Ik hoor z’n goedgevulde rugzak met een harde plof op de vloer knallen, zijn lange schooldag zit erop.
‘Yo yo’, roept hij.
‘Hey, hoi’ antwoord ik dan maar, dat klinkt niet zo ouderwets als hallo knul.
Een diepe zucht glipt uit zijn mond, terwijl hij mij voorbij lopend iets mompelt: ‘k ben moe, k ga effen chillen, mam.’
Ik bijt op mijn tong en kan nog voorkomen dat er: ‘Hoe was je dag? En heb je nog huiswerk?’ uit mijn mond floept.
Het laatste wat hij nu wil is een gesprek met mij. Ik denk dan ook maar: ‘laat um nu maar ff chillen. Dat huiswerk kan straks ook nog wel.’ Hij hobbelt naar boven om wat te knoeien met zijn muziekinstallatie, mixen maken van verschillende liedjes of een deuntje te spelen op zijn gitaar.
Ik kijk hem na en zie hoe hij in enkele maanden is veranderd, van een verlegen jongentje uit groep acht, in een beetje stoere jongeman. Zijn halflange blonde haren worden sinds kort iedere dag in model gekamd met een halve tube gel. Een klein jaartje geleden maakte het nog niet uit hoe zijn haar zat. Zijn broek hangt afgezakt aan zijn kont, zodat je nog net een stukje van zijn boxershort ziet. Als ik daar iets van zeg, antwoordt hij: ‘Dat is vet cool, mam, snap ie?’

Lang heb ik er over gedaan om zijn skate-taal te begrijpen. Hij leerde mij wat een half-pipe, vert, grind en grab betekent. De woorden als cool, vet en gaaf waren me al wel bekend.
De taal die hij sinds kort spreekt, kan ik nauwelijks volgen. En dus vraag ik hem geregeld om ondertiteling en uitleg. Inmiddels weet ik dat een chickie een leuk meisje is, doedoe betekent mama en zo kan ik nog wel even doorgaan. Zijn wereld en de mijne verschillen steeds meer.

Zijn puberteit-tijd is absoluut geen negatieve periode, ik leer er immers een nieuwe taal bij en lach met hem om zijn stoere verhalen, leef mee met zijn dromen voor de toekomst. Samen puberen wij de komende tijd wel door, wij komen er wel. Als wij elkaar maar willen begrijpen en verstaan. Heel langzaam zal ik hem loslaten en nog af en toe een stukje meelopen.

Categorieën: Algemeen

pepe

Vrouw, (schone)moeder, leerling-creatief schrijven en nog veel meer. Wil je meer lezen? Hier schrijven wij (meiden van Mary)www.meidenvanmary.wordpress.com. Ik mag één van deze meiden zijn. Schrijven is schrappen, het schrijven schrappen is geen optie.

14 reacties

Mosje · 10 maart 2005 op 13:31

[quote]Heel langzaam zal ik hem loslaten en nog af en toe een stukje meelopen.[/quote]En met ingang van vandaag nooit meer emmeren over huiswerk (wegens de averechtse uitwerking).
😉

Kees Schilder · 10 maart 2005 op 14:49

[quote]Inmiddels weet ik dat een chickie een leuk meisje is, [/quote](?????????????????)

Hallo Peep, ben je nog?? Chickie gebruikten wij in mijn tijd al (flower power). Er was zelfs een blad dat zo heette. Of ben jij daar weer te jong voor? 😀

WritersBlocq · 10 maart 2005 op 14:50

[quote]ik leer er immers een nieuwe taal bij en lach met hem om zijn stoere verhalen[/quote]
en maakt er weer een mooi verhaal van 🙂

Bakema_NL · 10 maart 2005 op 14:52

Een skatertje……….daar zou ik al voor tekenen. Die knapen luisteren tenminste nog een beetje lekkere muziek meestal….je zal toch maar een hiphopper in je huis hebben. Mijn zoontje van 6 begint met Dimmu borgir, wat mij nu al mijn hart doet vasthouden wat dat later dan moet worden…en ik ben toch wel wat gewend.
Ik hoop en verwacht dat ik tegen de pubertijd nog steeds wel enige binding heb met wat er op dat moment allemaal “cool” en “vetleip” is, al zullen die woorden dan wel weer anders zijn. Tot nu toe kom ik met alles mee, omdat ik zelf eigenlijk ook nog een grote puber ben…….heerlijk.

Mup · 10 maart 2005 op 21:19

[quote]lach met hem om zijn stoere verhalen[/quote]

Vandaag mocht ik nog met hem lachen om een ‘boombeat’ (weet ondertussen ook wat het is)

Heerlijk!

Groet Mup.

Li · 10 maart 2005 op 21:33

Fantastisch!
De Libelle was op zoek naar een columniste met pubers.
Heb je gereageerd? 🙂

Li

pepe · 10 maart 2005 op 21:35

[quote]lachen om een ‘boombeat’ [/quote]
Hij ligt nu samen met Kareltje in een deuk, omdat ik jouw reactie voorlees.
Het is niet boombeat, maar beatbox!! 😛

sally · 10 maart 2005 op 22:44

Heerlijk…
Zit er zelf ook middenin maar dan met een dochter.

Het ene liefdesperikel volgt de andere op.
Fantastisch…
Maar we zijn er nog niet Peep.
Ik moet zeggen dat ik tot nu toe ook alleen nog maar geniet.
Net als jij.
liefs
Sally

Ma3anne · 11 maart 2005 op 00:14

Pepe, als ik zo’n column van je lees, kan ik zomaar heimwee krijgen naar de tijd dat hier de ‘gabbers’ met aanverwante attributen en muziek door het huis denderden. Heb als herinnering nog de Rotterdam Terrorpcorpsposters aan de muur laten hangen op de vroegere kamer van zoonlief.

‘Rotterdam Terrorcorps’… die toen zo onschuldige beweging heeft nu wel een heel andere klank gekregen in een paar jaar tijd. het is er niet beter op geworden allemaal.

Geniet maar lekker van je skater (=mijn gabbertje
😉 ). Die heerlijke puberjaren lijken sneller te gaan dan de andere fases. Ze zijn zomaar ineens van de ene dag op de andere groot.

Louise · 11 maart 2005 op 07:36

Heerlijke puberjaren, of gewoon een super pubermoeder 😉

Mup · 11 maart 2005 op 14:05

[quote]Het is niet boombeat, maar beatbox!! [/quote]

Iemand koffie :red:

pepe · 11 maart 2005 op 19:03

Iedereen bedankt voor de leuke reacties.

En doe mij maar een coffee a la Mup!

melady · 11 maart 2005 op 23:22

😎 😎 😎

Leuk beschreven Pepe…ik heb ook zo’n exemplaar rondlopen/skaten.Ik kwam eens op de motor naar een buiten-skatepark…gewoon om hem te verrassen..beetje belangstelling tonen als goede moeder..hij schaamde zich dood…keek alle kanten uit maar niet naar mij.
Doedoe’s rijden niet op een motor.

Melady:-)

rimram · 12 maart 2005 op 19:07

Dag Pepe,

wat is ‘boombeat’ dankzij mijn kleinzoon van 14 ‘leer’ik een hoop bij.-))) Kan hem zelfs volgen op de chatbox. Hij is beretrots op zijn Granny, die ‘zoveel’al weet op de computer! Geeneen van zijn frs ( : lees vrienden) heeft zo’n oma. Vind ik hartstikke lief van hem, net zoals jouw verhaal…maar ik ben toch blij dat ik niet meer hoef

xxx Rimram 😛 😀 😎

Geef een reactie

Avatar plaatshouder