Hoewel ik lid ben van een krant, koop ik op zaterdag nog wel eens de Telegraaf. Niet dat het zo’n hoogstaande journalistiek is, maar alleen het lezen van de koppen levert mij al zeker een kwartier leesplezier. De vrolijke kleurtjes en koppen en strips voegen daar nog wat meer aan toe. De Telegraaf staat voor zorgeloos krantenlezen. Totdat ik vorige week in de trein zat. Met de Telegraaf. Terwijl ik weer helemaal uit mijn plaat aan het gaan was tijdens het koppensnellend doornemen van de voorpagina, viel mijn oog op een artikel. Mijn hele leven veranderde; ‘Winnie de Poeh en Teigetje hebben psychische problemen.’ Dit heb ik nooit zien aankomen. Ik keek om me heen, bezorgd, niet begrijpend op zoek naar medelevende blikken. Niemand in de coupé die even een arm om me heen kon slaan en me gerust kon stellen. Ik lees verder maar vrees het ergste.

Canadese onderzoekers hebben namelijk onderzoek gedaan naar de geestelijke gesteldheid van Winnie de Poeh, Teigetje en hun vriendjes en vastgesteld dat zij ernstige psychische problemen hebben. Teigetje zou het typische voorbeeld zijn van een overactief ADHD-kind en kalmerende middelen en meer ouderlijk toezicht nodig hebben. Ik dacht dat honing goed genoeg was.

De rest van de treinrit kijk ik verslagen uit het raam. Op mijn werk kan ik me de rest van de dag niet meer concentreren. Maar opeens besef ik dat de Canadese Onderzoekers misschien wel een fout hebben gemaakt. Ik kan het niet met zekerheid zeggen natuurlijk, maar ik denk dat de onderzoekers over het hoofd hebben gezien dat Teigetje een tekenfilmfiguur is.

Momenteel loopt er waarschijnlijk een ander onderzoek waaruit blijkt dat de Terminator een wat labiel persoon is die niet tegen opbouwende kritiek kan en zich graag afsluit in moeilijke tijden. De onzekere goedzak mist gewoon een knuffel van familie en vrienden. Donald Duck is een seksueel gefrustreerde eend, aangezien hij altijd in zijn blote reet rondloopt, achter Katrien aan, die precies hetzelfde doet. Nu ik daar over nadenk realiseer ik me dat de Transformers eigenlijk allemaal diepgewortelde symptomen van schizofrenie vertonen. Om over de Hulk maar helemaal te zwijgen.

Wat me ook bezighoudt, is dat de onderzoekers niet wat meer hebben gekeken naar de levensomstandigheden van Winnie en zijn vriendjes. Na hun tekenfilm zullen ze waarschijnlijk kapot zijn van de inspanning. Elke aflevering eist optimale inzet en concentratie. Tussen de uitzendingen doen ze waarschijnlijk allemaal aan yoga. Knorretje heeft zelfs zijn eigen film gemaakt. Het verontrust mij ook dat onderzoekers Winnie, die kinderen zoveel plezier in het leven brengt, zo kunnen neersabelen en hem publiekelijk op een labiel schavot kunnen plaatsen.

Wat me het allermeest verontrust is het feit dat onderzoekers zich serieus maanden met deze zaak hebben beziggehouden en daar het belastinggeld van de Winnie de Poeh-kijkende burger voor hebben gebruikt. Een wereldwijd onderzoek naar pinguïns die omvallen als ze naar vliegtuigen kijken is natuurlijk een belangrijke aangelegenheid, maar bij een onderzoek naar Winnie’s psychische problemen zet ik toch mijn vraagtekens. Willen ze Winnie ervan weerhouden ooit nog in de spotlights te staan? Willen ze Winnie naar een gesticht sturen?

Winnie, Knorretje en Teigetje; ik hoop niet dat jullie je door de gestelde diagnose laten intimideren. Het heeft geen zin om jullie glansrijke carrière vroegtijdig te beëindigen. Ik koop de Telegraaf nooit meer. Dat zal ze leren.

Categorieën: Algemeen

4 reacties

Martijn · 18 september 2003 op 11:20

Beste Fjag2003.

Als eerste vind ik het een originele column waarin je leuke verbanden legt.

Toch heb ik een kleine opmerking.
Want:

[quote]Nu ik daar over nadenk realiseer ik me dat de Transformers eigenlijk allemaal diepgewortelde symptomen van schizofrenie vertonen. Om over de Hulk maar helemaal te zwijgen. [/quote]

Ik neem aan dat je hiermee bedoeld dat ze gespleten zijn cq een gespleten persoonlijkheid hebben.
Nu heeft iemand met MPS (Meervoudige Persoonlijkheids Stoornis) meerdere ‘persoonlijkheden’ of Alter Ego’s, en niet de schizofreen.
Het is een foutje dat veel mensen maken en in de volksmond al zo ingeburgerd is.

En als tweede: De Telegraaf nooit meer kopen is een GOED plan, tenminste als het toiletpapier niet op is 😉

Nogmaals, leuke column.

Groet Martijn:-D

Kees Schilder · 18 september 2003 op 12:24

Goeie column! Wat mij ook zo bevalt is je besluit de Teringgraaf niet meer te kopen. Want laten we wel wezen; er zijn grenzen! Weet je trouwens wat helemaal het toppunt is?
Een krantenrek met de teringraaf in de HEMA!
😀

viking · 18 september 2003 op 13:52

Goede column!

Je plan om geen foute krant te kopen is top!

Martijn, dat jouw kont niet spontaan gaat gillen begrijp ik niet. Aan mijn reet geen Telegraf… ik laat het nog liever drogen.

MBB · 18 september 2003 op 20:51

LMAO! 😛 🙂 🙂 😆 😆 😆 😆 😛 :laugh: :laugh: :peace:
Toch schijnen er vaker dieptestudies naar tvseries te worden gedaan. 🙂
Heb e toevallig ook een analyse van de Smurfen? 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder