Hij kijkt nog eens naar het lege vel. Waarover zal ik ‘ns een mooi verhaal vertellen? Och waarom? Alles is toch al gezegd.

Hopeloze, gewelddadige, hartstochtelijke liefdes zijn in tal van prachtige boeken beschreven.
Het noodlot dat mensen treft in ziekte, ongeluk of gewoon door een samenloop van omstandigheden; het is allemaal oeverloos vaak gewikt en gewogen.
Het nut of de zinloosheid van lijden kan een mooi onderwerp zijn, maar ook daar staan hele boekenkasten van vol. Uitbuiting en zelfopoffering hebben briljante schrijvers tot even geniale boeken geinspireerd.
Moord en doodslag dan? De werkelijkheid heeft grotere monsters in mensengedaante voortgebracht dan de meest perverse fantasie voor mogelijk hield.

Het gewone leven bestaat niet. Iedereen heeft wel iets.
De onvermijdelijke dood van dierbaren als je tijd van leven hebt, bijvoorbeeld.
Al die keren dat de liefde onbeantwoord bleef of het gevecht om een wederzijdse genegenheid in stand te houden.
We kunnen helden zijn of lafaards. Meestal zijn we van alletwee een beetje.
Iedereen liegt wel eens en is door een leugen achterhaald.

We hebben zonder uitzondering last van hoogmoed, hebzucht, wellust, jaloezie, overdaad, wraakgevoelens en luiheid. Maar we zijn ook allemaal wijs, rechtvaardig, moedig, gelovig, hebben hoop, hebben onze naasten lief en weten ons te beheersen.

De mens is een groot eenpansgerecht van alles wat menselijk is. We slaan elkaar voor het minste of geringste de hersens in, steunen elkaar door dik en dun, nemen wildvreemden op in ons huis, gunnen elkaar het licht in de ogen niet, doen ons groter voor dan we zijn, laten anderen in hun waarde en denken dat we daarin uniek zijn.

En dat zijn we ook. Iedereen heeft zijn of haar verhaal te vertellen. Met eigen woorden. Hoewel alles al een keer is gezegd, is het nog nooit op mijn manier gezegd. We worstelen ermee.
Wie wil niet de schilder Bavink uit De Uitvreter van Nescio zijn? Hij die telkens weer probeert de ondergaande zon te vereeuwigen en het niet kan. Waarom zou je trouwens iets willen schilderen wat iedereen elke dag weer aan den lijve kan meemaken? Omdat je het moet? Of om iets voor het nageslacht na te laten?

Al die boeken over die herkenbare gevoelens, ervaringen en verlangens hebben het eenpansgerecht mens niet kunnen vangen. Er ontstaan altijd weer nieuwe varianten op die uitgekauwde thema´s.

Schrijven we om onszelf te leren kennen? Vertellen we verhalen om elkaar te vermaken? Is al dat spelen met woorden een vorm van hoogmoed?
Iedereen heeft een verhaal te vertellen. Ieders leven gaat vanaf de geboorte over vallen en opstaan.

Over alles is een verhaal te maken. Of het nu gaat over het genot van een kopje koffie, het samen dronken worden, het maken van een smakelijke net iets andere maaltijd, het even genieten van elkaars nabijheid of het in je eentje dansen op een mooi muziekje.

Totdat het schrijven er niet meer toe doet. Totdat het leven je vol in je gezicht slaat. Nog net niet knock out. Je gooit je kont tegen de krib en doet alles wat wie dan ook verboden heeft. En daar zit dan weer een verhaal in.
Hij schudt het hoofd. Als er zoveel verhalen te vertellen zijn, waarom krijg ik dat witte vel dan niet vol?

Categorieën: Algemeen

Frans

Ooit schreef ik voor een regionaal dagblad. Daar hadden ze na 22 jaar genoeg van en nu probeer ik het hier. Na een grote tussenpauze hoop ik de draad weer op te pakken.

9 reacties

Libelle · 13 september 2010 op 17:41

Een broodschrijver zonder honger kan het.

LouisP · 13 september 2010 op 23:47

Frans,
as ik nou nie beter wist da ge veel spannendere en veel intrigerende dingen kunt vertellen dan…
‘k heb stiekem op je site gelezen…da’s toch iets anders..

gr.
louis

Frans · 14 september 2010 op 00:07

Ja, maar die verhalen lenen zich denk ik niet voor deze site. Ik heb er trouwens vandaag weer een aan toegevoegd, dus als je ze kunt waarderen, kijk dan weer eens.

LouisP · 14 september 2010 op 00:27

Frans,
ik waardeer ze, zoals ik ook je bescheidenheid waardeer….maar ‘k zou ze er hier heel rap opgooien….

gr.
louis

arta · 14 september 2010 op 09:30

Jaaaa,the Bridgetsage op CX!!
Gewoon doen, Frans!
😀

dokterblues · 14 september 2010 op 10:53

Ik begon pas over schrijven na te denken toen ik al enige malen met de kont tegen de krib was gestoten. Dat is schijnbaar nodig voor meerdere CX-ers.

pally · 14 september 2010 op 12:21

Hoewel het schrijfproces voor jezelf van belang kan zijn om op te schrijven, is het bijna nooit erg interessant om te lezen. Maar ik begrijp dat je ook veel spannender dingen schrijft? Oké, kom op maar! :toeter:

groet van Pally

Mien · 16 september 2010 op 09:37

In het universum van de schrijverij gaat een walhalla voor je open als je het klein houd en bij jezelf.
Begin eens met een boom of een vlieg.
Zet eens een boompje op of vlieg er eens in.

Begin eens met iets kleins.
Een boom bijvoorbeeld.

Mien Voorstel

dashuri · 16 september 2010 op 20:47

Een spellingsfoutje meer of minder maakt af en toe ook het verschil.

HoudT Mien!

Dashuri *verbetert*

Geef een reactie

Avatar plaatshouder