Ik verheugde me al een paar dagen op een bezoek dat ik zou brengen aan wat oude en geliefde vrienden van mij in Almere. Dat is niet zo eenvoudig als het klinkt, want ik woon in Engeland. Dus ik moet natuurlijk met het vliegtuig en alle voorbereidingen maken die daaraan hangen. Alsof dat nog niet genoeg was, moest ik ook al de stomme opmerkingen van mijn Engelse vrienden en collega’s incasseren.

“Zeg Al, rook niet te veel van dat wacky backy.”

“Hey Al: maak een paar foto’s van die lekkere wijven achter de raampjes daar.”

Door wat er gebeurt binnen één vierkante kilometer in Amsterdam, heeft heel Nederland een bepaalde reputatie. En ze geloven me echt niet als ik probeer uit te leggen, dat de waarheid precies de tegenoverstelde is.

Ik heb overal gereisd: Europa, Scandinavië, de VS, Zuid Amerika, het Verre Oosten. Maar als er één land is dat je een “huisje boompje beestje land” kan noemen, dan is het echt Nederland. Ik zit hier een paar dagen en wat heb ik gedaan? Lekker gekletst, koffie gedronken en gebak gegeten, een potje Triviant gespeeld met de familie waar ik verblijf. Een stevige wandeling en heerlijk uitwaaien in Natuurpark Flevoland – allemaal echte Nederlandse activiteiten en die niks te maken hebben met betaalde seks of uit je bol gaan met behulp van drugs.

Dat zeg ik dus ook tegen m’n collega’s, stuur zelfs foto’s, maar ik weet 100% zeker dat als ik terug ben, zeggen ze: “Ja ja, we geloven je wel.” Zelfs als ik straks stroopwafels en muntdrop meeneem voor hen, zeggen ze: “Ja, had je net tijd voor op de luchthaven, vlak voordat je vliegtuig vertrok.”

Ik heb 11 jaar in Nederland gewoond. Natuurlijk heb ik wat meegemaakt, maar mijn ervaring is meer dat ik gewoon naar mijn werk ging, ’s avonds sportte of naar TV keek, in het weekend mijn boodschappen deed. En om me heen alleen maar buren met een huis, een paar kids, een Ford Mondeo en allemaal zondags naar de kerk. Ik vraag me toch af of het misschien tijd voor de “gewone Nederlanders” is om toch de wereld een alternatief beeld van hun bestaan aan te bieden.

Woensdag ga ik terug naar mijn moederland, terug naar Eggs and Bacon, Engelse drop, rijtjes bij de bushalte, sausages, tea with milk, hooligans overal op straat, enzovoort. Maar niet heus.

Categorieën: Algemeen

20 reacties

Mosje · 26 januari 2007 op 11:52

Dat je vanuit Engeland Nederland bezoekt kan ik begrijpen. Maar om dan naar Almere te gaan …

Prima geschreven stukje!

Mosje, die hoopt dat bij stijging van de zeespiegel Almere als eerste kopje onder gaat.

Trukie · 26 januari 2007 op 12:57

Geweldige column. En een voortreffelijke weergave van de Nederlandse taal. Tja dat kijken naar de buren. Gelukkig gaat het over en weer. Zelfs tussen de verschillende provincies in Nederland begrijpen de mensen elkaars gebruiken vertekend.
Maar het doet me deugd te horen dat we eindelijk af zijn van dat imago van molens en kaasmeisjes in klederdracht met klompen.

Ma3anne · 26 januari 2007 op 13:10

Hee, ken ik u niet ergens van? 😆

Ontzettend leuk weer eens iets van je te lezen! Oh, wat had ik graag dat potje Triviant (weer) meegespeeld.

Leuke column en je Nederlands is top!

pepe · 26 januari 2007 op 14:13

Hoe vonden ze de foto’s en muntdrop?

arta · 26 januari 2007 op 14:49

Leuke column!
🙂

datmensinkenia · 26 januari 2007 op 19:15

Volgens mij kan ik nu naar m’n graaf gaan met een brede glimlach. Mijn leven is compleet – mijn eerste column in het nederlands gepubliceerd en de allereerste (en zeer positieve) reactie van de wereldberoemde Mosje :wave: . Meer kan een mens toch niet willen?

datmensinkenia · 26 januari 2007 op 19:20

Dank je, dank je. Heb wel een beetje hulp gekregen van de wereldberuchte pepe, maar ik vind dat ik wel kan zeggen dat het “all my own work” is. Tja, wat wil je nou? Kaasmeisjes en molen of betaalde sex en drugs? Ik ga nu even 10 pints drinken en iemand zijn hoofd intrappen…

datmensinkenia · 26 januari 2007 op 19:23

Nou schat, het is mede dankzij jou dat het eindelijk gelukt is. Paar jaar geleden heb jij mij aangemoedigd om zoiets te schrijven en het is je eindelijk gelukt. Watch this space!

datmensinkenia · 26 januari 2007 op 19:25

Voor de foto’s moesten ze zoeken op Yahoo en de muntdrop en stroopwafels konden ze vinden in m’n rugzak 😉

datmensinkenia · 26 januari 2007 op 19:26

Dank je, dank je. Flattery will get you everywhere.

SIMBA · 26 januari 2007 op 20:51

Aha! mensinengeland…zo krijg jij dus veel reacties 😆
[quote]Engelse drop[/quote]
Komt dit echt uit Engeland?
Leuke column!

pally · 26 januari 2007 op 21:13

Hele leuke column en nog nooit zoveel reacties van de schrijver achter elkaar gezien 😀

Pally

Dees · 27 januari 2007 op 09:53

Ja, ik vind het ook altijd zo vervelend om als een soort gezelligheidsjunk gezien te worden op het moment dat ik het woord ‘Dutch’ (of anders, naar gelang het land waar ik me bevind) in de mond neem. Maar de laatste keer dat ik in Engeland was werd ik aangesproken door iemand die fan was van Nederland vanwege ons asielbeleid, dus of dat nou beter is?

Leuke column (en leuke nick).

datmensinkenia · 27 januari 2007 op 12:28

Of het uit Engeland komt is een discussieonderwerp. Ik ben in Engeland geboren, 11 jaar in Nederland gewoond, spreek al 18 jaar Nederlands. Het stuk was eigenlijk in Almere geschreven, maar komt van een zeer Engels standpunt. Dus wat is nu de bron van iets? (Ben ook half Schots, beetje pools en er zit heel wat Russich in me – en joods ook!)

datmensinkenia · 27 januari 2007 op 12:31

Dank je, dank je! Ik vind het gewoon heel normaal als iemand de moeite doet om een reactie te schrijven om daarop ook te reageren. Zelfs de negatieve reacties zijn welkom, zo kunnen we soms dingen verbeteren.

datmensinkenia · 27 januari 2007 op 12:34

Dank je, dank je. Ben heel blij dat er iets inzit dat je aanspreekt, dat zoek ik namelijk altijd als ik deze columns lees. Ach, als iemand fan van Nedeland is, maakt de reden dan echt uit? Discuss…. 😉

Shitonya · 27 januari 2007 op 13:24

ach ja, stereotype achtig beelden, die komen nooit uit mensen hun hoofd zolang er een kern van waarheid in zit. Aardig geschreven

datmensinkenia · 27 januari 2007 op 20:14

Dank je. En natuurlijk zit er altijd een kern van waarheid in. En natuurlijk waren dat bij sommige mensen alleen maar grapjes, maar er zijn echt mensen die min of meer zo denken over NL. Ignorance is bliss.

Bitchy · 28 januari 2007 op 19:20

Kon niet eerder reageren, was zo stoned als een garnaal en struikelde op mijn klompen over de muntdrop! 😉

Met plezier gelezen!

datmensinkenia · 30 januari 2007 op 22:46

:lach:

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder