]daarnaast is er ook altijd een aantal dat überhaupt niet wil reageren (uit schaamte?) omdat hun reactie dan temidden staat van die andere (in hun ogen ongewenste) reacties. [/quote]

Slaat nergens op. De enige reden om zoiets te plaatsen in een reactie op je eigen column, is m.i. om reacties uit te lokken. Bij mij is je dat gelukt, eenmalig.

De column vind ik veel te kort door de bocht en erg eenzijdig,

Groet Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder