Sinds 21 Jump Street heeft hij mijn hart gestolen en ik volg hem ‘ever since’. Behalve dat hij voor mij de mooiste man ter wereld is (in 2003 is hij met zijn 40 jaar verkozen tot ‘the most sexy man alive’) vind ik hem een geweldig acteur. Hij wil zelf niet als sexsymbool gezien worden en speelt dan ook in veel van zijn rollen, de meest excentrieke engerds die je je voor kunt stellen (o.a. Edward Scissorhands, Captain Jack Sparrow en Willy Wonka). Maar Johnny Depp blijft Johnny Depp en ik blijf hem volgen. Zijn nieuwste bezigheid is geen film maar actievoeren tegen het verbieden van roken. De Britten en de Amerikanen hebben plannen om het roken in hun landen te verbieden. Een belachelijk plan, zo vindt Johnny boy en daar ben ik het totaal mee eens.

Dat roken slecht is, dat weten we nu allemaal wel. Dat meeroken slecht is, proberen ze ons ook zo duidelijk mogelijk te maken, al is dat alleen zo als je het in hoge concentraties binnen krijgt. Dat wil zeggen, dat je dan al praktisch een hele dag de rook van je buurman in moet ademen. Maar goed, behalve dat meeroken slecht zou zijn, is het natuurlijk gewoon erg onaangenaam. Toch vind ik dat hier intussen al genoeg rekening mee wordt gehouden, zoals de rookvrije werkplek, veel openbare gelegenheden waar niet meer gerookt mag worden en zelfs in onze voetbalkantine zijn er gelegenheden (vooral als het de jeugd betreft) waarbij de sigaretten in de tas moeten blijven. Prima zo toch? Waarom het roken helemaal gaan verbieden? Op plaatsen waar er niemand last van heeft, bijvoorbeeld in hun eigen huis, mogen ze wat mij betreft 3 pakjes achter elkaar oproken. Het zijn hun longen, niet de mijne. En in de buitenlucht is de rook zo snel verdwenen, dat je er al bovenop moet zitten om het in te kunnen ademen. Ik vind de ‘verbodsplannen’ dan ook veel te ver gaan.

35 jaar geleden werden sigaretten als snoepjes uitgedeeld en nu word je als misdadiger afgeschilderd als je er eentje opsteekt. Als ze het roken dan willen verbieden, omdat het slecht is voor de gezondheid, kunnen ze alcohol en Mac Donalds ook wel gaan verbieden. Trouwens, overal waar TE voor staat is slecht voor de gezondheid. TE veel eten, TE veel drinken, TE veel sporten, TE veel werken, allemaal niet goed voor de mens. Nee hoor, mensen moeten zelf de keuze kunnen maken of ze willen roken ja of nee. Iedereen weet intussen dat het slecht is voor de gezondheid en als zij het daar niet zo nauw mee nemen, zal het mij een zorg zijn, zolang ze maar rekening houden met de niet-rokers onder ons.

Zelf ben ik met roken begonnen én gestopt toen ik 14 jaar was. Johnny Depp was een kettingroker, maar is inmiddels ook gestopt. Hij wil nu naar Engeland gaan om een ‘rookmarathon’ te houden om op deze manier actie te voeren tegen de plannen van de Britse en Amerikaanse regeringen. Ik denk dat ik er ook maar eens heen vaar. Voor deze ene keer wil ik graag een klein risicootje lopen en samen met ‘good old Johnny’ een sigaretje opsteken. Na al die jaren niet roken, denk ik trouwens dat ik er eerder in zal stikken dan dat ik er kanker van zal krijgen.


30 reacties

Dees · 30 november 2005 op 13:33

Op zich vind ik je insteek leuk. Van Johnny, naar het recht op de peuk terug naar Johnny. Ik heb alleen wel het gevoel dat je er meer mee had kunnen doen. Je blijft een beetje hangen in gemeenplaatsen. Een uitspraak als

[quote]Trouwens, overal waar TE voor staat is slecht voor de gezondheid. TE veel eten, TE veel drinken, TE veel sporten, TE veel werken, allemaal niet goed voor de mens.[/quote]

(en nu nog wachten op de mensen die je tegenspreken met woorden als TEvreden…)

is zo uitgekauwd, als je dan net even drie slagjes extra doordenkt, kom je vast op iets leukers en originelers, iets dat blijft hangen.

Je laatste alinea vind ik dan wel weer ok.

Eddy Kielema · 30 november 2005 op 13:50

[quote]Na al die jaren niet roken, denk ik trouwens dat ik er eerder in zal stikken dan dat ik er kanker van zal krijgen.[/quote]
Bijzonder leuke zin, Wendy! En Johnny kan wat mij betreft ook niet stuk hoor. Hij was werkelijk uitmuntend in ‘Finding Neverland’ en bijzonder geestig in ‘Once upon a time in Mexico’ en ‘Pirates of the Caribbean’. Ik zie uit naar zijn volgende film (en jouw volgende column!).

Outsider · 30 november 2005 op 14:31

Ik ben geen filmliefhebber en heb Johnny Depp dan ook nog nooit gezien, behalve in korte fragmenten. Als ik een vrouw was, zou ik niet op hem vallen. Ik vind Piet Bosma (Pierce Brosnan)
wel ’the most sexy man alive’.

[quote]De Britten en de Amerikanen hebben plannen om het roken in hun landen te verbieden. Een belachelijk plan, zo vindt Johnny boy en daar ben ik het totaal mee eens.[/quote]

Inderdaad een belachelijk plan. Ten eerste zal het nooit lukken en ten tweede wordt de tabakshandel dan meteen door de maffia overgenomen, zoals dat in de dertiger jaren ook ging met de sterke drank.

De opmerking van Dees over teveel Te is wel terecht, maar het stoort mij niet. Een goed cliché kan men niet vaak genoeg horen. Al met al weer een leuke column.

Troy · 30 november 2005 op 14:38

Ik ben het met de reactie van Dees eens. Het gevaar van twee maal per week een column insturen is dat de originaliteit dan wel eens te wensen overlaat en de uitwerking bij sommige columns wel wat beter had gekund. Kwaliteit moet boven kwantiteit gaan vind ik zelf. Het idee was leuk, maar de uitwerking mist iets…

wendy77 · 30 november 2005 op 14:46

Hmmm de zoveelste opmerking dat mijn ON-originaliteit te wijten is aan TEveel columns insturen, maar ik denk dat je daar geen gelijk in hebt. Ik denk aan iets en dat rolt mijn pen uit, dat kan ik dan nog een paar keer nakijken, maar dan houdt het voor mij op. Ik kan niet te lang aan hetzelfde blijven werken. Dat heb ik met alles. Ik aquarelleer ook zo nu en dan en als ik geen aquarel in 1 week afkrijg, gaat de lol er voor mij af en dat is met schrijven ook zo.

Ik kan het wel met jullie eens zijn dat ik aan de 4e alinea iets meer aandacht had kunnen schenken, maar dat valt me ook altijd pas op als ik zo’n reactie als die van jullie heb gekregen. Vooral blijven doen dus, dan zie ik het ooit nog wel eens voordat ik er een instuur 😉

@Eddy: Ik kijk ook alweer uit naar Pirates, deel II

@Troy: Ik volg jouw website wel eens, maar jij schrijft ook bijna elke dag wel iets toch? Jij stuurt alleen niet alles hier in. Ik kies ervoor om dat wel te doen, zodat ik weet wat een ander er van vindt en wat ik er aan kan verbeteren.

Outsider · 30 november 2005 op 14:57

DE COLUMNS VAN TROY ZIJN ORIGINEEL, DAT IS WAAR
MAAR GEEF MIJ TOCH WENDY STRIJDONK MAAR

Trukie · 30 november 2005 op 15:27

Oeps, ik ben in de tweede aline gestopt met lezen. 😮

Ik ben pas gestopt met roken.
Ligt allemaal nogal gevoelig 🙄

En er is al zoveel geschreven over dit onderwerp…. :dunno:

Mup · 30 november 2005 op 16:41

Eerst een beschuitje, en dan een sigaretje 😀

Groet Mup.

Kees Schilder · 30 november 2005 op 17:13

goed plan van amerikanen en engelsen.maar dan wel ook een verbod op alle bommen en granaten in die landen.hele goede column.

momentje · 30 november 2005 op 17:37

Johnny..Johnny!!! 😀

ietje · 30 november 2005 op 19:16

TE veel columns is blijkbaar ook TE veel voor sommigen, net als TE veel reacties op TE veel columns. Ik vond hem wel leuk, en wel goed maar ik ben zelf ook zo’n (TE) snelle schrijver die niet streeft naar een literaire loopbaan.

wendy77 · 30 november 2005 op 20:41

@Outsider: 😀

@Trukie: nu weet je niet of je wat gemist hebt? Een ontmoeting met Johnny Depp bijvoorbeeld.

@Mup: dat beschuitje zou er ook zeker wel in gaan. Beter dan die sigaret waarschijnlijk

@Kees en Ietje: Thanx

@Momentje: ….zucht….zwijmel…

Troy · 30 november 2005 op 20:42

De columns van Wendy zijn soms erg leuk,
maar ik lees er zo veel dat ik last krijg van jeuk 😕 😕 😕

wendy77 · 30 november 2005 op 20:45

@Troy: Lees ze dan niet 😕

Troy · 30 november 2005 op 20:47

@Wendy: ik ben columnx verslaafd… 😎

wendy77 · 30 november 2005 op 20:48

@Troy: niet zeuren dan 😛

Chantal · 30 november 2005 op 20:50

Niks van aantrekken hoor Wendy. Je schrijft leuk en ik lees elke column altijd met plezier! 🙂

DriekOplopers · 30 november 2005 op 21:23

Eens met Chantal.

En… veelschrijvers zijn lang niet altijd slechtschrijvers 😉

Driek

DirkJan2 · 30 november 2005 op 21:29

Hmmm mensen,

Wat een emoties over niets. Kom gezellig even een paar weekjes uitpuffen hier op Bonaire. Weet zeker dat dan de prietpraat over de frequentie en kwaliteit van Wendy’s columns tot het verleden behoort.

Ma3anne · 30 november 2005 op 21:30

Ik ken deze meneer sinds kort uit de film Pirates of the Caribean. Doe mij nog maar een peuk!:-)

wendy77 · 30 november 2005 op 21:39

[quote]Kom gezellig even een paar weekjes uitpuffen hier op Bonaire. Weet zeker dat dan de prietpraat over de frequentie en kwaliteit van Wendy’s columns tot het verleden behoort.[/quote]

Betaal jij onze tickets dan???

DirkJan2 · 30 november 2005 op 21:44

[quote]Betaal jij onze tickets dan???[/quote]

Grapjas!

WritersBlocq · 30 november 2005 op 23:13

Wij zijn de sigaar als Depp de pijp uit gaat.
en euh… een column schrijven, hoe gaat dat ook alweer 😕

Wright · 1 december 2005 op 11:53

Mmm. vind Depp lekker en roken ook. De pijp moet blijven roken, maar te veel rook kan verstikkend werken. Ik ga dus niet teveel aan Wendy’s pijp hangen. Alles waar ’te’ voor staat, houd ik ook niet zo van….
@WritersBlock: Niet de pijp aan Maarten geven, qua schrijven… 😎

wendy77 · 1 december 2005 op 12:39

😕

Wright · 1 december 2005 op 15:03

Zeg Wendy, je zit toch niet stiekem te roken…? 😛

WritersBlocq · 1 december 2005 op 16:11

[quote]@WritersBlock: Niet de pijp aan Maarten geven, qua schrijven…[/quote] dat doe ik niet hoor, ik rook er wel samen 1 met Maarten en maak er een schrijvelarijtje over, kee? Wendy heeft geen tijd om te roken, die is te druk met columns schrijven 🙂

wendy77 · 1 december 2005 op 17:46

[quote]Wendy heeft geen tijd om te roken, die is te druk met columns schrijven [/quote]

Beter verslaafd aan schrijven dan aan roken

Li · 1 december 2005 op 18:32

Als ik jouw columns lees, is het net alsof je tegenover mij zit. Koffie en daarna een wijntje en ondertussen kletsen over van alles en nog wat.

Li

wendy77 · 2 december 2005 op 09:08

Moeten we dat zeker eens een keertje doen Li 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder