Sommige dingen bestaan gewoon nog altijd en hun uiterlijk is onveranderd. Zomaar op een schap, staat het argeloos naast de maggi en de bouillonblokken. Al meer dan een halve eeuw precies hetzelfde. Mijn hand gaat er als vanzelf naartoe en laat het gele tapvormige doosje voorzichtig in de winkelkar zakken, alsof het zou kunnen breken.

‘Doe weg dat spul, bah, het ruikt echt smerig, die gore stinkkaas!  Mama, zeg nou, dat ze het van tafel haalt’. Mijn zus trekt een vies gezicht en knijpt demonstratief haar neus dicht. Ik zucht, pak het kartonnen doosje op en dek – expres in slow motion – de rommelig doorgeprikte gaatjes af met het deksel. Zonde, nou ruik ik even die zalig ranzige geur niet. Daarna vertrek ik in hetzelfde trage tempo naar de deur. Daar draai ik me nog even dramatisch om. ‘Jullie hebben echt helemaal geen smaak, hoor, het is juist heerlijk’. Na die tekst loop ik nog even snel terug naar de tafel, graai twee witte boterhammen met boter van de broodschaal en met een – hopelijk – beledigde pas verdwijn ik richting koude keuken.

Staand aan het keukentafeltje bestrooi ik daar kwaad mijn brood met een superdikke laag groengele Zwitserse kaas. Er valt nogal wat van het poeder naast. Dat dep ik op van het plastic kleedje met mijn natte wijsvinger en die lik ik lekker af. Nu niemand het ziet riskeer ik hier tenminste geen tik op mijn handen. Dit is toch echt mijn lievelingsbeleg, bedenk ik. Al kauwend kijk ik naar het boerinnetje op de verpakking: in klederdracht en met een open-witte-lachmond zonder tanden.  Ze strooit zonder te kijken naar wat ze doet – want ze kijkt mij aan – knalgroene Zwitserse kaas op een soort vierkantje in haar hand, waar trouwens al een hele laag op zit.

Aan de horizon zijn lila en roze kauwgombergen te zien, precies in de kleur van haar klederdracht. In het weiland achter haar twee houten koeien: een liggend, een staand en in de verte nog een knullig schuurtje. De wapperende kruisvlag op het dak laat zien hoe vreselijk gezond het goedje is.

Ik lees de hele rij aanbevelingen in het groen omlijnde kader, al ken ik die allang uit mijn hoofd: heerlijk op brood, tomaat, spaghetti, macaroni enz. Maar ook in groenten, soepen, salades, sausjes kunt u het naar smaak toevoegen. ’Ja, dat maak ik toevallig zelf uit’, zeg ik hardop. Ik voel me toch wel even licht misselijk worden als ik dat allemaal lees bij mijn ontbijt. Nee, gewoon op brood moet het en hoogstens nog in de macaroni en verder basta.

Vanuit de huiskamer klinken de bekende tafel-afruim-geluiden. ‘Het ruikt hier helemaal naar die vieze kaas van jou’, hoor ik meteen achter mij bij het neerzetten van de vuile borden op het aanrecht. Ik haal berustend mijn schouders op, kijk niet eens om en zet het kostbare doosje zoals altijd maar weer buiten op zijn gebruikelijke verbanningsplek, het schuine dak van het wasmachinehokje. Het paarse boerinnetje lijkt wat droeviger te kijken …

‘Mevrouw, mag ik er misschien éven bij om de maggi te pakken?

‘Ik stap 50 jaar opzij.

 

Categorieën: VC-Pally

pally

Genieten van leven en mensen en natuur om mij heen. Schrijven als belangrijke drijfveer om te ordenen, te relativeren en te communiceren.

35 reacties

Yfs · 1 april 2013 op 08:13

‘ Ik stap 50 jaar opzij” Wat een geniale afsluiting van een eveneens wederom geniale VC!! :clap:

pepe · 1 april 2013 op 10:07

Ik vind die kaas ook stinken, maar heb met plezier jouw ‘stap opzij’ gelezen. Merk ook dat ik dit wel erg heb gemist.

Pally, geweldig dat je vc-er bent.

Pierken · 1 april 2013 op 10:14

Jaaa, het gele tonnetje! Ook hier thuis staat deze achter een keukendeurtje die ik alleen bij hoge nood en met toestemming mag openen. Ik voel een zielsverwantschap bij deze column, Pally. Dit en Marmite. Alleen wordt het zwarte buikpotje door de politiek links doorgeslagene geconsumeerd. Dus daar kan je niet altijd in het openbaar over dwepen.
De strooikaas is nog een tijdje in een vaal rode variant verpakking verkocht, daar was ik goed ziek van. Gelukkig keerde in 2002 het vertrouwde geel weer terug in de schappen. Eind vorig jaar maakte Geska bekend dat zij gaandeweg 2013 gaat stoppen met het produceren van dit product. Dat was even schrikken. Wanneer precies hebben ze nog niet officieel bekend gemaakt. Zelf heb ik in ieder geval alvast een voorraadje ingeslagen. En als die uiteindelijk allemaal leeg zijn, dan laat ik ze staan om er zo tussendoor, net als jij doet, nog eens aan te ruiken.

Wat een heerlijke column.

Jip · 1 april 2013 op 10:39

Ik ben gek op kaas. Hoe meer het stinkt hoe lekkerder ik het vind. Baasje heeft geloof ik ook nog zo’n piramidevormig tonnetje in een keukenkastje staan. En Pierken sla gerust een voorraad in, want over 50 jaar kan je de inhoud gewoon nog eten. Gewoon niet te bederven!
Echt een smaakvolle column Pally!
Poot! Jip

DriekOplopers · 1 april 2013 op 10:53

Meesterlijk verhaal! (En lekker spul ook, trouwens, al sinds mensenheugenis.)

Li · 1 april 2013 op 11:13

Wat een heerlijke Pallycolumn weer!
En ja, ik ken het gele kartonnetje met stinkkaas ook.
Het is een tijdje uit huis verbannen want mijn kinderen vonden het naar pis ruiken. :-/

Li

Mup · 1 april 2013 op 11:53

Ik heb het met kaas en jam op een broodje, stinkt lekker,

Groet Mup

Nachtzuster · 1 april 2013 op 11:58

Heerlijk stinkende column, Pally. Een brok nostalgie van heb ik jou daar. En toch ook actueel (helaas, want ik ben absoluut geen fan van deze meurende troep). :laugh: :yes:

Dees · 1 april 2013 op 12:08

Ben gek op stinkkaas, maar niet op deze. Die uitsmijtzin tilt de toch al mooie column naar een hogere orde. Mooi!

Ferrara · 1 april 2013 op 15:52

Ik stapte 50 jaar terug en zat weer met mijn broer aan tafel die verzot was op dat stinkspul.
Fijn verhaal.

WritersBlocq · 1 april 2013 op 17:17

deze column stinkt absoluut naar meer, Pally, hmmmm smullen, dit!

Mien · 1 april 2013 op 22:15

Ik wil er ook een over rinse appelstroop!
Altijd al afgevraagd waar dat rinse voor stond.
Een spannend woord.
Leuke column.
Graag gelezen.

Mien

KingArthur · 1 april 2013 op 22:26

Er zit een luchtje aan deze column die mij niet zo kan bekoren. Maar ja, over smaak valt dan ook niet te twisten.

Ma3anne · 2 april 2013 op 00:39

Je beschrijft het zo levendig, dat ik me langzaamaan het doosje, de geur en de smaak ging herinneren van lang, lang geleden.
Knap dat je dat voor elkaar weet te krijgen.

Bitchy · 2 april 2013 op 05:48

Ik stond opeens voor de hoekkast in het huis van mijn jeugd….en daar stond het doosje!! Bij ons niet verbannen, maar volgens mij ruikt de kast er nu nog naar 😉

Meralixe · 2 april 2013 op 10:13

Ik ken die kaas niet maar kan er me na het lezen van uw column natuurlijk wel één en ander bij voorstellen.
Ooit hadden wij (Meralica en ik) met de caravan in Frankrijk op een pittoresk marktje een dergelijk stukje (stink) kaas gekocht. In de caravan was de stank niet te harden. Onder de caravan lukte het wel maar ’s anderendaags was waren we bestolen van één of ander nachtdier.
Nochtans vonden we de smaak O.K.

Mosje · 2 april 2013 op 10:46

Leuk Pally, ik kan het ruiken gewoon!

lisa-marie · 2 april 2013 op 12:21

O ja het stink heerlijk en smaakt zo lekker over de spagettie
Het is er eentje om in te lijsten, ik heb genoten

BlogBoy · 2 april 2013 op 13:09

Pally wordt altijd wel bedolven onder de complimenten zeg. Wat moeten jullie van d´r??

pally · 2 april 2013 op 14:43

Jaloers, Bloggie Boy? 😉

Harrie · 2 april 2013 op 17:45

Stinkt! Helemaal niet. Ik lig met mijn neus op het toetsenbord en ruik de vingers van Pally. Mmmm … lekker … ouwe stinkkaas. Goed geschreven deze column. In geuren en kleuren. Groetjes, Harrie.

Mosje · 2 april 2013 op 18:54

Ach Harrie, ik ruik Pally pas als ze schrijft over de bloemetjes en bijtjes in haar achtertuin. Helaas lees ik tegenwoordig niets meer van haar over dit onderwerp. Zou ze verkast zijn naar een flat?

Fem · 3 april 2013 op 06:29

Een potje pure nostalgie…. Love it!

arta · 3 april 2013 op 11:18

Wat een mooie column deze, nostalgie in een eigentijds jasje.
Enne… Ja, die laatste zin is ge-wel-dig!

Mercurius · 3 april 2013 op 14:03

Eens met de voorgaande reacties.
Die laatste mooie slotzin geeft de rest van de column nog een extra boost!

vanlidt · 4 april 2013 op 22:34

Wanneer die kaas op tafel kwam, begon mijn jongste broertje altijd te jammeren: “Doe die stinkkaas weg!” Nu, zo’n 40 jaar later, is hij eraan verslaafd.

Zo zie je maar, Pally. Je hebt heel Columnx down memory lane gestuurd… . 😀

Mien · 12 april 2013 op 07:29

Pally – Stinkt!
Ik vind het wel meevallen hoor! 😀

pally · 15 april 2013 op 22:54

Volgens mij ruik ik best lekker, al zeg ik het zelf…. 😉

pally · 15 april 2013 op 22:56

Erg bedankt allemaal, voor de zeer vele reacties op ‘mijn’ Zwitserse kaas!

groet van pally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder