Als we televisie kijken, wil mijn vriendin heel soms uit ergernis over tv-programma’s nog wel eens voorwerpen naar de beeldbuis gooien. Het gaat hierbij om een sok, knuffels of andere zachte objecten, want het is niet de bedoeling om het dierbare apparaat, waar hard voor is gespaard, op enigerlei wijze letsel toe te brengen. Ikzelf ben niet zo begaan met TV. (Lees: tv-programma’s) heb drie jaar lang in een studentenhuis gewoond. Wie zelf wel eens in een studentenhuis heeft gewoond, weet dat TV of internetverbindingen er niet altijd naar behoren werken. (Andere mankementen en ergernissen in uit het studentenhuis, mijn huisbazin incluis, licht ik allemaal nader toe in mijn nog te verschijnen epos in drie delen: ‘Mevrouw Van den Broek, ik, de beunhaas, en de nooit werkende verwarmingsinstallatie in mijn studentenhuis.’)
Mijn televisieaansluiting was zelfs zo beroerd dat ik op een zekere dag besloot de kabel er maar helemaal uit te trekken.

Een nieuwe periode in mijn leven begon: geen tv! Belangrijke informatie, zoals het nieuws, haalde ik van internet en uit de krant. De Wereld Draait Door keek ik op internet en films keek ik gewoon met mijn dvd-speler, dus zonder reclameonderbrekingen/hart van Nederland-onderbrekingen/dyslectische weermanonderbrekingen. Het was een waar genot.

Sinds kort woon ik niet meer in een studentenhuis, maar heb ik mijn eigen stekkie. Mét TV-aansluiting. Digitenne weliswaar, maar het werkt tenminste. Dus sinds een aantal weken kan ik weer naar hartelust kijken naar GTST, spelshows, X-factor, Brabant Party, Paris Hilton’s My new BFF, SBS6, RTL4 en andere geestdodende tv-programma’s.

Ik ben er inmiddels achter waarom het voor mij beter is geen tv-aansluiting te hebben. Het is uit zelfbescherming en ter bescherming van mijn tv-minnende levensgezel. Wanneer ik TV kijk verword ik namelijk langzaam maar zeker tot een irritante, zeurende,het bloed onder je nagels vandaan krabbende beroepszeikerd.

“Wat is dit slecht geacteerd zeg!”, roep ik uit, wanneer Lieke van Lexmond een poging doet te acteren. “Alweer reclame? Hier wordt je toch gék van?” “Verdomme Matthijs! Laat hem nou eens uitpraten, man!” “Oh, nee! Niet die fucking Paulus Pietsma!” “Je zal als cabaretier wel slecht zijn als je graag voor Veronica wil werken.” “Hoe vaak blijven ze de A-team nog herhalen?” “Ik dacht dat MTV een muziekzender was?” “Wanneer beginnen ze eigenlijk met Crime Scene Investigation Goirle?” “Nog een kookprogramma?” Dieptepunt van de tv-week is de modellenprogramma avond op RTL 5, waar achtereenvolgens drie modellentalentenshows worden uitgezonden. Om mezelf te beheersen trek ik me die avond dan ook altijd maar terug om mijn vriendin het kijkgenot niet te ontnemen.

Wat me vooral opvalt is dat ik als de eerste de beste randdebiel tegen mijn TV begin te praten. Wanneer Marjon de Hond mij een goedenavond wenst, zeg ik vriendelijk goedenavond terug. Tijdens Goede Tijden Slechte Tijden ga ik de acteurs op hun grammatica en spelling verbeteren. Tijdens Lotto Weekend Miljonairs zit ik als een bezetene antwoord te geven op de vragen. En tijdens Tien voor Taal neemt mijn kijkgedrag maniakale vormen aan, wanneer ik als een mongool binnen de tijd antwoorden naar mijn tv probeer te schreeuwen (“Het is een bron van ergernis, niet een bron met ergernis!”).

Hoewel ze dolgelukkig is met de digitenne aansluiting, leert mijn vriendin deze duistere zijde van mij nu pas kennen.
Ik hoop dat ze het gooien met voorwerpen beperkt tot sokken en knuffels.

Frank van Bergen


9 reacties

Kuin · 16 maart 2009 op 14:20

Hmm, ik vind dát juist leuk aan televisie. Deze, zichzelf ruimtelijk overschattende miljoenenbusiness, biedt me vermaak zoals ik dat zelf interpreteer. Dat die interpretatie niet strookt met de doelstelling van de programmamakers, boeit niet toch! Als ik maar lol heb! Lekker scherp geschreven trouwens, well done!

Mosje · 16 maart 2009 op 16:13

Ik zou die tv eruit doen. Of die vriendin. Of allebei. Man, dan begint je leven pas echt.

Siebe · 16 maart 2009 op 20:52

Ondanks wat technische schoonheidsfoutjes een erg h*rk*nb*r* column. Journaal kijken met mij schijnt een desastreuse en zwaar traumatiserende ervaring te zijn als ik mijn vriendin moet geloven. Marga van Praag (vast een hele lieve vrouw denk ik maar wat deed die in vredesnaam bij het Journaal?!) mag dan vertrokken zijn maar er is altijd het weer nog. Dan komt die Erwin Krol het weer van vandaag en gisteren voorspellen alsof we allemaal het IQ van een pinda hebben. En het weer van morgen, daar hoeven we ons geen zorgen over te maken want dat zien we morgenochtend wel als het busje toeterend voor komt rijden om ons op te halen. Die Erwin Krol he, dat is gewoon dè gepersonificeerde belediging van de NOS aan de belastingbetalende kijker. Zo van: “Kijk eens Pinda: wij kunnen dit soort apen idioot veel geld uit jouw portemonnee betalen, om jou eens haarfijn uit te leggen wat je allang wist.”

Ik moet zeggen dat krant en internet onderhand mijn belangrijkste informatiebronnen zijn geworden. TV is even verstand op nul, [i]and that about sums it up…[/i]

‘Little Britain’, ‘Southpark’, ‘The Simpsons’, ‘Van Moskou naar Magadan’ en ‘House’ (al wordt die enigszins sleets naar mijn mening)… dan heb ik ze wel gehad denk ik.

Dankje Fjag voor de kans om die bak gal ook eens online te legen, mede en vooral ook namens mijn vriendin. Erg HD zeg maar: Heel Dankbaar.

😉

S

Mien · 17 maart 2009 op 00:35

Aan – Uit – Knop
Hier drukken >>>

Mien

KawaSutra · 17 maart 2009 op 01:10

Ik kijk ook alleen nog maar TV via internet, bevalt me prima. Alleen de frustratie van de juiste live-streams vinden wil mijn humeur nog wel eens temperen, maar dat is weer een ander verhaal. Deze vond ik leuk!

maurick · 17 maart 2009 op 08:22

Goed geschreven! Ik erger me ook dood aan de vele grammaticafouten in enkele soaps. ‘Beter als mij’ wordt klakkeloos gezegd, niet één keer, maar bijna constant.

Enkel Pauw&Witteman (mits er interessante gasten zijn), voetbal en tennis kunnen mijn aandacht opeisen.

arta · 17 maart 2009 op 08:58

Hier wordt ook nauwelijks TV gekeken. (door mij, dan) “Een vliegtuig neergestort?” “Ja, eergister al!” Heeft een Duitse scholier 15 studenten vermoord?” “Ja, heb je dat niet gehoord vorige week?” Een beetje wereldvreemd wordt ik er wel van. 🙂
Leuk stuk!

Anne · 17 maart 2009 op 09:09

Voor mij is dit nogal een zeurstukje, over niks, maar niet leuk genoeg geschreven, om dat dunne thema te compenseren. Bovendien iets te veel koketterie over het eigen gedrag. En koketterie is eigenlijk vermomde ijdelheid.
Je kijkt t.v. of je kijkt niet. Alle ergernissen nog maar eens een keer opgesomd, ach, laat toch. Zoals Mosje zegt: Zet die t.v. uit, of je vriendin, of beiden, en dan kan je leven beginnen 😀

pally · 17 maart 2009 op 09:50

Voortaan een nieuwe vriendin eerst scannen op tv-gedrag.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder