Al jaren ben ik in het bezit van een, voor mij, waakhond. Mijn keuze viel op een Amerikaanse Staffordshire terriër, juist vanwege haar karakter. In Amerika zijn dit namelijk gewoon gezinshonden.
Geef toe, de eerste aanblik van deze hond doet je wel even zweten maar als je verder kijkt dan haar kop zit er achteraan een staartje dat vriendelijk kwispelt en je toch aanmoedigt om hem even te aaien. Nu heb ik een huisvriend die van nature extreem bang is van honden, een overgehouden jeugdtrauma, maar wanneer wij samen in het voorjaarszonnetje aan de koffie zitten probeert hij toch zijn angsten te overwinnen.
Zodra wij samen de tuin inlopen worden wij beiden dolblij begroet door deze zo gevreesde pitbull afstammeling, die haar eigen krachten en enthousiasme niet weet af te remmen en daardoor houdt hij zich net staande. Angstig kijkt hij mij aan als deze zwarte gespierde teef rechtop tegen hem aan gaat staan en zover mogelijk uitrekt om aangehaald te worden en zij probeert liefkozend zijn nek te likken.
Als alles weer rustig is en we gaan zitten komt het gesprek al gauw op zijn hondenangst.
Zoals hond eigen, voelt zij zijn angst aan en legt zeer lief haar kop op zijn schoot om mee te genieten van de zon want daar is ze dol op.
We praten over alle info vanuit de media waarin dit hondenras (met nog enkele anderen) zeer zwart gemaakt wordt en waar nu een fokverbod op is gekomen. Ze zouden bloedverscheurend moordende kaken hebben, levensgevaarlijk zijn, dus een gevaar voor de samenleving.

Tuurlijk zijn er extreme gevallen op te noemen en zijn de gevolgen hiervan vreselijk maar ligt dat nu alleen aan dit ras?? En geldt voor bepaalde mensen niet hetzelfde??
Ondertussen komen er zes kinderen de tuin binnengelopen en dat is een reden voor de hond om zichzelf eens lekker te laten verwennen. Alle kinderen zijn met haar bekend en geen van allen toont ook maar enige vorm van angst,
De dametjes gaan op een kleed zitten, poppen erbij en een toneelstuk kan beginnen.
Om niet genegeerd te worden besluit de hond er langzaam naar toe te kruipen, en er zo tussen te komen. Voor de dames een hele normale zaak want al gauw krijgt ze een rol in het toneelstukje. Ze mag de baby spelen, moet blijven liggen, mutsje op en net doen of ze slaapt.
Nou, dat kan ze wel en druk kwispelend laat ze het zichzelf allemaal aanleunen.
Even op haar rug liggen alsof ze een flesje drinkt, daarna half op schoot voor een boertje.
Kortom, ze heeft de tijd van haar leven. Wanneer de “baby” slaapt gaan de dames even op pad en de rust keert terug inde tuin.
We schieten in de lach om dit toneelstuk maar vooral om de hond, die inmiddels in diepe slaap is verzonken. Het lijkt niet voor te stellen dat er zoveel negativiteit rondom deze honden is, maar is het wel zo geoorloofd?
Volgens ons niet, elke hond is onvoorspelbaar en zelfs zover te krijgen dat er een kronkel in zijn kop ontstaat. Elk mens toch ook?
Want er zijn meerdere terriërs die nu ook niet altijd zo’n voorbeeldig gedrag vertonen.
Neem een Jack Russel. Die lopen meestal los en zijn daarbij zeer bekwaam in het van achteren aanvallen door snel in een bil te bijten. Als mijn hond hierop reageert snap je de reactie al, Daarnaast hoort geen enkele hond, ook die van mij niet, alleen met kinderen gelaten te worden, je weet nooit wat een kind doet. Hoe goed bedoelt ook.
Echt geloof me, mens en dier worden niet vals geboren maar zo gemaakt.
Uitgaande van het goede en uitzonderingen daargelaten.

Categorieën: Algemeen

1 reactie

Kobus · 9 juni 2003 op 13:21

[img align=left]http://home.hetnet.nl/~knighthans/columnx/terrier2.gif[/img][img align=left]http://home.hetnet.nl/~knighthans/columnx/terrier1.gif[/img] Promotie voor deze hond ! Nederland heeft m.b.t. honden een zeer strenge wetgeving als het gaat om raszuiverheid en het fokken. Wil er wel op wijzen dat er nogal wat van deze honden worden ingevoerd via Belgie met een andere, vrijere wetgeving. Veelal kosten deze honden ook maar de helft van wat er in Nederland betaald moet worden. Denk dat dit ook gevolgen heeft voor de betrouwbaarheid van deze honden. Heel jammer, want wat ik er van heb gelezen via internet, dat je inderdaad met een goede opvoeding en strakke hand een prachtige sierlijke hond hebt. Heel trouw, sociaal, zowel naar kinderen als andere dieren. Dus ook wel eens terecht dat deze honden op een wat positievere manier onder de aandacht komen.

Prima site voor info :
[url=http://www.american-staffs.com/]American Staffordshire Terrier[/url]

En in het bijzonder voor familie Godspeed !
De honden hebben allemaal namen die komen van de Cheyenne Indianen.
😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder