Eens in de zoveel tijd krijgen wereldvreemde huisvrouwen de gelegenheid om hun door poepluiers gedomineerde leven weer een beetje betekenis te geven. Zo was er een paar weken geleden weer een kekke actie die zijn bekrompen weerga niet kende. Het doel? Mensen bewust te laten worden van borstkanker. Het middel? Op Facebook plaatsen “welk drankje je bent”. Ik zie het geld voor de kankerbestrijding inderdaad al met bakken tegelijk binnenstromen. Er was vooraf besloten dat bepaalde drankjes synoniem staan aan je huidige relatiestatus. Zo betekende ‘wodka’ bijvoorbeeld dat je vrijgezel bent en dat wilt blijven. De enige connectie tussen drank en (borst)kanker die ik kon vinden, is dat gematigd alcoholgebruik de kans op borstkanker vergroot. Oef, de ironie van deze actie is daarmee bijna half zo pijnlijk als chemotherapie.

De bedoeling was om het nieuws te halen, zoals dat in 2010 was “gelukt” met de ‘plaats-de-kleur-van-je-BH-op-Facebook-actie’. Een artikeltje hier en daar op louche websites vind ik niet echt het nieuws halen, maar als de actievoerders daarmee met een zo klein mogelijke investering hun geweten hebben opgeschoond, dan is dat doel in ieder geval wél behaald. Dit was geen ludieke actie maar een achterlijke stuiptrekking die alleen geslaagd zou zijn als mijn plaatsvervangende schaamte een geneesmiddel tegen kanker is.

Je begrijpt sociale media (en überhaupt hoe het leven in elkaar steekt) niet helemaal als je denkt dat je hiermee het algemene bewustzijn van borstkanker verhoogt. In plaats van irritatie op te wekken bij mensen die logischerwijs geen snars van deze actie snappen, stelde ik destijds voor om met collectebussen topless in het centrum van Hilversum te verzamelen. Een écht steentje bijdragen (in plaats van met twee muisklikken je geweten af te kopen) doe je door [url=http://www.pinkribbon.nl/]donateur te worden bij Pink Ribbon[/url].

Een andere mogelijkheid om te helpen, wat tevens mijn aanleiding is om dit stuk te schrijven, is om kennis te maken met Tig Notaro. Zij is een Amerikaanse stand-up comic die beide borsten heeft verloren door kanker. Je kunt haar en de algemene strijd tegen kanker steunen door [url=http://buy.louisck.net/news/about-tig-notaro]haar show in MP3-formaat te downloaden voor 5 dollar[/url].

Een win-win situatie: jij lacht de ballen/borsten uit je broek/BH, een gedeelte van de opbrengst gaat naar kankerbestrijding en je hoeft er geen Facebook schaapgedrag voor te vertonen.

PS: [url=http://boobstagram.fr/]TIETEN[/url]!

Categorieën: Diversen

4 reacties

arta · 11 oktober 2012 op 08:33

Weet je, hè Wesley, het hele idee achter dat drank-op-je-prikbord-gedoe was om mannen te irriteren. Liefst dusdanig dat ze er over na zouden gaan denken om met betere ideeën te komen. Mede saaie huisvrouwtjes van de drank: Missie geslaagd!

Ik vind em leuk geschreven, Wesley, heerlijk, die verontwaardiging.

Yfs · 11 oktober 2012 op 12:47

Je column… net alsof er iemand op een feestje een mop heeft verteld…..waarna het stil blijft.. en er niemand lacht.

Groet,
Champagne.

Meralixe · 11 oktober 2012 op 14:20

Wesley, alvorens te reageren heb ik eens in uw gegevens gesnuisterd. Daar leerde ik dat U een echte Hollandse bent die meer dan dertig jaar jonger is dan ik. Dit duidelijke verschil en dan ook nog eens naar een Vlaming toe, voelde ik duidelijk bij het lezen van uw column.

Fem · 12 oktober 2012 op 05:44

Tsja, de BH-acties, drank-acties en blote-tieten-acties komen elk jaar weer voorbij. Evenals de paniekzaaierige spam-mailtjes over deodorant of de doorstuurmailtjes met een kaarsje.
Ik heb me eraan geërgerd en me er zelfs tegen verzet door mezelf ‘bloot’ te geven als tegenactie of mensen te wijzen op het feit dat er van de roze spulletjes soms maar heel een klein deel ‘gedoneerd’ wordt. Inmiddels delete ik de spam en sluit ik mijn ogen voor vage statussen. Het is namelijk wel een soort van goed bedoeld.

De hamvraag is: levert het wat op en zo ja, wie profiteert hier daadwerkelijk van?

Je verontwaardiging is aandoenlijk en ik kan er slechts één ding aan toevoegen: “Think, before you Pink!”

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder