De maatschappij daar draait het allemaal om. Wie er geen deel van uit wil maken is een egoïst. Een loner. Niet te letterlijk nemen dat laatste woord. Voor hetzelfde geld is het een dagloner die drie dagen in de week werkt. Waarmee hij eigenlijk een parttimer is. Hoeveel dagen in de week moet je werken om deel uit te maken van een maatschappij? Wie neemt wie daarover eigenlijk de maat?

Een verschrikkelijk woord als je het ontleedt, maatschappij. Ik kan er behoorlijk van in de war raken. Maatschappijen. Zijn dat nu pijen van een maatschap? Of zijn het pijen van maten die ergens liggen op een schap? Ik wil het niet weten. Bij het woord pij alleen al kruipt een allergie langs mijn ruggengraat. De enige plek waar het woord pij tot zijn recht komt is in stampij . Fier rechtop. De stam in de pij. Maar ik moet nu ook niet gaan overdrijven.

Ik kan natuurlijk kleinburgerlijk in religie blijven hangen. Pij roept immers die associatie het eerste bij mij op. Maar dan ga ik wel voorbij aan de geschiedenis die geschreven is in pijen. In maatschappijen met veel stampij. Juist ja, in kloosters, de universiteiten van de Middeleeuwen. Oké, ik geef het onmiddellijk toe. Ook in de Middeleeuwen stond de stam wel eens rechtop in de pij. Zowel overdrachtelijk als zinnelijk. Je danste naar iemands pijen, of was het nu pijpen?

Zo schrijf je geschiedenis en zo schrijf je een column. Over maatschappijen. Pijen die een maatschap verhullen. Een maatschap van noeste schrijvers. Kalligrafen, vederschrijvers, pennenlikkers, coloranten, inktdopers, noem maar op. Hulde aan dit gilde dat voor het eerst in beeldend schrijven de historie optekende. Een maatschappij vorm gaf. Maar niet vooraleer de pij in de juiste maat van het schap was gegrist. Voor iedere dag een andere pij. Het vege lijf schoon verhuld en voor de duivel gered. Op zon- en maandagen en op alle andere dagen van de week .

In de Middeleeuwen ontblootte zich een harde maatschappij. Daar kunnen we heden ten dage nog een puntje aan zuigen. Maar pas op. Neem dat zuigen niet te letterlijk. Religie kan een zuigende werking hebben. En als het zuigen bevalt laat je niet snel los. Vroeg of laat krijg je dan weer stampij. Dit keer met jezelf. Want hoever wil je gaan in het zuigen? Het zuigen van de stam in de pij brengt de hele maatschap in rep en roer. En ja. Dan moeten we in conclaaf. Met elkaar. Niet alleen. Maar in stiekeme verbondenheid. Uitzuigen die stampij.

Categorieën: VC-Mien

Mien

Bewonder luidruchtig en verwonder in stilte

18 reacties

Libelle · 1 november 2013 op 09:55

Hier word ik nu moe van Mien.

Meralixe · 1 november 2013 op 10:10

Waarom denk ik steeds aan Harrie als ik Mien lees? ?:-)

Harrie · 1 november 2013 op 11:17

Leuke column Mien. Een woordspel uit het leven gegrepen.

Ferrara · 1 november 2013 op 13:21

Inderdaad zware kost, een soort stamppot van stampij.
Zonder het pijengilde had je dit niet kunnen schrijven, dat dan wel weer.

    Mien · 1 november 2013 op 13:32

    Mee eens. Probeer me ineens voor te stellen hoe het pijengilde nu de letters zou optekenen? Ik denk eerder knutselen. Zie je het al voor je allemaal zo’n toetsenbordknopje boetseren en dan de letter erop calligraferen? 😉 Dank voor je reactie.

Yfs · 1 november 2013 op 16:41

Ik kom niet verder dan het woord ‘knap’ voor deze column.
Absoluut knap gedaan Mien, maar ik waande me eerlijk gezegd in een doolhof en kon mijn gedachten er helaas niet echt bij houden, sorry! :-/

Mien · 1 november 2013 op 17:36

Dank voor het compliment. Dwalen in mijn column. De chaos compleet. Je zat toch niet in het klooster van de roos mag ik hopen?

Nachtzuster · 1 november 2013 op 18:52

Knap geschreven, niet geheel mijn stijl. Maar wel in jouw stijl, op zijn Miens. 😀

Sagita · 2 november 2013 op 00:35

Mien ik heb me de hele dag afgevraagd of ik nu wel of niet op je column moest reageren.
Uiteindelijk heb ik besloten om het toch te doen, omdat ik ColumnX een fijne plek vind voor mensen die in alle vrijheid iets van hun schrijfkunst willen laten zien. Een plek die het verdient om nog lang te blijven voor allen die haar lief hebben.
Pfff…. een lange inleiding om dan toch op te merken dat ik deze column van jou – lees de column niet Mien /Harrie wie het ook is – van alle kanten rammelt. En jammer voor ColumnX die dit een maand lang op zijn voorpagina moet verdragen.
Je titel is uitdagend. De eerste twee zinnen wekken verwachtingen die verder in je – ik zou echt niet weten hoe ik die diarreebrij van woorden moet omschrijven – niet door jou waar gemaakt wordt.
Nergens b.v. geef je antwoord waarom het allemaal om de maatschappij draait en waarom je als individu een egoïst bent als je daar geen deel van uit wil maken. Deze twee belangrijke inleidende zinnen blijken lege hulzen te zijn, die totaal geen functie hebben in de rest van je betoog. Maar die je ons als een vorm van kunst zonder enige schroom weet voor te schotelen.
Een loner, iemand die volgens jou geen deel uit wil maken van de maatschappij is en door jou gekenmerkt als een egoïst wordt ten tonele gevoerd en direct weer afgevoerd, want het zou ook een dagloner kunnen zijn. Waar zijn we hier nu helemaal mee bezig? Gaat het over iemand die graag op zich zelf leeft en mag je hij/zij dan het predicaat egoïst opleggen?
De rest van de column is een reeks van associaties; het ene woord roept het andere op. Misschien leuk voor straks als Sint Nicolaas weer zijn ingang doet, maar niet voor mij , die ColumnX als een inspiratie website ziet!
Groet Sa!

Mien · 2 november 2013 op 10:57

Dankjewel voor je reactie Sagita. Voor de uitgebreidheid en de tijd die je daarvoor genomen hebt. Ik ben blij dat de column je aan het denken heeft gezet en je heeft uitgenodigd een kritische blik te geven. Het is een column die vragen oproept en niet beantwoordt. Is ook niet mijn intentie geweest. Zou erg pretentieus zijn. Je mag natuurlijk erin lezen wat je wil en daar een oordeel over vormen. Dat staat iedere lezer vrij.

pally · 2 november 2013 op 19:28

Een onrustige column , Mien. Niet dat hij mij onrustig maakt, daarvoor heeft hij te weinig samenhang. Je hebt er voor het vaderland weg op los geassocieerd en op zich is dat leuk om mee bezig te zijn: een hersentraining die het schrijven losser kan maken. Ik zie het als een openbare oefening, zoiets als op de hometrainer, maar dan voor een betere schrijfconditie. Zoiets. Het stoort mij niet. Maar blijft ook niet hangen.

Mien · 2 november 2013 op 21:34

In de herfst geschreven. Dat geeft mogelijk onrust. In de herfst gelezen misschien ook. Grappig wat er allemaal uit de column gelezen wordt. Ik blijf oefenen. That’s for sure. Het blijft een leuke sport. Dank voor je reactie. Bij een hometrainer denk ik al gauw aan fietsen. Spinnen. Van blijdschap of met garen. Beiden mogelijk.

    Mien · 3 november 2013 op 09:56

    Correctie: ‘van blijdschap of met garen’ moet zijn ‘van blijdschap of met vlas’

Geef een reactie

Avatar plaatshouder