De Olympische spelen komen er aan
Weet u sporten is mooi, je krijgt er een mooi lijf van, sporten verbroederd en als ik naar de tv kijk met mijn zak chips kan ik er van genieten. Tussen de wedstijden door komen er steeds weer spotjes van giro 555. Dan komen er magere stervende rotkinderen uit Soedan mijn kijk plezier bederven. Als ze sterven hebben ze in tegenstelling tot die sporters nog een lelijk lichaam ook. Nog een paar nachtjes slapen en de Olympische spelen in Athene worden geopend. Griekenland, DE bakermat van de spelen. Geweldig toch dat het juist daar weer terug is. Wat zal het aan al die sporten weer een geweldige impuls geven. We gaan weer voor goud. WE, ja dat zeggen we als Nederland voor het eremetaal gaat. Het wij gevoel is bij een nederlaag altijd al weer een stuk minder. Weet u het zou mij logisch voorkomen als in het vervolg iedere vier jaar de Olympische spelen dan ook in Athene zouden worden gehouden. Ik heb het altijd raar gevonden dat steeds weer na 4 jaar ergens op de aardbol een land een groot deel van het nationale inkomen besteed aan de bouw van een groot aantal super luxe sportaccommodaties. Nieuwe stadions, zwembaden een speciaal sporters en bobodorp, noem het maar op niets is te dol of te duur. Zelfs een speciale tramlijn hoorde er bij.
Een beetje jaloers ben ik dan wel want in een stad als Rotterdam bezuinigen we bijvoorbeeld lijn tramlijn 3 weg. We hebben er geen geld voor. Voor een bananenrepubliek waar wij via Europa altijd veel ontwikkelingssteun en geld voor de landbouw, wegenbouw, treinverbindingen waterweg inpompen is het kennelijk geen enkel probleem om één miljard euro uit te geven aan alleen al de beveiliging van het sportevenement. Ook mocht de rest wat kosten bijvoorbeeld het wegennet naar het stadion en sportdorp.
De openingsceremonie……. Allemaal moet het overtreffend zijn. Het land moet op de kaart. Kom nou jongens het gaat gewoon om een beetje sporten. Waar is de lol van het vroegere koekhappen, touwtrekken en kurk in een fles poepen gebleven?
Olympische spelen…. Was dat niet amateursport om landen met elkaar te verbroederen? Het meedoen o zoveel belangrijker dan het winnen? Nee, die tijd is reeds lang voorbij. Op de tribunes de rijke stinkerds en bobo’s en als je erg belangrijk bent mag je met de Mercedes voor de deur parkeren. De gemiddelde Griek zal het op tv kunnen volgen of hooguit een graantje kunnen meepikken aan het uitdelen van foldertjes van het plaatselijke restaurant tot dat de oproer politie hem weer van het plein zal afrossen. Als er een vliegtuig boven de spelen opduikt zal dit uit de lucht worden geschoten. Patriotraketten staan al klaar. De angst van Al-Quaida regeert ook hier.

Soedan
Een paar duizend kilometer verderop sterven kinderen als vliegen. Oorlog, honger uitdroging. Hoe zou ik één miljard euro aan veiligheid in deze streek uitgeven. Wat zou ik met het budget van de rest van de spelen aan humanitaire hulp kunnen doen? Maar ja je kunt als samenwerkende mensheid je dollar en euro maar één keer uitgeven. Op is op. Zo gaat dat ook in uw geldbuidel.
Het is gewoon klote dat die mensen steeds maar weer op mijn tv sterven. Ze doen het expres om mijn tv kijk, plezier van de Olympische spelen te verpesten. Magere rotkindertjes.

Kijk met Soedan heb ik medelijden en dat sport in Athene slechts voor zoveel geld verbroederd…. Daar word ik nou effe niet goed van.


9 reacties

Mosje · 6 augustus 2004 op 20:28

Beste Hans,

Op deze manier kun je alle geldkostende dingen op de wereld wegredeneren. Dat we moeten werken aan de ongelijkheid op deze wereld, en het opheffen van armoede, daar ben ik het van harte mee eens natuurlijk, maar je moet het niet wegstrepen tegen bijv. de Olympische Spelen.

rrobin · 6 augustus 2004 op 21:09

Volledig met je eens Mosje! Kom niet aan de Spelen! Laten we voor de zekerheid ook maar het EK en het WK op de lijst van bedreigde evenementen zetten. Wel zo democratisch..

Een pakkende column!

Kees Schilder · 6 augustus 2004 op 22:47

Ik ben het helemaal met je eens.Als er net zoveel geld werd besteed aan de nood van anderen als aan de Spelen dan kwam je een heel eind.
In Athene zijn de stadions trouwens nog niet klaar heb ik begrepen, tenminste..niet toen ik dar was

ignatius · 6 augustus 2004 op 23:16

Kunnen we die mensen niet in Athene laten sporten? Krijgen ze oprechte aandacht, geld, dak boven hun hoofd, voedsel en ze zien nog wat van de wereld. Komen ze tenminste tot het besef dat wij een spelletje van de oude grieken (inmiddels al zo’n 2300 jaar uitgestorven) vééél belangrijker vinden dan hun ellende.

Bakema_NL · 6 augustus 2004 op 23:50

Heel dat sportgebeuren interesseert me geen kont……..sport vind ik alleen leuk als ik het zelf doe.
Maar om dan maar het geld naar Afrika te sluizen gaat me ook weer te ver. Hoeveel geld is daar wereldwijd al naar toegegaan dan? Hoeveel heeft dat al geholpen dan? Dat werelddeel is niet alleen met geld te redden, het is alleen maar wat pamperen en nathouden met die miljarden. Heel triest hoor stervende kinderen, daar krijg ik net zo’n kutgevoel bij als hopelijk ieder ander mens. Maar de enige manier van helpen is structureel helpen en een enorme legermacht neerzetten die al die schietgrage apen (want veel verder denken kunnen die specifieke mensen waar ik op doel niet) zo ontmoedigen dat ze nooit meer een geweer in hun klauwen pakken. Zodat al het geld wat geschonken word (door de jaren heen zijn die bedragen in totaliteit echt abnormaal) op de plek komt waar het hoort en gebruikt waar het voor bestemd is.
Maar net als Israel/Palestina is Afrika ook een probleem wat nooit opgelost zal worden.

Ma3anne · 7 augustus 2004 op 01:03

Mosje, ik ben het deze keer niet met je eens. Ik denk dat een column juist uitermate geschikt is om niet voor de hand liggende zaken tegenover elkaar te plaatsen en daarmee schrijnende tegenstellingen uit te vergroten. Dit alleen al om een ander licht op de zaak te werpen en daarmee mensen aan het denken te zetten.

Ik vind het dan ook een prima column.

Die gekte rond de afgrijselijk dure Olympische Spelen is in mijn ogen ook een uit de hand gelopen spelletje. Ik ben het dan ook deze keer helemaal met de schrijver eens.

pleuro · 7 augustus 2004 op 10:45

Elke medaille heeft zijn keerzijde! (ook een Olympische 😀 ) Mooie column Hans, maar ik denk dat de inwoners van Athene hier financieel een graantje van mee zullen pikken!

KingArthur · 7 augustus 2004 op 22:48

Pleuro, helemaal met je eens je had het niet treffender kunnen verwoorden.

Goede column Hans!

Hans · 17 augustus 2004 op 23:09

Ik ben in de winter van 1979-1980 met een besteleend door de Sahara gereden. In de Sahelstreek kreeg ik van een moeder een stervend kind in mijn handen gedrukt. Hier… voor u. Bij u zal het vast niet sterven.
Wat is zo’n kind waard? Het is me bijgebleven in drie dagen naar Spanje gereden. In de drie dagen daarna in de SaHEL terecht gekomen. Fuck die kinderen sterven niet alleen op de tv mar ook nog eens in het echt. Op een aan te rijden afstand.
Toegeven de Olympische spelen zijn ook leuk.
De Engelsen zeggen dan: Turn a blind eye

Geef een reactie

Avatar plaatshouder