De jongste hervormingen die de regering wil doorvoeren in het onderwijs kunnen rechtstreeks naar het Guinnes Book of Records. Onder vermelding van ‘Hoe maak ik mezelf en mijn land belachelijk’. De plannen luiden als volgt. Voor studenten wordt de OV-kaart ingetrokken en verdwijnt ook de prestatiebeurs om te worden tot een volledige lening. Waar laten we vervolgens de prestatiebeurs, zal men gedacht hebben. Het bekt tenslotte zo lekker. Ach, laten we die anders verschuiven naar het VMBO. Zo stimuleren we deze groep mensen om meer hun best te doen op school. Hier komen uiteindelijk toch de meeste probleemjongeren vandaan? Die zullen dan misschien wel meer aandacht aan school gaan besteden, zodat we de samenleving in één klap een stuk beter opvoeden, beginnend van onderaf. Dat je vervolgens het collegegeld ook nog maar even verhoogt naar 6600 gulden moet al helemaal niet meer ter sprake komen. Als je ergens wilt komen moet je er iets voor over hebben. Dus laten we de slimste laag van de bevolking zo veel mogelijk aan ons betalen en komen we hen zo min mogelijk tegemoet.
Opeens moet ik denken aan een keer dat ik door het bos liep en een man zijn hond zag roepen. Die hond was net lekker een of andere baggersloot ingesprongen, waar zijn baasje natuurlijk niet echt blij van werd. Dus staat die man die hond als een gek terug te roepen. De hond gehoorzaamt meteen aan het bevel van zijn baas en komt de sloot uit. Vervolgens straft zijn baas hem met een scheldkanonnade en een tik voor z’n snuit. De hond en mij in verwarring achterlatend. De eerstvolgende keer dat die hond weer in zo’n sloot ligt zal hij wel twee keer nadenken voordat hij eruit komt als zijn baas dat beveelt. Hij zal als hij luistert immers gestraft worden.
Met andere woorden, de overheid kan wel van iedereen verwachten dat ze zich zo hoog mogelijk laten opleiden om daarmee zichzelf en het land een dienst te bewijzen. Maar ik denk dat meer mensen wel twee keer zullen nadenken voordat ze uit de ‘VMBO-sloot’ opklimmen naar een hogere opleiding. Hier zullen ze immers financieel voor gestraft worden.
Zo stimuleer je de economie; door laag opgeleiden daarvoor te belonen en het de hoog opgeleiden zo moeilijk mogelijk te maken. Dat zal leiden tot een versteviging van de kenniseconomie! Tot zover, ik moet weer met mijn neus in de boeken. De studie roept. “Blaf!”, gehoorzaam ik braaf. “Au!”

Categorieën: Actualiteiten

3 reacties

Godspeed · 21 maart 2003 op 09:29

Interessant stukje, ik sla dit in de krant en op TV altijd over. Op deze manier blijf ik wel mooi op de hoogte van wat er gaat gebeuren.

Leuke site-je heb je, is die ook geschikt voor WAP???

Clueless · 21 maart 2003 op 23:11

Ik ben het helemaal met je eens, Koen. Studeren is niet meer te betalen. Genieten van je studietijd zit er ook niet meer in, want naast je studie zul je een flinke bijbaan moeten zoeken om je huur en studie te kunnen betalen, èn om werkervaring op te doen. Want zonder werkervaring hoef je als pas afgestudeerde niet aan te komen bij een potentiële werkgever. Met werkervaring en zonder diploma overigens wel! Dus wat heeft het nog voor zin om een opleiding te gaan volgen in deze tijd? Levert niet veel meer op dan een hoop schulden…

Trouwens inderdaad een leuke site die je hebt. We kunnen wel gaan fuseren… me clueless, you koenfusion 😉

MBB · 23 maart 2003 op 02:47

Ha die Koen, terug van vakantie en meteen alweer een column.
Ik vind het een goeie column, en bedankt voor de waarschuwing voor volgend jaar :p

Geef een reactie

Avatar plaatshouder