Ben drie dagen niet in mijn stamkroeg geweest maar het lijkt wel een jaar. Kroegbaas heeft het interieur van zijn kroeg ingrijpend veranderd. Ingrijpend! Het woord dekt eigenlijk de lading niet. Fundamenteel komt er iets dichter bij. Als ik ben bijgekomen van de schrik, laat ik mij ,in stille verbijstering en met openhangende mond op een kruk zakken. Zei ik kruk?? Mis! Waar drie dagen geleden nog de doodnormale, aftandse krukken rond de bar stonden, staan er nu een soort leunstoelen op aluminium poten…. ‘Doe je kanis dicht, Crelis’, roept kroegbaas. ‘Hoe vind je het?’, vraagt hij met een weids armgebaar dat de hele kroeg omvat
Ik kijk naar de ramen waar nu dikke knalrode gordijnen voor hangen, bijeengebonden door zwarte strikken.
‘Wat dacht je, kroegbaas?’, kan ik eindelijk uitbrengen. ‘de rode strikken zijn op, dus laat ik maar zwarte nemen? Jezus man, het lijkt hier Goddomme wel een crematorium.’Wat stelt dit voor?? Thema-avond? De hel van Dante?

Ik wil net een slok van mijn wodka nemen als ik plotseling in een donkere hoek een figuur zie staan en ik schrik mij een rolberoerte tot ik zie dat het een beeld van een meter of twee hoog is. Het beeld stelt een engel voor. Op zijn rug draagt hij twee levensgrote zwarte vleugels.
Kroegbaas ziet mijn verbijstering en drukt op een knopje waardoor er boven de engel drie spotjes gaan branden. De engel heeft een lantaarn in zijn hand.
‘Moet nog een kaars in’, bromt kroegbaas.’Maar die spotjes helpen ook wel. En eigenlijk moest hij een lucifer in zijn hand houden om aan te geven dat hij zo heet’(???)
Ik kijk hem langdurig aan. Zeer zèèr langdurig.
’Je hebt toch geen enge geslachtsziekte opgelopen hè?’, vraag ik bezorgd. Sommige mensen gaan dan rare ideeën krijgen en nog uitvoeren ook.’
Hij schudt zijn hoofd. ‘Idee van Wethouder en fractievoorhuid Jansen’, fluistert hij.’ Hij heeft mij een stoot geld geleend om mijn achterstallige belastingschuld te kunnen voldoen. Op voorwaarde dat er in mijn kroeg, ik citeer: “een structureel changement”, zou plaatsvinden naar zijn aanwijzingen.’
‘Structureel?’ vraag ik na enige seconden. ‘Changement???. Zei hij het echt zo? Structureel changement?’
‘Ja’, fluistert kroegbaas timide. ‘Anders zou hij mij geen geld lenen en dan zou ik de lul zijn’
‘Jezussss’ , sis ik met opeengeklemde kaken. ‘Dus die enge krukken en die gevallen engel is zijn idee?? Wilde je me dat echt zeggen???’
Hij knikt.
‘En dat het ook zo blijft?’
En weer knikt hij.
Binnen een kwartier heb ik wat mensen gebeld die de schuld aan Jansen bijeenbrengen.
Daarna worden de krukken gesloopt en bij het grof vuil gesmeten. Twee uur later staan er weer normale krukken om de bar.
Als laatste wordt de engel van zijn voetstuk getild en in een vrachtwagen getakeld.
De lantaarn in zijn hand is onderweg gesneuveld maar waar hij naartoe moet is geen licht nodig..
Om twee uur ’s nachts breken wij met zes man in het Stadskantoor in. Met z’n zessen sjouwen wij de loodzware engel naar het kantoor van Wethouder Algemene Zaken, Mr W.H.L.Jansen en lassen hem met zijn vleugels aan de muur waar ook al zijn diploma’s en overige onbenullige rotzooi hangen. Je wilt niet geloven wat sommige mensen aan een muur hangen. Wethouder Jansen heeft al zijn voorvaderen hangen.En allemaal zaten ze in de politiek zoals de onderschriften aangeven. Ik tel vijfendertig foto’s op een rij.
Daarnaast hangt nu onze Engel. Daaronder in gotische letters geschreven:
Doktor Lucifer Jansen, alias de Engel des aanstoots: uitvinder van het structurele changement en lijdend aan een structurele kortsluiting.

Op de terugweg zit vriend en vrije radicaal Ab naast mij. Hoewel, vriend?. We hebben ingebroken dus zijn wij geen vrienden meer maar eh..handlangers. Kompanen, kan ook. Voortaan heet hij A.B want na al die jaren weet ik nog steeds zijn achternaam niet en ik ga vanaf nu door het leven als Kees S.. Als je het nu over een structureel changement hebt….
Anyway, eerst even de foto’s naar de krant mailen Na mijn akkefietje van vorige week met mijn vriend Hans de redacteur, hoop ik dat hij ze plaatst…Voor alle zekerheid stuur ik wat oude foto’s mee van Hans met een bar-del, genomen tijdens onze laatste kroegentocht… .

Categorieën: Algemeen

12 reacties

Raindog · 12 februari 2005 op 17:17

Het is weer zo’n typisch jongensboekavontuur. Dat vind ik misschien nog wel het allersterkste aan die hele Jansen-serie van jou Kees. Schitterend weer. Ik heb weer genoten van dit avontuur en had een spontane flashback naar de avonturen van Arends O. en Witte V. Dat het in jouw en jullie geval om een stelletje onvolwassen kerels van middelbare leeftijd gaat maakt het geheel erg, erg komisch ;-).

sally · 12 februari 2005 op 21:35

:hammer:

Jezusss Kees, zoveel werk verricht midden in de nacht met een flinke neut op! Daar neem ik m`n petje voor af.
😀

Mup · 12 februari 2005 op 22:58

Goh, wat zal jij veel belasting terug krijgen dit jaar, met al die nachtelijke activiteiten 😉

Genoten weer,

Groet Mup.

Ma3anne · 13 februari 2005 op 11:28

Ben nu wel nieuwsgierig hoe Jansen reageerde. :laugh: :laugh: :laugh:

viking · 13 februari 2005 op 13:13

Paco P. spreekt meer tot de verbeelding. Ik zou dat Kees S. maar eens vergeten. Alleen met kloten, daar moet je mee doorgaan! 😀

WritersBlocq · 13 februari 2005 op 13:49

Eigen schuld van Jansen: actie ==> reactie! Super weer, heb onwijs gelachen Kees! Groetje, Pauline.

Ab · 13 februari 2005 op 15:12

Hoi Kees,het was weer lachen net zoals die nacht.Trouwens die engel is van de muur gerot, precies op janssen zijn schoonmoeder.Dat ouwe lijk behoord nu ook tot de engelen.Iedereen blij wij de kroeg is weer van ouds en janssen is van zijn schoonmoeder af. Huisgoeroe AB E.
weet je ook gelijk mijn achternaam.

WritersBlocq · 14 februari 2005 op 16:57

Was het dus weer de moeite om alleen al de reacties nog effe te checken! Aangenaam Ab, ik mag je nu al!

Ab · 14 februari 2005 op 21:24

Hoi Pauline,leuke reactie vooral dat je mij mag.Dat is een teken dat je mensen kennis hebt.Naar je profiel gekeken,mooie handtekening,net zo mooi als je koppie op jouw foto.Ik mag jouw ook al. Morgen of overmorgen staat er een column van mijn op. Groetjes AB.

Dinah · 14 februari 2005 op 22:21

[quote]Aangenaam Ab, ik mag je nu al![/quote]

Heb laatst een column gelezen waarin kennismakingen via internet centraal stonden

[quote]Ik mag jouw ook al. Morgen of overmorgen staat er een column van mijn op. Groetjes AB.[/quote]

Hierbij zie je weer wat een gelul dat was, zie hier een leuk contact ontstaan via ColumnX.

WritersBlocq · 15 februari 2005 op 10:15

Heeee Ab, mensenkennis heb ik wel, maar mannen zijn beesten en daar moet ik nog veel veldwerk voor verrichten hihi. Aangezien ik groot dierenliefhebster ben, lukt dat best. Bedankt voor je compli over profielen enzo. Ik ga ook zo bij jou kijken!
@Dinah: helemaal leuk toch!

pepe · 15 februari 2005 op 11:11

Geweldig weer, beetje late reactie, maar ik was ff een paar dagen achter met lezen hier.

😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder