Een kort bericht in de krant afgelopen week: “Twee insecten dood per tien kilometer.” De bron van dit bericht bleek de universiteit van Wageningen. Daar organiseert men het zogenaamde “SplashTeller” onderzoek. Sinds eind mei wordt het publiek opgeroepen om te tellen hoeveel dode insecten er na een autorit op de nummerplaat zitten. Na wat speurwerk naar dit onderwerp blijken mijn altijd zo vredelievend lijkende provinciegenoten de grootste insectenkillers van Nederland te zijn. Het aantal insecten dat in mijn omgeving wordt geplet ligt ruim boven het landelijk gemiddelde. Je gaat je omgeving toch anders bekijken met deze informatie. Hoewel het een grap lijkt, is het toch echt een serieus onderzoek van de Wageningen University. Men wil op deze manier een inzicht in de insectendichtheid in Nederland (of toch op zijn minst op de nummerplaten) krijgen. En de onderzoekers willen weten wat de meest insectonvriendelijke dagen en tijden zijn om te gaan autorijden. Wellicht zijn ze geïnspireerd door sommige Boeddhistische monniken die de grond voor hun voeten vegen zodat ze geen insecten vertrappen.

Waarom zou ik, als niet wetenschapper, eigenlijk willen weten hoeveel insecten er per kilometer worden doodgereden. Is het de bedoeling dat ik alleen nog ga autorijden als de heren en dames insect er geen last van hebben? Ik ben bang dat er een wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren aan zit te komen. “Autorijden is alleen toegestaan bij een insectdichtheid van lager dan 50 per kilometer. Voorts dient al het mogelijke gedaan te worden om botsingen met insecten te voorkomen”. De PVV dierenpolitiekabouter heeft de steun van zijn partij al toegezegd: “Tenzij het uitheemse insecten betreft die vanwege de klimaathoax hun heil in Nederland hebben gezocht en zich hier tegoed komen doen aan onze Nederlandse gewassen.”

Er blijken per maand zo’n 133 miljard insecten geplet te worden. (In het onderzoek is overigens niet meegenomen het aantal insecten dat u in ogen, mond en andere lichaamsopeningen krijgt tijdens een zomerse fietstocht.) Bij elkaar zijn dat een heleboel eiwitten. Insecten schijnen bijzonder voedzaam te zijn. Als we nu eens allemaal onze nummerplaten afschrapen na een autorit………

De onderzoekers willen ook inzicht krijgen in welke soorten er doodgereden worden. Ik wens ze succes. Heeft u wel eens naar uw auto gekeken na een rit in een insectrijke omgeving. Ik kom bij determinatie niet verder dan blauwe, zwarte en geelgroene smurrie.

Als wetenschapper kun je, volgens mij, niet echt trots zijn op een dergelijk onderzoek. Maar ook wetenschappers moeten roeien met de riemen die ze hebben. Ik vermoed dan ook dat de onderzoekers stiekem wel een sensationeler onderzoek zouden willen doen. Maar helaas, in het onderzoeksgebied ontbreekt het aan olifanten, leeuwen en andere leden van de Big Five. Een krantenkop “Drie olifanten per kilometer doodgereden in Limburg” verkoopt natuurlijk wel beter dan “Twee insecten per tien kilometer”. Probleem is wel dat olifanten slecht op je nummerplaat blijven kleven.

En waar leidt dit allemaal toe? Wat als de onderzoekers de smaak te pakken hebben van het tellen van dode dieren? Moeten we binnenkort onze schoenzolen laten zien om het aantal geplette mieren te tellen? Mogen we alleen nog met een mondkapje fietsen om insectenmoord te voorkomen? Ben benieuwd wat Wageningen University nog meer voor ons in petto heeft.

Ik moet bekennen dat ik tijdens het typen van dit stukje 837 bacteriën op mijn toetsenbord heb geplet. De meeste op de backspacetoets, maar dat ligt aan mijn typevaardigheid.


7 reacties

Libelle · 17 juli 2011 op 14:04

De splashtest is een false-flag operation.
Het is een nieuwe snelheidsmeting in voorbereiding, wat ik je brom sir-B!
Daarom ben ik een blije motorrijder (insecten tussen mijn tanden); mijn plaat blijft gepoetst.

Warvis · 17 juli 2011 op 16:07

Geweldig leuk verhaal! Chapeau 🙂

BKVDM · 17 juli 2011 op 17:12

Thanks mate!

LouisP · 17 juli 2011 op 21:13

Grappig idee op zich…en waarom geen cijfers daarover. Ik vind dat wel interessant. Mijn koplamp zit ook vaak vol, en….’k heb al insecten gezien die op mijn nummerplaat achter zaten vastgeplakt. Kun je nagaan hoe hard ik moest remmen…

Mien · 19 juli 2011 op 07:36

[quote]En waar leidt dit allemaal toe? [/quote]

Geen idee, maar ik heb er wel jeuk van gekregen.

Mien krabt

Schorpioen · 19 juli 2011 op 21:00

[quote]Probleem is wel dat olifanten slecht op je nummerplaat blijven kleven[/quote]
Droog!

Autofronts worden in de toekomst uitgerust met een stofzuigtunnel die de onderwijl afgeremde vliegertjes aan de achterkant weer op de juiste snelheid uitzet… stel ik me zo voor.

Harrie · 19 juli 2011 op 21:36

Wow a splashteller. That’s amazing. In England we have those little basterds too. They splash on our carwindows like idiots. Very anoying. I always keep my mouth shut when I’m driving my Little Miss Daisy with roof open.

Mark (in absence of Harrie)

Geef een reactie

Avatar plaatshouder