Ik vind het wel een mooi gezicht, die vuurspuwende vulkaan op IJsland. Hoewel er honderden miljoenen euro’s verloren gaan en er diverse bedrijven serieus in de problemen dreigen te komen. Maar het is ontegenzeggelijk een sympathieke natuurramp. Er zijn immers geen slachtoffers gevallen (op een IJslandse mevrouw na, die viel toen ze de vulkaan wilde bekijken) en de natuur wordt niet onherstelbaar verwoest.

De enige overlast die de Eyjafjallajokul bezorgt is die aswolk. Tja, en daar mee is het wel direct raak. Maar het stemt ons, mensen, ook wel weer nederig, zo’n brullende berg. We weten dat moeder natuur allesverwoestend kan optreden, daar zij de afgelopen jaren veel voorbeelden van vertoond.

Dat ze ook humor heeft, hebben we nooit geweten. De vulkaan krijgt namelijk gedaan waar de Al Qaida-top al jaren van droomt: het internationale vliegverkeer lamleggen.

Het enige wat nodig is, is een wolk van as die op een strategische plek geparkeerd wordt. Hoppa, alle vliegtuigen aan de grond en de internationale zakenwereld en de politiek zitten met de handen in het haar. En daarvoor hoeven er geen vliegtuigen in flats gevlogen te worden.

Vooropgesteld dat Al Qaida ook lucht heeft gekregen van deze plannen, lijkt het mij verstandig om nu reeds mariniers naar de Etna te sturen. Want één vulkaanuitbarsting oké, maar het moet wel leuk blijven.


2 reacties

Dees · 21 april 2010 op 11:36

Vind het wel een van je betere stukjes. Waar je volgens mij een beetje voor moet uitkijken is het praatje-bij-de-slager gehalte, dat je met woorden als ‘hoppa’ en ’tja’ oproept. Het is niet kort door de bocht [i]zijn[/i] dat je stukjes soms voor mij minder maakt, maar wel de kort door de bochte manier van schrijven, ik zie daar wat gemakzucht in ofzo, het herhalen van woorden en zinnen die dagelijks op diverse plaatsen door diverse mensen worden uitgesproken.

Ik zou er meer aandacht in willen, meer schoonheid, meer schrijfwerk. En minder gemeenplaatsen, leuter, clichés, minder van het ‘we weten allemaal dat’, of ‘zoals algemeen bekend’ en woorden als ‘natuurlijk’ dat dan in deze column is weergegeven als ‘ontegenzeggelijk’. Er bestaan geen waarheden die natuurlijk en ontegenzeggelijk zijn. En ook al bestaan ze wel, dan heb je ze nog niet nodig en zijn ze een gruwel in stukjes…. Denk na over wat je wilt zeggen en besteed daarna tijd en aandacht aan het hoe ervan.

En ik denk dat het erin zit, maar je moet het natuurlijk ook willen, want het zou je meer moeite en tijd en zorgvuldigheid kosten… Ik hoop dat je me de uitgebreide kritiek niet kwalijk neemt, het is echt zoals ik het zie.

Anne · 22 april 2010 op 00:11

Eens met Dees.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder