Vrijgevestigd psychiater Van Dijk maakt er elk jaar ruimte voor in de agenda. De overige patiënten, zijn secretaresse en de maten in de maatschap weten ervan. Niemand kijkt op van grijze, bebaarde mannen in tabberd en mantel die de wachtkamer bevolken. Noch van mijters aan de kapstok, noch van een staf in de paraplubak.

Het is nu zes jaar geleden. Van Dijk heeft oproepdienst. In een koude nacht, begin december, meldt Van Dijk zich bij een woning in de stad. Binnen bevindt zich Gerard die zijn vrouw, de buren en de huisarts tot wanhoop drijft. Al uren brult hij onophoudelijk Sinterklaas kapoentje. Gerard wordt opgenomen. Het werken als hulpsinterklaas heeft te veel van hem gevergd.

De nazorggesprekken die Van Dijk in zijn praktijk met Gerard voert zijn schokkend. Gerard blijkt bepaald niet de enige. De vereiste mate van beschikbaarheid trekt een zware psychische wissel op de hulpklazen. Al snel resulteert de overbelasting in een mentale dip met soms verstrekkende gevolgen.

De behandeling van Gerard slaat aan. Enthousiast verwijst hij overspannen en verwarde collegaklazen door naar Van Dijk. Die is aanvankelijk verrast, maar zeker niet voor een gat te vangen. Brainstormen met vakgenoten biedt zoals altijd soelaas: het sinterdipspreekuur ziet het levenslicht. De patiënten die zich melden kunnen rekenen op een solide hulppakket. Crisisinterventie, groeps- en individuele therapie, yoga, mindful koken, een chatservice, agressieregulerend kleien: aan alles is gedacht.

Mond-tot-mondreclame heeft het spreekuur voor de hulpsinterklaas in nood veel goed gedaan. Toch begint Van Dijk begin november altijd met adverteren. Dat wat Gerard en zijn lotgenoten hebben meegemaakt wenst hij niemand toe. Elke hulpklaas moet de weg kunnen vinden naar goede hulp. Dat de klaasconsulten Van Dijk geen windeieren leggen kan hij niet ontkennen. Bezwaard voelt hij zich echter niet. Zijn schoorsteen moet per slot van rekening ook gewoon roken.

Categorieën: Overig

7 reacties

Suus · 17 november 2018 op 13:28

Wat denk je, zou de behandeling ook bij Kerstmannen en Paashazen succesvol zijn? Voor mijn gevoel zijn noten, ballen en eieren synoniem. Dan kan van Dijk misschien eerder met pensioen.
Erg leuk geschreven I-Pat

Suus · 17 november 2018 op 13:29

Oh sorry Marieke, ik vergis me in de auteur.

    Marieke · 17 november 2018 op 19:49

    Geeft niet, I-Pat, sorry, Suus. Het is wachten op de eerste kerstman of paashaas in nood. Dan zal blijken of zij baat hebben bij de behandeling.

Nummer 22 · 17 november 2018 op 22:39

Kijk ’s aan..al heel mijn leven word ik zo omstreeks kerst -nadat ik mijn naam heb genoemd op aanvraagd- Rudolph the red noose rendeer genoemd en gevolgd door een lach, die mij bijna tot noodzakelijke klappen doet verleiden. Dus niet! Xmas is een tijd van vrede,toch!

van Gellekom · 18 november 2018 op 14:33

Toch vertrouw ik het niet. Net nog werd onze tandarts opgepakt. Was ook hulpklaas Hij deed bij wildvreemde mensen een stuk rubber in de mond, maakte een afgietsel van het gebit en verkocht dat als asbakje aan de families met kinderen waar hij in december kwam. Leuk geschreven!

Tim uut Kwedamme · 18 november 2018 op 18:43

Leuk geschreven. Vooral “klaasconsulten” zullen mij nog wel even in mijn hoofd blijven dat woord als mijn beste vriend komt van de week. Wel een mooi woord om het gesprek mee te openen. Briljant geschreven. De droge humor, prachtig.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder