“Joop, ik moet even met je praten. Ik ben weer in verwachting.” Mijn vader keek mijn moeder aan en begon te lachen. “Je zal bedoelen dat je oma wordt meis, onmogelijk dat je in verwachting bent.” “Ook goed” was mijn moeders antwoord, “dan voeden wij over ongeveer acht maanden ons “klein”kind op!” Precies acht maanden later werd ik geboren. Mijn ouders, respectievelijk 54 en 44 jaar oud werden omstreeks dezelfde tijd dat zij weer papa en mama werden, ook opa en oma, dus ik was al heel jong tante.
Mijn moeder was een trotse jonge moeder, terwijl mijn vader meer met zijn leeftijd bezig was, bijna 55 jaar oud.

Als mijn moeder met mij ging lopen, werd er regelmatig vanuit gegaan dat ik lekker met Oma aan het wandelen was. Op school had ik altijd de oudste ouders in de klas. Als gezin maakten we zelden uitstapjes, maar daarentegen mocht ik wel op mijn vaders voeten staan als hij met de theekan naar de woonkamer liep en als ik morgens mijn bed uit kwam, stond mijn vader in de keuken, soep te maken en mocht ik het merg uit het bot zuigen. Van mijn moeder kreeg ik alles wat ik maar te wensen had. Ik was gelukkig.

Mijn vader is altijd bang geweest dat hij er niet meer zou zijn bij een speciale gebeurtenis in mijn leven. Mijn moeder niet, die vertelde iedereen stoer dat ze voor 150 jaar had getekend.
Ik was elf jaar toen mijn vader ziek werd. In de twee jaar dat hij ziek was, is hij minimaal zes keer overleden. ‘s Nachts werd ik dan mijn bed uitgehaald om afscheid te nemen.
Ik herkende maar weinig meer van de man die hij ooit was geweest. De ziekte had hem zowel lichamelijk als geestelijk opgegeten. Toen hij uiteindelijk echt overleed, geloofde ik er niet meer in, er waren te veel schijnbewegingen geweest.

Mijn moeder kreeg reuma toen ik drie jaar oud was. Volgens de artsen zou ze binnen twee jaar definitief in een rolstoel zitten. Alles vergroeide aan haar, ze kon niets meer tillen en ze had constant pijn. Toch heb ik haar nooit als een “zieke” ervaren. Ze stond altijd voor elkaar als ik haar nodig had. Toen ik twintig was kreeg ze haar eerste hersenbloeding. Na de tweede hersenbloeding, twee jaar later, was ook zij, als moeder, onherkenbaar geworden. Ze is geen 150 jaar oud geworden.

Als ik terug kijk, heb ik een hele mooie jeugd gehad. Ik heb alles gekregen wat mijn hartje begeerde behalve dat mijn vader er niet was bij mijn diploma uitreiking, trouwen en de geboorte van mijn kinderen. Dat als ik wat wil weten over de mens achter mijn vader, ik het mijn oudere broers en zussen moet vragen. Of dat het niet mijn moeder was die mijn hand vast hield tijdens de weeën en dat ik haar niets heb kunnen vragen als ik weer eens met mijn handen in het haar zat qua opvoeding, ziektes etc. And last but not least ik mijn kinderen geen superoma heb kunnen geven, want dat ze dat was, staat als een paal boven water.

Hier lig ik dus ‘s nachts wakker van als ik op het nieuws hoor dat er een vrouw van 62 jaar in Friesland in verwachting is van haar eerste kindje. En geloof mij, ook zij wordt geen 150 jaar.


21 reacties

phoebe · 25 februari 2011 op 13:35

Ik leef helemaal met je mee en ben het ook absoluut met je eens. Mijn ouders zijn ook ouder dan de gemiddelde ouders van leeftijdsgenoten, en ik heb het geluk dat ze er allebei nog voor me zijn nu, maar vroeger heb ik het wel moeilijk gevonden dat mijn ouders zo oud zijn.

Ik ben het helemaal met je eens, vrouwen van 62 die moeder worden.. ik vind het zo egoistisch…

Helaas staan er wel een hoop foutjes in je tekst…

[quote]Ze stond altijd voor elkaar als ik haar nodig had[/quote]

[quote]And last but not least ik mijn kinderen…[/quote]

Het Engels is niet nodig natuurlijk, en je mist een woord.

Boukje · 25 februari 2011 op 14:31

Ondanks de foutjes erg mooi en zo waar als een koe!!!
🙂

Chantalle · 25 februari 2011 op 15:52

Zo goed geschreven. Ik voelde je gemis.

Qua reacties is het weer té erg. Iemand die jou wijst op foutjes en er zelf in haar reactie diverse maakt. Sorry, ik moest het even aanhalen, omdat ik me hier dus mateloos aan erger.

DreamOn · 25 februari 2011 op 16:12

Prachtige column, en ik ben het helemaal met je eens. Het is van de dame uit Friesland erg onnadenkend om op deze leeftijd nog een zwangerschap aan te gaan én de opvoeding van een kind.
Het is niet voor niets zo bepaald in de natuur dat een vrouw na een bepaalde leeftijd geen kinderen meer kan krijgen.
Ik hoop, dat dit een gezond kind wordt dat nog lang iets mag hebben aan zijn/haar moeder. Maar ook ik houd mijn hart vast.
Maar nogmaals; heel erg mooi geschreven!

phoebe · 25 februari 2011 op 16:36

Meestal lees je je column nog een paar keer over om fouten er uit te halen. Een reactie is een opwelling, dus mijn excuses dat ik die niet na heb gelezen. Nu aangepast. Speciaal voor jou. Hoop dat je nu lekker slaapt vannacht.

dokterblues · 25 februari 2011 op 16:49

Mijn moeder was 42 toen ik voor het eerst deze wereld inkeek en later hoorde ik ook nog dat ze, na drie jongens, zo gehoopt hadden op een meisje. Ik zou dan mooi het huishouden gedaan kunnen hebben als ik de leeftijd er voor zou hebben. Misschien hoopt die vrouw van 62 ook wel dat ze later zo is voorzien van mantelzorg, aan het kind wordt helaas niet gedacht.

Bitchy · 25 februari 2011 op 16:50

Als ik jullie nou vertel, dat ik tweemaal met de redactie heb gemaild omdat ik nog een fout zag….. en ik deze column wel 10x heb over gelezen…;)
Zelfs toen Phoebe me er op wees, moest ik 3x kijken.
Het enige excuus wat ik kan verzinnen is dat ik met dit verhaaltje wel 4 dagen ben bezig geweest. Iedere keer ontbrak er qua gevoel wat in. Normaliter begin ik te schrijven en hoppa, het staat op papier.
Ik vind het niet erg als mensen me er op wijzen, het houdt me scherp 😉

LouisP · 25 februari 2011 op 17:01

“Toen hij uiteindelijk echt overleed, geloofde ik er niet meer in, er waren te veel schijnbewegingen geweest.”

goed geschreven..

Mien · 25 februari 2011 op 18:59

Bitchy, veel te lang gelden dat je hier geschreven hebt. Wil je dat niet meer doen!
Mooie column wederom.
Kan een heel eind met je meevoelen.

Mien

Ferrara · 25 februari 2011 op 21:00

Goed verhaal.

Ik ben bijna 62, moet er niet aan denken om ’s nachts mijn bed uit te moeten voor een huilende baby.

Je zal acht zijn en(met geluk???) heb je een moeder van 70 jaar. Arm kind.

Ontwikkeling · 25 februari 2011 op 23:56

Prachtige column en herkenbaar. Mijn ouders waren 41 toen ik geboren werd. Mijn vader is vroeg gestorven, op een leeftijd waarin ik van tiener in een klap volwassen moest worden.

Harrie · 26 februari 2011 op 09:50

Joop den Uil, ja, Ik ken hem.
Die wil toch iedereen wel als opapa?

Kwiezel · 26 februari 2011 op 10:04

Bitchy!

Je laat je mening over dit onderwerp mooi doorschemeren aan de hand van je eigen ervaring. Goed geschreven!

Prlwytskovsky · 26 februari 2011 op 10:43

Wat anderen ook al hebben aangestipt is dat het kan, en moet kunnen en het technisch allemaal mogelijk is, maar ook ik blijf met de vraag “wat als” als het kind opgroeit.
Goeie opbouw naar je eindconxlusie.

@Chantalle: dat is humor jah. wahaahaaa…..

sylvia1 · 26 februari 2011 op 12:33

Ja, mooie column, goed geschreven en, door de link in de laatste alinea aan een nieuwsbericht, actueel ook.

Bitchy · 26 februari 2011 op 14:46

Mien…verleden week stond er hier nog een stukje van me. Ok ok.. het was wel weer de eerste sinds een tijdje 😉

Dank jullie wel voor jullie reacties!!

Mosje · 26 februari 2011 op 23:19

Ik denk er ook zo het mijne van, van die 62-jarige vrouw.
Goed dat je dit stukje geschreven hebt!

Dees · 27 februari 2011 op 15:50

Tja, het is een column vol gevoel en pijn. Die van jou en die van je ouders ook. In die zin begrijp ik je natuurlijk erg goed. Vind het ook een mooie column om die reden, dicht op je huid.

Heb er wel een paar gedachten bij. De eerste is dat je er zelf niet geweest was met andere ouders, of jongere versies van je ouders. De tweede is, volgens mij is de grootste bron van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen de vruchtbare leeftijd. Ik denk niet dat het verstandig is om op latere leeftijd ouder te worden. Niet voor moeders, niet voor vaders. Maar dat vrouwen tot later zwanger kunnen worden vind ik wel overwegend positief, dat trekt een onbalans wat rechter. De derde is, levens hebben allemaal pijnbronnen, al heeft de ene meer en de andere minder pijn te verduren in zijn / haar leven. Maar de pijn naast het mooie, dat maakt dat leven léven is en niet een rozentuin. En pijn is nu eenmaal niet volledig te voorkomen, niet door ouders en niet door jezelf…

Ik denk overigens ook niet dat het goed is om ouder te worden als je er eigenlijk niet geschikt voor bent. Maar dat gebeurt ook veel en vaak.

Ik denk uiteindelijk daarom wel dat ik er een voorstander van ben dat de keuze gemaakt kan worden zolang deze bestaat. Maar wil daarmee dus niet zeggen dat ik je gevoel niet begrijp.

Bitchy · 27 februari 2011 op 18:57

@Dees… Als ik het over zou mogen doen en mocht kiezen, had ik zonder meer weer dezelfde ouders *gekozen*!

Mijn ouders hebben niet bewust gekozen om op die leeftijd weer overnieuw te beginnen met een baby. Ik denk dat als je 62 bent, egoistisch bent als je een kind wilt.

Waar ik me wel in kan vinden is, omdat mensen over het algemeen gesproken ouder worden en jonger blijven, de leeftijd van bijvoorbeeld ivf om hoog zou kunnen.

Mien · 27 februari 2011 op 23:39

@Bitchie:
Klopt … maar het blijft te weinig … 😉
En da’s een compliment.

Mien compliment

Kuin · 28 februari 2011 op 12:57

Waarom is er niet ooit een woord uitgevonden wat zowel mooi, raak, scherp en goed verwoord? Nou ja, dan krijg je ze maar alle vier.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder