Twee november 2004, de radio staat aan, de kinderen zijn net naar school. Met een kop koffie even mail lezen en wakker worden.
Ongeloof als ik iets hoor over een moord Theo van Gogh. Ik denk dat ik het niet goed heb gehoord, dat kan toch niet. Ik luister nog eens naar wat er volgt. En ja, de stem uit de radio laat het nog eens horen. Het is echt waar. Ik leg mijn pen neer en denk na, ja, ik kan ermee stoppen. Want schrijven en zeggen in vrijheid wat je denkt. Dat kan hier in Nederland niet meer.
Theo was, maar is niet meer. Zijn mening kan hij niet meer uiten.
Hij schreef en zei, wat hij dacht. Hij ging de discussie aan.
Kunnen wij dat nu nog wel?

Waarom ik zou kunnen stoppen? Omdat ik van het leven houd. Ik heel graag onze kinderen zie opgroeien in een wereld zonder geweld.
Maar wat is mijn leven waard, als ik gevangen zit in meningen/ideeën van een ander? Is dat wat ik wil?

Ik geloof nog steeds dat elk mens iets goeds in zich heeft. Niet elke Islam is nu een moordenaar, niet elke Nederlander haat islamieten. De meeste mensen willen gewoon in vrede samenleven.
Achter mij speelt de jongste een spelletje met zijn vriendje. Het maakt hem niet uit dat Ali, Samir en Marvin uit een ander land komen en een ander geloof hebben. Zij spelen gewoon samen, omdat ze vrienden zijn.
En ik voel me boos, ben stil. Ik zou wil schreeuwen: ‘Stop met dit GEWELD!’ Maar wie hoort mij dan?


pepe

Vrouw, (schone)moeder, leerling-creatief schrijven en nog veel meer. Wil je meer lezen? Hier schrijven wij (meiden van Mary)www.meidenvanmary.wordpress.com. Ik mag één van deze meiden zijn. Schrijven is schrappen, het schrijven schrappen is geen optie.

24 reacties

Li · 2 november 2004 op 20:19

Ik heb je gehoord Pepe en ik ben het helemaal met je eens. Dagelijks worden er bekende en onbekende mensen vermoord of afgeslacht omdat zij hun mening uiten. Maar stoppen met schrijven? Nee!

De wereld is ziek. Nederland is ziek. Ik ben benieuwd welke straf de politie-agent krijgt omdat hij de moordenaar in zijn been heeft geschoten.

Li

Falco · 2 november 2004 op 20:44

Stop nooit met schrijven, dan heeft deze persoon iets bereikt met zijn actie.

Is hij alleen in zijn been geschoten? Jammer, hoger was beter geweest, hoog genoeg en er waren weer kosten bespaard die nu weer belachelijk zullen zijn. Is de doodstraf een optie?

Dinah · 2 november 2004 op 21:00

Geweldig geschreven Pepe.
Ben het helemaal met je eens, de wereld lijkt wel gek geworden. Waar gaan we in godsnaam heen????

Ik begrijp je reactie maar bij deze : stop nooit met schrijven!!

Dinah

Fred · 2 november 2004 op 21:32

Tja… Weer staat Nederland op zijn kop. En laat het duidelijk. Wat er gebeurd is, is walgelijk. Maar alleen als je bekend bent valt je dood op. Hoe zit het met al die mensen en kinderen die nodeloos in de wereld afgeslacht worden. Zij hebben geen naam en halen niet eens de krant. Waarom herdenken we niet alle slachtoffers van geweld in de wereld? Waarom alleen boos zijn als je een bekende naam hebt. Nogmaals. Hoe walgelijk ook.

Raindog · 2 november 2004 op 21:39

Beste Fred,

Deze keer ben jij ook het slachtoffer. Net als hij, zij, ik en wij.

Het thema dat je opwerpt of het wel gepast om alleen boos te zijn wanneer slachtoffers een bekende naam hebben vind ik op mijn beurt, op dit moment erg ongepast, slecht getimed en buiten de geldende proportie van dit moment. Je geeft op deze manier alleen blijk van het feit dat je er geen flauw benul van hebt dat ook jouw vrijheid van meningsuiting vandaag geslachtofferd is.

Je hebt geen bekende naam.
Ik lees het morgen wel in de krant. En ook dan zal ik nog steeds godsgruwelijk boos zijn.
Ondanks dat ik je naam niet ken.

Welkom in de Theocratie….

Is getekend,
Raindog

Winny · 2 november 2004 op 21:45

Geweldige column, Pepe en geweldig dat hij direct geplaatst is! Stoppen met schrijven doen we niet en mogen we niet, want we mogen ons niet laten intimideren.
Natuurlijk zijn er talloze en naamloze slachtoffers in teveel landen, dat weten we allemaal. Het is nu eenmaal zo dat als je ‘met je kop boven het maaiveld uitsteekt’ je die publiciteit krijgt die alle naamlozen niet krgen en krijgen. Misschien houdt een naamsbekendheid wel meer publiek bewustzijn in en meer op de achterste benen staan door mensen die het niet langer pikken (wat?). Misschien gaan meer ogen open, maar waarvoor, vraag het mij niet, want ik ben teveel geschokt momenteel.

Fred · 2 november 2004 op 22:00

Ik geef dus mijn mening. Of mag dat niet meer?

KingArthur · 2 november 2004 op 22:11

Een tekst die in 1 keer goed is omdat hij uit het hart komt. Mooi geschreven!

Raindog · 2 november 2004 op 22:43

Even een potentieel misverstand zo snel mogelijk uit de weg ruimen: mijn boosheid is in het geheel niet tegen jou gericht Fred, integendeel. Zoals ik het omschreven heb, gaat het om de boosheid die zovelen vandaag voelen. Als iets vandaag een les kan zijn is dat hoe waardevol en hoe ongeloofelijk kwetsbaar de vrijheid van meningsuiting tegenwoordig is. Daar en alleen daarom ben ik godsgruwelijk boos zoals ik al vermeld heb. Voorlopig heb ik even genoeg primair gereageerd.

WritersBlocq · 2 november 2004 op 23:33

Leven is dodelijk. Schrijven ook? We stoppen met beide niet en hopelijk krijgen wij alleen kogelharde kritiek hier en daar, opbouwend. Complimenten Pepe. Laat je hart niet hard worden en schrijf door!

Bakema_NL · 3 november 2004 op 00:05

Hij is vermoord om zijn mening. Ik noem dit een racistische moord. Maar goed, daar ben ik een van de weinigen mee, want een allochtoon die je voor kaaskop uitscheldt is niet racistisch natuurlijk……laat staan de dader van deze aktie, die zich er nog eens feestelijk voor had uitgedost.

Niet iedere moslim is extreem, maar we zijn echt al op het punt beland dat je echt niks meer mag zeggen over de religie van deze mensen……….je ziet het, je word gewoon vermoord. De man stelt dingen aan de kaak en word er voor afgerekend, ik vind het ongelooflijk dat er nog een vrouw in Nederland is die sympathie kan opbrengen voor aanhangers van deze religie.
Natuurlijk zal alles weer weerlegd worden, het is een solo-actie, het is weer een lid van datzelfde kleine groepje als altijd, waarvan je je afvraagt hoe klein dat klein nou eigenlijk is…..het is namelijk geen klein groepje, maar dat mag je weer niet zeggen.
Van Gogh zei het zelf al, Life of Brian (als ik me niet vergis) over de christelijke god, werd om gelachen, vooral ook door christenen, maar maak nu maar eens een film over de Islam op zo’n manier en je hebt onlusten. Hoe lang pikken we deze onzin nou eigenlijk nog? Waar deze dader gevangen zit moet eigenlijk een menigte op afstormen om die knakker dood te stampen, dan ben je bezig met de taal die deze mensen spreken………je zag net al zo’n loser uit Den Haag praten dat Van Gogh door zijn eigen vuur gedood is……..prima dan, als dat de taal is, dan moeten we die maar met zijn allen gaan spreken.

Maar ach, er is niks aan de hand hoor in Nederland, wij Nederlanders hebben het uiteraard allemaal gedaan, niks mis met onze multiculturele samenleving, de meesten zijn zeer goede mensen. Nou mijn reet daarvoor, mijn respect voor een enorme hoop van deze lieden was al nul en van mij mogen ze ter plekke neervallen met hun stupide hypocriete geloof er bij. Flikker die gasten in het oosten en laat ze in hun eigen middeleeuwen leven……….hoewel van mij een nog veel hardere aanpak ook wel mag.
En dan die Cohen, of die minister van integratie…..”we staan op een tweesprong”…………..flikker toch op wijf, ga eerst eens na wat er nou eigenlijk allemaal op straat speelt, want je hebt er werkelijk geen flauwe notie van. Meer als de helft van Amsterdam en andere steden is al allochtoon/van allochtoonse afkomst………..alle regeringen van de afgelopen decennia, in het bijzonder die klote-pvda, bedankt.

Maar maak jullie geen zorgen, het gaat allemaal goed in Nederland hoor, niks aan de hand, dit is slechts een incidentje……….misschien spreek ik jullie nog eens…

sally · 3 november 2004 op 00:27

En ik als commentaar op de column van vinking:ik weiger het doemdenken.
Shit, dat wordt me op deze manier wel heel moeilijk gemaakt.
mooie column pepe
liefs Sally

pepe · 3 november 2004 op 07:51

*Li* Nederland is heel ziek aan het worden ja, maar misschien kunnen we nog beter worden met z’n allen

*Falco* Doodstraf is geen optie, iemand doden om te laten zien dat doden slecht is, lijkt mij geen goed plan, dat zou ons immers ook tot moordenaars maken.

*Fred* Je hebt gelijk, het is walgelijk, iedere brute moord is verkeerd!! Hoe kunnen we dit stoppen met zijn allen? Niet door onze monden en ogen te sluiten en het voor lief te nemen wat er gebeurd.

*Raindog* We hebben allemaal het recht onze mening te schrijven en zeggen, ook jij.
Boos en verdrietig zijn velen, maar toch moeten we met elkaar blijven praten en luisteren.

*King Arthur* Dank je.

*WB* Kritiek is niet erg, dat is praten en luisteren.
Ook niet iedereen hoeft het eens te zijn met mijn meningen/ideeen. Maar elkaar doden omdat zijn/haar mening je niet aanstaat kan niet goed zijn.

*Bakema* ‘Niet iedere moslim is extreem”, is helemaal waar. Niet iedereen zal achter de meningen staan van een Theo of een Pim, maar we kunnen wel luisteren en er over praten met elkaar. We zijn allemaal mensen met oren en een mond.

*Sally* Txs

Mar · 3 november 2004 op 09:20

traantjes komen vanzelf.

mooi!

Mar

Mup · 3 november 2004 op 09:32

Recht uit het hart, recht uit pepe,

Knuf Mup.

Bakema_NL · 3 november 2004 op 12:19

[quote]*Bakema* ‘Niet iedere moslim is extreem”, is helemaal waar. Niet iedereen zal achter de meningen staan van een Theo of een Pim, maar we kunnen wel luisteren en er over praten met elkaar. We zijn allemaal mensen met oren en een mond.[/quote]

Uiteindelijk zijn we uitgepraat, ik denk dat er iets anders moet gebeuren.
Waar waren al die vredelievende moslims op de Dam die het zo oneens zijn met deze extreme dader die hun geloof verkracht? Ik zag er een paar……maar er wonen nog veel meer van deze mensen in Amsterdam, maar je ziet ze niet hoor.

tontheunis · 3 november 2004 op 12:57

Blijven schrijven!

Het eerste wat de Nazi’s verboden, was de vrije pers. Dát is wat dit stuk fundamentalistisch vreten ook beoogt.
Angst zaaien, zodat ook anderen gaan zwijgen. Totdat alleen het woord van zijn god nog wordt gehoord. Totdat ook in ons land de vrije mening weg is en alles wordt ‘gleichgeschaltet’.

Wie zichzelf maar ook onze kinderen een toekomst in vrijheid gunt, verzet zich! Ieder op eigen wijze. De moord op Van Gogh is een poging om de vrijheid van meningsuiting met terreur kapot te maken. Ons grondrecht, onze grondwet. En daarmee is het een terreuraanslag die gericht is tegen ons allemaal.

Blijven schrijven!

TT

Kees Schilder · 3 november 2004 op 13:40

Tuurlijk blijven schrijven!!! En dat niet alleen, schreeuw het uit!!! Zitten we op een tweesprong?? Nee hoor, die zijn wij allang voorbij.Vrijheid van meningsuiting moet!! verdedigt worden, desnoods met op elke hoek een peleton soldaten.Gatverdegatverdegatver!!! Wat een wereld..

Ma3anne · 3 november 2004 op 14:02

Wie schrijft die blijft.
Prachtige ingetogen column over dit onderwerp.

ignatius · 3 november 2004 op 15:11

Als WIJ stoppen met schrijven hebben ZIJ gewonnen! Nooit en te nimmer!

Dees · 3 november 2004 op 18:21

Mooi geschreven Peep….

Falco · 3 november 2004 op 19:14

Helaas Pepe, ik weet dat je gelijk hebt. Sommige acties kunnen de emoties echter hoog laten oplopen. Maar acties richting deze individu zijn volkomen nutteloos, beter is het om te kijken naar de oorzaken in de maatschappij die ertoe hebben geleid dat een actie als deze uberhaupt kan voorkomen. Waarom zijn er meer extremisten tegenwoordig (en dan heb ik het niet over de Islam, maar ook extreem rechts, links en alle anderen die je kunt bedenken)? En hoe zorgen we ervoor dat de spanning op de maatschappij weer vermindert iedereen weer hetzelfde idee krijgt over wat vooral NIET mag in een samenleving (en dus niet de nromen en waarden, die zijn cultureel en al veel te verschillend)?

pepe · 3 november 2004 op 22:50

*Mar* Mooi vind ik het niet, ik had liever een vrolijke column geschreven en een dag als gister weggeveegd, als de letters op een schoolbord. Maar helaas.
We moeten maar schreeuwen met z’n allen, dat dit niet kan en mag.

*Mup* bedankt voor je steun, meeleven, samen hierover praten en schrijven. Volgende keer jouw column eerst 😉

*Bakema* Ik denk niet we hierover uitgepraat raken, we zullen blijven schrijven en praten.

*TT* We blijven schrijven en praten. In de hoop op een betere toekomst.

*Kees* Toch ben jij iemand die mijn dagen zo af en toe kleurt met je woorden, dus niet heel de wereld is ziek!! We gaan er voor, maar mogen dit gebeuren niet vergeten en voorbij laten gaan zonder iets te doen. Dus ik blijf wel schrijven!

*Ma3* knuf, dank je.

*Ignatius* WIJ blijven schrijven, deal!

*Dees* Txs…

*Falco* Het gaat niet om mijn gelijk of die van een ander, maar om een vrijheid van meningsuiting. Ik hoef het niet eens te zijn met een wie dan ook, maar ik kan wel luisteren naar wat zij denken. Wat goed of fout is weet ik ook niet. Maar iemand doden is altijd verkeerd.
Het is allemaal niet zo simpel, of toch wel?
Als ik door de ogen van onze kinderen kijk, is het simpel, iemand is je vriend of niet. De niet-vriend die laat je lekker zijn leven leven. Je vrienden daar speel je mee, dan maakt ras, kleur, geloof niet uit. Zij kijken, voelen elkaar aan kijken alleen naar wie ze ‘zijn’.

doos2 · 3 november 2004 op 23:49

Ik hoor je Pepe en ik schreeuw met je mee!

Top geschreven!

Doos2

Geef een reactie

Avatar plaatshouder