Met een big smile bood ze aan het Nederlandse volk haar excuses aan. Ze had het nooit op die manier door journalisten van Vrij Nederland mogen laten opschrijven, zei ze, haar onschuldigste gezicht opzettend. Dat ze zich afvroeg of je in Nederland soms “niet in aanmerking komt voor een ministerpost als je niet stijf, truttig en kleinburgerlijk bent”. Freya van den Bossche heet ze. 30 jaar oud, Belgisch vice premier en minister van Begroting en van Consumentenzaken. Nee, in Nederland zou Freya het nooit zo ver geschopt hebben. Want Freya is niet stijf, truttig en kleinburgerlijk. Freya is bloedmooi. Bij voorkeur gehuld in sexy niemendalletjes maakt ze onstuitbaar haar zegetocht door de Belgische politiek.

Door de perfect getimede tactische move van het wandelende charme-offensief om meteen haar spijt te betuigen durfde niemand bij zijn volle verstand haar meer aan te pakken. Het is excuuspolitiek maar dan in superieure uitvoering. Alleen de onverbeterlijke minister Hans Hoogervorst van volksgezondheid waagde zich aan een kansloze poging Freya van repliek te dienen. Maar hij toonde zich precies volgens verwachting way out of her league. Strak in het pak, het stijve, truttige en kleinburgerlijke uniform van de man die het wil maken, beweerde hij hinnikend zijn flamboyante Belgische collega niet te kennen. Je slecht geïnformeerd tonen over de wereld buiten je werkkamer staat in Nederland een ministerpost in ieder geval niet in de weg. Het is misschien zelfs een pré.

Wist het wandelende pak echt niet meer dat hij net als zijn verrukkelijke collega in december 2004 in Brussel het 2624th Council Meeting Employment, Social Policy, Health and Consumer Affairs bijwoonde? Of had hij haar niet opgemerkt? Het zou eigenlijk zo maar kunnen bij een man als Hans. Met dezelfde oogkleppen op dramde Hoogervorst het nieuwe zorgstelsel door waar niemand om gevraagd had. Dat wordt houten klaas Hans niet in dank afgenomen. Maar stel dat betoverende Freya dat krakkemikkige zorgstelsel had verdedigd. Met zo’n minister klaag je niet over een paar tientjes extra premie in de maand.

De Belgische vrouw laat zich politiek vertegenwoordigen door de onweerstaanbare Freya. De Nederlandse vrouw moet het doen met de onvermurwbare Rita (Verdonk) in haar meedogenloze mantelpakjes. In de Belgische politiek kan het niet op. Er heeft nog een lekker ding zitting in de Belgische regering. Minister Kathleen van Brempt. Even mooi, even sexy, even bekwaam. Freya en Kathleen hadden net als zoveel andere door de natuur bevoordeelde seksegenoten hun verrukkelijke huid duur kunnen verkopen. Aan een maatschappelijk geslaagd maar stijf, truttig en kleinburgerlijk lid van de mannelijke sekse. Zodat het lid aan hun charmes de broodnodige glans kan ontlenen dat het zelf ontbeert. Met voor haar als beloning dag in dag uit potverteren met behulp van zijn creditcard. Shoppen, liefdadigheid, feestjes en cursusjes beeldhouwen en schilderen.

Als in navolging van België ook in Nederland al dat talent de salons, de feestzalen en de shopping malls eens uit kwam. Met allemaal spannende, sexy, flamboyante politici, zakenmensen, schrijvers en kunstenaars zou het openbare leven meteen een stuk minder stijf, truttig en kleinburgerlijk zijn. Naar Balkenendes, Zalmen, Verdonken en Hoogervorsten is er dan geen vraag meer. Die kunnen naar de plaats waar ze thuishoren. Achter de geraniums.


6 reacties

Outsider · 16 december 2005 op 15:31

[quote]Naar Balkenendes, Zalmen, Verdonken en Hoogervorsten is er dan geen vraag meer. Die kunnen naar de plaats waar ze thuishoren. Achter de geraniums.[/quote]

Ja, met Freya van den Bossche aan het roer zou het vast beter gaan. Alleen jammer dat ze in haar eigen land wordt uitgelachen, omdat ze niet eens het antwoord wist op de vraag wat de wortel uit 25 is.

Dees · 16 december 2005 op 16:30

Eeen, euh, typische Maurits weer 😛

Maurits · 16 december 2005 op 20:34

[quote]Ja, met Freya van den Bossche aan het roer zou het vast beter gaan.[/quote]
Slechter alvast niet!

[quote]Alleen jammer dat ze in haar eigen land wordt uitgelachen, omdat ze niet eens het antwoord wist op de vraag wat de wortel uit 25 is.[/quote]
Ik ken het interviewfragment, Outsider. Wat er werkelijk gebeurde was dat ze gewoon geen antwoord gaf op die vraag. Vragen niet beantwoorden is sowieso niets bijzonders voor een politicus. Maar in dit geval zou ze wel gek zijn om er op te antwoorden. Als jij minister zou zijn, Outsider, zou jij je dan door een of ander journalistje lagere schoolstof laten overhoren? Toen ze op dit voorval aangesproken werd had ze een briljant antwoord: “In mijn functie hoef ik geen wortel te trekken, ik moet optellen en aftrekken” Zo adrem hoor ik Zalm nog niet reageren. Nee doe mij Freya maar. Mag jij zalm. Ik hou toch al niet van vis.

[quote]Eeen, euh, typische Maurits weer [/quote]
Dank je wel Dees, dat vind ik nou een mooi compliment. Een bevestiging dat de touch er nog steeds is!

Ma3anne · 17 december 2005 op 08:28

Inderdaad, een echte Mauritscolumn weer. Goed geschreven en niet helemaal vrij van seksistische trekjes.
Maar ik kan er in dit geval mee leven hoor Maurits. De kern van het verhaal verwoordt wel wat ik er ook van vind.

Maurits · 17 december 2005 op 17:54

[quote]Goed geschreven en niet helemaal vrij van seksistische trekjes.[/quote]
Misschien is er wel verband tussen die 2 dingen! Een goede column is vaak een beetje fout.

DriekOplopers · 19 december 2005 op 21:25

Maurits: “Een goede column is vaak een beetje fout.”

Mijn columns zijn niet een beetje, maar hartstikke fout.
Graag gedaan dus :laugh: :laugh: :laugh:

Groet,

Driek

Geef een reactie

Avatar plaatshouder