Ik ben er weer eens ingetrapt, en ik had me nog zo voorgenomen níet aan wedstrijden met een publieksjury mee te doen. Er wordt gemanipuleerd bij het leven. Zodra het publiek kan stemmen gebeurt altijd hetzelfde. Een nieuwkomer krijgt vlak na binnenkomst een hoog cijfer – meestal het hoogst mogelijke. Gelijktijdig worden de al aanwezige verhalen vakkundig onder de graszoden getrapt. De stemmenteller schiet plotseling omhoog en de cijfers kelderen, tot de concurrentie is uitgeschakeld.

Ik heb het vaak zien gebeuren, met verhalen en met foto’s – en bij de wedstrijd waar ik nu over spreek kan ik het verschijnsel prachtig te volgen. Ik kijk namelijk vanaf de eerste stemmer mee. Het is in en in triest. Onbegrijpelijk en ziekelijk gedrag. Ik overweeg mijn verhalen terug te trekken.

Het bijbehorende discussieforum wordt gedomineerd door mededingers die het zien gebeuren. Het is ook niet te missen, het is zó doorzichtig! Hoe kan een verhaal dat na twee stemmers een cijfer acht heeft gescoord, een kwartier later na twee extra stemmen gedaald zijn naar een 4.5? Simpel. Doordat iemand snel achter elkaar énen heeft gegeven. Geloof me, geen enkel verhaal in deze wedstrijd verdient een één. Daarnaast zakken alleen verhalen die een bedreiging vormen. Voor wie? Dat is nog een raadsel. Maar ach, ik houd wel van puzzelen…

Wat is winnen? Is dat net zo vaak op je eigen bijdrage stemmen en anderen lage scores geven tot je op eenzame hoogte staat? Wat win je daarmee? Staat zo iemand er bij stil hoe dat op andere deelnemers overkomt? De schrijver van het verhaal dat ten onrechte een drie krijgt denkt immers dat iedereen zijn werk afkeurt. Wil jij op zo’n manier “winnen”?

Iedereen wil graag winnen, maar wat is hier de winst? Ik zou mij de grote verliezer voelen. Als ik alleen maar op een laffer manier kan scoren, is het zielig met mij gesteld. Gelijktijdig besef ik iets veel ergers. Als er in een eenvoudige wedstrijd al gemanipuleerd wordt, wat richten diezelfde mensen in het echte leven dan wel niet aan? Ik durf er niet aan te denken!

Categorieën: VC-Kees

Kees

Zelfstandig schrijver en fotograaf

13 reacties

Ma3anne · 3 juni 2004 op 07:23

Heel sneu voor je en ook ontzettend lief en naief dat je denkt dat stemmen op zo’n manier eerlijk zou gaan…

[quote]Als er in een eenvoudige wedstrijd al gemanipuleerd wordt, wat richten diezelfde mensen in het echte leven dan wel niet aan? Ik durf er niet aan te denken![/quote]

Deze conclusie is wellicht wat overtrokken. De manier van stemmen is gewoon zo lek als een mandje en daar maken mensen slim gebruik van. Ik zou gewoon niet meedoen aan zoiets als ik serieuze bedoelingen had.

pepe · 3 juni 2004 op 08:41

[quote]Is dat net zo vaak op je eigen bijdrage stemmen en anderen lage scores geven tot je op eenzame hoogte staat? [/quote]

Ik geloof niet je daar vrienden mee maakt en dus zal de eenzaamheid alleen maar groeien.
Hier is de verliezer dus winnaar, zolang die maar in zichzelf gelooft.

Louise · 3 juni 2004 op 09:07

Inderdaad Kees, en wie houdt wie dan voor de gek?

Shitonya · 3 juni 2004 op 11:26

Tja, in het echt zal ook wel vaak “vals gespeeld” worden. Maar ja, je kan er weinig aandoen…helaas

viking · 3 juni 2004 op 13:01

Heeft iemand ooit beweert dat ‘het leven’ fair is? Dacht het niet.

[quote]Tja, in het echt zal ook wel vaak “vals gespeeld” worden. Maar ja, je kan er weinig aandoen…helaas[/quote]
Je zou kunnen beginnen met er zelf niet aan mee te doen. Maar ja, dat zou van karakter getuigen en dat is blijkbaar ‘not done’ in deze fijne wereld.

Alfatrion · 3 juni 2004 op 19:14

[quote]Tja, in het echt zal ook wel vaak “vals gespeeld” worden. Maar ja, je kan er weinig aandoen…helaas[/quote]

Als je hier wat tegen wilt doen, moet je alleen zaken doen met sites die het personen lastiger maakt vaker te stemmen.

Kees · 3 juni 2004 op 20:49

Mijn verhaal heb ik aangeboden als sponsoring van de wedstrijd. Ik ken de webmaster. Ik doe zelden mee met dit soort wedstrijden, vanwege het oneerlijke stemgedrag. Daarnaast heb ik een gebrek aan competitiegevoel, dus spelletjes en wedstrijden zijn aan mij niet besteed.

Komisch is dat één verhaal met een onwaarschijnlijk aantal stemmers bovenaan (blijft) staan, en de rest van de verhalen wordt amper gelezen (!), en dat terwijl we nog meer dan een halfjaar te gaan hebben. Hoe lang houdt de betreffende persoon dit vol…

Ik probeer het gedrag te begrijpen. Waarom doet iemand zoiets? Het is jezelf voor de gek houden. En je collega’s omlaag trappen.

En al doet de hele wereld dit, dan nog weiger ik mee te doen. (gelukkig is het een minderheid, maar voorlopig is wel de hele score naar de gallemiezen)

sally · 3 juni 2004 op 20:57

ik kan me jouw irritatie levendig voorstellen.
Voor mij was het alleen al interessant om te lezen hoe zoiets in z’n werk gaat.
Het demotiveert mensen wel aan dergelijke wedstrijden mee te doen.
jammer!
Sally

Irma · 4 juni 2004 op 02:03

In je eerste alinea staat eigenlijk al meteen de conclusie. Helaas moet je inderdaad maar niet meedoen aan dit soort ‘wedstrijden’ vanwege de manipulatie. Het is één grote farce.

Erg jammer, ook voor jou. Ik zou maar proberen me er niet al te druk om te maken… 😉

Shitonya · 4 juni 2004 op 11:22

Je kan zelf wel niet gaan stemmen, maar ja, het vuile spelletje gaat toch wel door of je wil of niet. Dan kun je beter zelf wel eerlijk meedoen, zodat anderen misschien je voorbeeld opvolgen

Dees · 4 juni 2004 op 17:39

Kees, doe ons de naam van die site, dan zullen wij eens even heel snel verandering brengen in de statistieken 😛

Maar serieus, als de verhalen nog een half jaar blijven staan dan komt het wellicht vanzelf wel goed, toch?

Wat kun je trouwens winnen? Als iemand er zoveel voor over heeft zal het wel een hele hoop geld of roem zijn 😕

Kees · 4 juni 2004 op 17:48

De site is http://www.zegiklekkerniet.nl

Ik wil tegen elke prijs voorkomen dat bekenden mij omlaag gaan stemmen, ha ha!

De hoofdprijs is… 100 harde euros, dus een goede reden om een half jaar elke dag je eigen verhaal te promoten ! (ahum, niet dus)
Het kost je ongeveer 50 uur werk. Dus een opbrengst van maar liefst 2 euro per besteed uur. Bollenpellen brengt al meer op!!

En over de kreet “maar iedereen doet het”, kan ik alleen maar zeggen: zolang iedereen gelooft dat iedereen het doet en iedereen het daarom ook gaat doen, klopt dat inderdaad. Wel het meest zwakke excuus dat ik ooit gehoord heb. Ik hoor trouwens nooit iemand zeggen: iedereen geeft al zijn geld weg aan goede doelen, dus doe ik het ook. Ik hoor het alleen als er erg veel zelfbelang in het spel is. Gek he? 😀

Nogmaals, ik maak mij niet druk, ik verbaas mij slechts over dit fenomeen.

Kees · 13 juni 2004 op 22:49

De verhalen zijn inmiddels verwijderd.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder