Blij kom ik van de boekwinkel thuis met het nieuwe leesclubboek ’Rivier van vergetelheid’ geschreven door Philippe Claudel. Soms is een boek al mooi door titel of omslag. In dit geval door allebei. De kaft toont een vrouwengezicht getralied door de voile van haar hoedje. Ik maak de plastic tas open en vind daarin behalve bovengenoemde roman een kleurige‘Tuinkrant’ waar ik absoluut niet om heb gevraagd. Behept met veel tuinplezier maar weinig tuinaanleg begin ik er toch maar even in te bladeren. Op de voorpagina stuit ik op een onsmakelijke doperwtenpudding met ernaast het recept. Ik vind hem meer weg hebben van de luchtfoto van een boerenkoolveld met heggen er om heen. Het boek waar het recept in staat belooft de koper bergen groenten, waarbij deze versteld zal staan van wat je in onze streken allemaal uit de grond krijgt. Het gaat over een kropje sla, mooi en gaaf op je bord tot de eerste brave radijsjes en het unieke van vers met de klootjes aarde er nog aan. Vette reclame voor het boek ’Een tuin van eten’ van Peter Bauwens.

Tweede pagina:’ Kleuren in de tuin’. Foto van zo’n plantenwaaier waar je even mee speelt en daarna weer weg legt. Oh, monochrome kleurschema’s moet je toepassen zie ik, alles in dezelfde nuance. Lekker rustig. Nee, toch niet want dan wordt het saai. Leuke kleuraccenten zijn levendiger. Verf ook eens een muur in een kleur en stem de planten daarop af. Paarse muur en daaronder krokussen? Maar die zijn toch snel uitgebloeid en dan zit ik de hele zomer met die paarse muur bij de knalgele gulden roede? Of moet ik hem dan weer even geel maken? Vervolgens staat er: Het beste is je eigen gevoel te volgen en je van regels niks aan te trekken. Nou, Modeste Herwig, schrijfster van 26 tuinboeken, zò kunnen we zaken doen.

Ha, op de volgende pagina verschijnt de Emotieontwerper Rob Verlinden. Zijn naam en titel vullen de halve bladzijde. Ik citeer de goeroe: ‘We moeten tuinen ontwerpen met de emotie van de natuur en de mens’. Ik voel al tranen opwellen. ‘Een tuin verbetert je leven. En je kunt er ook nog in gaan zitten met een pot bier’. Goh, daar zou ik echt niet opgekomen zijn. Zou een glas wijn ook mogen? Het programma ‘Tuinruimers’ presenteert deze meneer blijkbaar op T.V. Handige tips om de tuin op te ruimen? Maar dat wil ik helemaal niet. Ik vind het heerlijk om in het vroege voorjaar als een echt takkenwijf snoeitakken te sjouwen naar de vogel-en muizenheg helemaal achter in de boomgaard. Omdat onze oude kruiwagen meestal een lekke band heeft doe ik daar minstens drie dagen over en dat wil ik zo houden, Meneer Verlinden. Snapt u?

Volgend blad. Weer een grote kop: Lente kriebels! Ik zou me echt schamen als ik een dergelijke clichénaam boven deze column zou zetten. En daaronder iets kleiner: Indringers! Kijk, hier wordt het eindelijk interessant. Dit kan over boeven gaan of opdringerige buurmannen die over de schutting klimmen. Oh nee, ik zie het al: het zijn naaktslakken en huisjesslakken. Zouden die huisjesslakken dan aangekleed in hun huisjes zitten? Met kleine gestreepte slakpakjes aan?
Ik lees verder, ze houden vooral van het jonge groen – net mensenmannen – en de Hosta. Je kunt ze bestrijden met chemische bestrijdingsmiddelen, maar het kan ook een stuk milieuvriendelijker: zet bijvoorbeeld een kopje bier onder je beplanting, waar de slakken in verdrinken. Moet je daarom met een pot bier buiten gaan zitten van Meneer Verlinden? Wat een dierenbeul!

Genoeg. Ik stop de ‘Tuinkrant’ bij het oude papier en besluit me onder te gaan dompelen in de vergetelheid van mijn rivier….

Categorieën: Algemeen

pally

Genieten van leven en mensen en natuur om mij heen. Schrijven als belangrijke drijfveer om te ordenen, te relativeren en te communiceren.

15 reacties

WritersBlocq · 26 maart 2007 op 20:22

Ha Pally!
[quote]Op de voorpagina stuit ik op een onsmakelijke doperwtenpudding met ernaast het recept. Ik vind hem meer weg hebben van de luchtfoto van een boerenkoolveld met heggen er om heen.[/quote]
Helemaal geweldig, dit. Ik zie het voor me. Dit vind ik echt goed metafoordelarijschap!

Het stuk over TV en Verlinden had van mij geskipt of i.e.g. gesnoeid mogen worden.

Groetje, Pauline.

Anne · 26 maart 2007 op 21:30

Wel eens met de wijze waarop je je kunt ergeren aan dit soort vermakelijk/vreselijke blaadjes, voor zover je ze van afstand als fenomenen kunt beschouwen, maar inderdaad, eens met WB dat sommige stukjes gesnoeid hadden mogen worden.

Overigens ook weer genoeg beelden om van te smullen.

Maarre, over dat boek, krijgen we daar nog eens een smeuig verslag over?

DriekOplopers · 26 maart 2007 op 22:04

Mooie column. De laatste zin is werkelijks chitterend. Ik zie je gewoon zitten aan het water!

Hulde, Pally!

Liefs,

Driek

KawaSutra · 27 maart 2007 op 01:04

Ik zoek nog steeds een diervriendelijke oplossing om mijn hosta’s te beschermen, maar dat is ijdele hoop, begrijp ik. :lach:
Ik ben gek op die natuurvriendelijke columns van jou!

pepe · 27 maart 2007 op 08:08

Of meneer Verlinden jou snapt maakt toch niet uit.
Als jij maar lekker geniet van die vergetelheid aan de rivier.

Erg mooie column

arta · 27 maart 2007 op 08:51

[quote]Ik vind het heerlijk om in het vroege voorjaar als een echt takkenwijf snoeitakken te sjouwen naar de vogel-en muizenheg helemaal achter in de boomgaard. Omdat onze oude kruiwagen meestal een lekke band heeft doe ik daar minstens drie dagen over en dat wil ik zo houden, Meneer Verlinden. Snapt u?[/quote]
😆
Zag het voor me!!
Weer erg leuk!!
😀

klapdoos · 27 maart 2007 op 13:06

Nou dan ben je precies mijn vrouw, ook zo’n takkewijf die liever alles zelf doet midden in de natuur, en niks uit een boekje van een meneer die 15.000 euro vraagt om je tuin een beetje op te krikken, en het dan nog uitbesteed. Hoezo verbeelding meneer Verlinden. Mijn vrouw is ook zo’n tuingek, en jouw beeltenis, ik zal het zo voor mij, leve de natuur. Ik hoop alleen als mijn boek uitkomt dat je wat milder bent in je commentaar… :lach: :lach: :lach: 😀
Groetjes van leny

DreamOn · 27 maart 2007 op 17:40

[quote]Een tuin verbetert je leven. En je kunt er ook nog in gaan zitten met een pot bier’. Goh, daar zou ik echt niet opgekomen zijn. Zou een glas wijn ook mogen?[/quote]
Ik ga binnenkort van tuin naar balkonnetje …geen verbetering dus? :eh:

Nee Pally, een glas wijn mag niet…er wordt ALLEEN gesproken over bier…Denk erom. 😡

Geweldige column pally, super.
Liefs DO :kus:

Prlwytskovsky · 27 maart 2007 op 22:46

[quote]Een tuin verbetert je leven[/quote]
Helemaal mee eens Pally. Maar ik heb hier een rottig afstapje, mijn tuin ligt negen etages lager. 😉

Joy · 28 maart 2007 op 12:38

Wat is er nu met je roman gebeurd????

Leuk geschreven

Mup · 28 maart 2007 op 14:42

Wat een beheersing van je, dat jij eerst nog het tijdschrift bekijkt, voordat je in je nieuwe boek duikt:-) ik zou het niet kunnen,

Groet Mup.

Mosje · 28 maart 2007 op 15:06

Geacht Lid,

Kunt u zelf niet een boek kiezen? Mooi, dan sturen wij u het boek van de maand. Met zorg gekozen door onze redactie. Tevens krijgt u dan als bonus onze krant. Deze maand vol met tuinonderwerpen, volgende maand een special over hoe je Pasen in huis haalt. Jan des Bouvries vertelt in geuren en kleuren over hoe hij als jongetje Pasen vierde met zijn klasgenootjes. En nog veel meer verrassingen natuurlijk.

Gadverdamme Pally, bedoelde je nou ons te vertellen dat je lid bent van een boekenclub? Zeg dat je het niet zo bedoelde. Zeg dat je zelf wel kunt kiezen wat je mooi vindt. Toe, alsjeblieft…

pally · 28 maart 2007 op 15:21

Welnee, Mosje, geen boekenclub! Een leesclubje en dit was het boek dat we hadden uitgekozen om te lezen, deze maand. En de mevroi van de boekhandel had het karantje in het plastic tasje gestopt. foei, beter lezen, jij…

groet van Pally 🙄

Mosje · 28 maart 2007 op 19:42

[quote]Blij kom ik van de boekwinkel thuis met het nieuwe leesclubboek [/quote]Beter schrijven jij! Die boekenclub waar ik op doelde heeft ook winkels hoor, en plastic tasjes, en foldertjes, en mevrouwen.

pally · 29 maart 2007 op 15:49

Gelijk heb je, Mos, maar je bent nu in elk geval gerustgesteld wat betreft je beoordelingsvermogen.
Goh, hebben die clubs ook al winkels? En hoe weet je dat allemaal zo goed? Ooit lid geweest ;-

Als je ‘Mijn broek zakt af'(ouwe column) had gelezen, wist je dat ik op een leeskluppie zat.
Kun je nog doen…..trouwens

groet van Pally

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder