Het begon allemaal een paar weken terug, toen ik op vakantie in Nederland was. Mijn beste vriendin zei:’Je bent wel aangekomen sinds de laatste keer dat ik je zag, hè?’
Een dergelijk opmerking kan heel wat meer verstoren als zij denkt. Ik keek in de spiegel, en zag een buikje met vetrollen en al. Aan me gewicht zie je het niet; ik weeg 55 kilootjes, en ben 1.66 lang. Niet bepaalt overgewicht, maar die buik stoorde me.

Dus ik begon te diëten. Ik dwong mezelf elke dag 3 liter water te drinken, en at niets vets meer te eten. In twee weken was het enige vette wat ik gehad heb een half merci-chocolaatje!

Na een week was ik nog niets af gevallen, en me buikje was er nog steeds. Elke morgen en elke avond deed ik sit-ups en het enige wat ik at was avondeten, want dat is moeilijk te verbergen van je ouders…

Eer gister kwam ik op een site. En niet zomaar een site. Een pro – anorexia site. Een site waar je ze aan moedigen anorexia, of Ana zoals zei het noemen, te krijgen. Waar ze je tips geven om een ‘betere’anorexia/boulimie meisje te worden. Als je hulp zoekt voor je probleem noemen ze je zwak, en knikkeren ze je van de site af. Ze laten fotootjes van super dikke mensen zien, en van enge dunne modelletjes. Thinspiration, noemen ze dat.

Ik zou moeten walgen van een dergelijk site, want ik heb echt niets tegen dikke mensen, en hun motto is:’ Better thin and dead, than fat and alive.’ Maar al die dunnen modellen zien, en dan mijn eigen buik maakte me walgen.

Vannacht kon ik niet slapen. Ik wou het niet eens proberen. Ik heb eerst Doctor Phil gekeken, en daarna Oprah en daarna Roseanne. Alle drie die programma’s gingen over dikke mensen, en afvallen. Daarna rond drie uur s’ nachts vannacht kwam Buffy, the vampire slayer erop. SMG (Buffy) is echt superdun!

Toen ik het licht om vier uur uit deed, heb ik voor het eerst in jaren weer gebeden. Of God me wou helpen afvallen…
Toen ik vanochtend wakker werd, en misselijk van de honger was en demi – depressief raakte het me…waar the hel was ik eigenlijk mee bezig?!
Ik heb vanochtend weer gebeden; God, please help die mensen out there, die zulke sites maken, en die echt zo ziek zijn. Help hun, want ik heb uw hulp nu niet nodig. En dan te bedenken dat er rond de 400 van die sites zijn, o my god!

Ik heb vandaag nog niets gegeten, behalve een bakje chips. En dat was het lekkerste bakje chips wat ik ooit gegeten heb!

-xxx-jes Selmaatje


5 reacties

Li · 13 januari 2004 op 18:30

Zullen we ruilen?
Tja,het blijft tobben met eten, dieeten, lijnen, uithongeren, vreten en en uitkotsen. Ik kan wel zeggen dat 55 kilo helemaal niet veel is, maar jij vindt van wel. Pleister op je mond plakken misschien?
Leuke en, op een paar punten na’ herkenbare column.

Li

Reyn_Eaglestorm · 14 januari 2004 op 07:06

De enige manier om op gezonde wijze pondjes kwijt te raken is een combinatie van: Sporten sporten sporten, en gezond en evenwichtig eten. Geen maaltijden overslaan – dan gaat je lichaam alleen maar nòg meer vet opslaan om de periodes zonder eten te kunnen overbruggen. Veel sla, wortels, komkommers, selderij en andere groenten, weinig vet en suiker (maar het is echt onnodig om alle vet en suiker uit te bannen). En dus sporten.

Waarom doen zo weinig mensen dat? Omdat je, als je gezonder gaat leven, eerst juist een paar kilo aankomt, voordat je begint af te vallen. Je gaat namelijk vet in spieren omzetten. Je omvang verandert niet erg, maar zonder dat je het merkt heb je toch minder vet en meer spieren – en spieren zijn nou eenmaal zwaarder dan vet, en dat zie je dus op de weegschaal.

Kortom: zorg eerst dat je conditie op peil is, en dat je voedingspatroon gezond is, en kijk daarna naar je contouren, en niet zo zeer naar het wijzertje van je weegschaal.

Ohja, dieet-tip: het oer-dieet. Ongekookte groenten, vruchten en noten, en af en toe een stukje vlees of melkprodukten. Dat is namelijk het natuurlijke dieet van Homo sapiens. Ongetwijfeld zal ons lichaam zich daarbij het lekkerst voelen. Maarja, in onze moderne tijd van hamburgers, frites en chocola is dat niet zo makkelijk…

viking · 14 januari 2004 op 09:41

Misselijk wordt ik bij het lezen van dit verhaaltje. Mensen met eetstoornissen zoals je ze hier beschrijft zijn als junks: Egoïstische zieke etters die het leven van hun naasten en directe omgeving totaal verkankeren. En natuurlijk hebben ze net als junks altijd weer dat excuus. ‘Het waarom’ is altijd bij een ander te zoeken. Zelf kunnen ze er niks aan doen. Jezus mens, als je zo ongelukkig bent, trek dan je bek open, desnoods op deze site of zoek anderszins hulp maar hou op je eigen lichaam en het leven van anderen te verkloten.

Mosje · 14 januari 2004 op 10:48

Ik sluit me aan bij viking. Trek je bek los. Schrijf het van je af. Columns schrijven kan therapeutisch werken (eigen ervaring)
Mensen kijken teveel naar het uiterlijke. Volgens mij zit jij innnerlijk op je streefgewicht.

deZwarteRidder · 15 januari 2004 op 16:50

Walgelijk zoals mensen vandaag de dag geleefd worden. Waar is je eigen ik?
Wees je zelf broeder/zuster..en zo..is het..op ieder potje past een dekseltje zag van de week een item op tv over vet gevoerde vrouwen van 380 kilo..en het liep storm met de bewonderaars dus…laat je niet gek maken..
Voor een echt onafhankelijke mening zou je even. wat foto;s moeten insturen .(bikini of beter/heter ??
😉
Rich@Rd

Geef een reactie

Avatar plaatshouder