Calvijn en Luther beweerden in hun tijd dat kinderen slecht waren. Alleen met tuchtiging zou het nog eens ergens kunnen komen met de kleine vieze ettertjes. Dat hebben generaties zich in de oren geknoopt en verdubbeld en wars van dwars onderstreept met Mozes. Eert uw vader en uw moeder. [i]Terwijl ze je aan je haren door het huis slepen. Je toebijten dat je duivelsgebroed bent. Eer ze. Als ze je zeggen dat je niet langer hun dochter zult zijn, maar ze je nog wel van eten en kleding zullen voorzien. (wat zullen de buren er anders wel niet van denken). Wel niet. Hoe lelijk, egocentrisch en gemeen je bent. Eren zul je ons, ellendig kutkind, veroorzaakster van alle ellende in dit gezin. [/i]

Ik was ongeveer net zo oud zusje. [i]Toen ik het eindelijk aansneed met een glas teveel achter de kiezen. [/i] Niet. Zei ze. Met haat in haar stem. Ouder. Je was ouder (ik was jonger, maar maakt het welke kant op echt uit zus?). Jij, jij haalde het bloed onder íeders nagels vandaan. Nog net niet [i]het was je eigen schuld[/i]. Of toch. Ik ben een slecht gezinsverstaander en heb aan woorden nooit genoeg gehad.

Ik zie haar dochter in de tuin, die zoveel meer op mij dan op haar lijkt en vraag me af hoe zus het in haar hoofd recht kan maken dat ik het verdiende. Terwijl ik zeker weet dat ze haar dochter nooit iets aan zou doen (ik zou haar bovendien aan haar darmen opknopen) (maar dat is een ander verhaal).

[i]Ik heb nooit een vinger uitgestoken naar wie dan ook. Nou ja, naar mijn vader de laatste keer dat hij zich mijn lichaam toe-eigende om er daddy’s little punching bag van te maken. She punched back. Didn’t she.[/i]

Mishandelaars zijn mishandeld. Ja. Maar. Zeggen. Tegenstanders. Die. Vinden. Dat. Je. Je niet. Met. Andermans. Opvoeding. Bemoeien mag. Niet alle mishandelde kinderen gaan later zelf mishandelen. Bovendien. Jeugdzorg is. Nog erger. En zo woekert het weer een generatie verder.

[i]Het was alsof de hulk in me gevaren was, de vrouw van zes miljoen, ik had een auto op kunnen tillen op dat moment, twee ook nog wel. Je huilde. Ik weet dat je veel uitgekiend vergeten bent. Maar ik zag het. Dat je een moment wist op het moment dat ik je had teneergeslagen.[/i]

En de buren. Een blind oog voor een vuistslag. Want heeft niet ieder huisje zijn kruisje? Kinderen hebben trouwens een veel te grote bek tegenwoordig. [i]Bovendien[/i], ik heb zelf al genoeg aan mijn hoofd.

Ik ben bang voor mijn handen, die misschien ook van het verkeerde spul gemaakt zijn?

[i]Janneke zag eens pruimen hangen.[/i]

Het is een heel proces. Dit. We zullen zien.

Categorieën: Liefde

1 reactie

LouisP · 5 april 2010 op 19:54

F…..met aandacht gelezen….en ik ben onder de indruk….alleen de onderstaande alinea..

Mishandelaars zijn mishandeld. Ja. Maar. Zeggen. Tegenstanders. Die. Vinden. Dat. Je. Je niet. Met. Andermans. Opvoeding. Bemoeien mag. Niet alle mishandelde kinderen gaan later zelf mishandelen. Bovendien. Jeugdzorg is. Nog erger. En zo woekert het weer een generatie verder.

die vind ik niet goed….in ieder geval past die er niet zo bij

de titel is wat onduidelijk..maar nodigt wel uit..

groet..
louis

Geef een reactie

Avatar plaatshouder