Even met de Stadsregio Rotterdam gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Mevrouw Baljeu in de buurt?” Een hoop gesputter van de telefoniste viel mij ten deel, want zo dol is die Rijnmondse verkeersportefeuillehouder niet op mij. Maar ik hield voet bij stuk, dus kreeg ik Jeannette aan de lijn: “Dag Driek, wat wil je? Ik laat mijn dag niet door je verpesten, want ik zit te vieren dat het uitstekend gaat met de OV-chipkaart in mijn metro.” Fijntjes wees ik de gemankeerde politica terecht: “Hoezo uitstekend? Vele duizenden reizigers blijken teveel te hebben betaald omdat het uitchecken niet goed werkt, maar dat gegeven is bijna een jaar lang hardnekkig geheim gehouden zodat je nu die metro van je hebt mogen afsluiten voor die goeie ouwe strippenkaart. Als ze dat in Den Haag hadden geweten, was die toestemming er nooit gekomen.”

En ik was nog lang niet klaar: “En die chipkaart van je is voor de zoveelste keer gekraakt, en in tegenstelling tot wat je altijd hebt beweerd, is het ook mogelijk met een vervalste chipkaart gewoon meerdere dagen met de metro mee te rijden. Om over de ontbrekende vergunning van De Nederlandse Bank nog maar te zwijgen.” Maar dat vond Jeannette geen probleem: “De financiële risico’s van misbruik komen voor rekening van de RET. Reizigers komen niets tekort,” stamelde ze. Was dat maar waar. Want voor goed openbaar vervoer zijn de inkomsten van de kaartjes onmisbaar. En al die zwartrijders teren op de zak van degenen die wél betalen. Dus uiteindelijk is toch de reiziger de dupe. Maar ja, weet Jeannette veel… Die maakte zich bij haar aantreden toch al volslagen belachelijk toen ze stelde dat bij stoplichten auto’s met een of twee inzittenden voorrang moesten krijgen boven trams met 80 man aan boord. “Want anders stonden de auto’s stil, en dat is slecht voor het milieu.” O. Zelfs een rijdende auto is veel smeriger dan een tram met 80 mensen. Om de lucht te verpesten hoeft een auto helemaal niet stil te staan… Ach ja, je moet een typische VVD’er zich ook niet met openbaar vervoer laten bemoeien. Die hebben alleen maar iets met auto’s. De metro, de tram en de bus kan ze eigenlijk geen moer schelen…

De bus staat wél nadrukkelijk in de belangstelling van de SGP. Althans, de vraag of op de bus geen Godslasterlijke reclame wordt geplakt. Dat dreigt. Een groep atheïsten heeft het plan opgevat, autobussen te beplakken met de spreuk “God bestaat niet meer.” Dat is de SGP in het verkeerde keelgat geschoten. Want ze vinden dat het openbaar vervoer er voor iedereen moet zijn. O. Wordt het gelovigen dan verboden, in de heidens beplakte bus mee te reizen? Volgens mij niet. En waar ligt de grens? Is een reclame voor sportschoenen op de bus ook aanstootgevend voor de invalide reiziger? Zijn reclames voor vet vreten en voor mooi ondergoed te confronterend voor de vierkante vrouwen die worstelen met hun overgewicht? En trouwens, als gelovigen niet willen worden geconfronteerd met teksten die het bestaan van hun God ontkennen, waarom moeten ongelovigen zich dan wel neerleggen bij teksten als “Twijfel niet, God is er”, of woorden van die strekking? Ik vind het nogal gezeik, allemaal.

Ook gezeik is de 1000 liter urine die ieder weekend op het Marktplein in Enschede wordt opgevangen. Want al die bierdrinkerij leidt tot een enorme pisproductie bij het uitgaanspubliek. Maar die viezigheid wordt niet zomaar voor de lol opgevangen. De ammoniak in de urine wordt omgezet in nitraat, die vervolgens wordt gebruikt om de hogedrukleidingen van het riool in het naburige Haaksbergen minder te laten stinken. Mooi. Als ik weer eens hoge nood heb, dan pis ik gewoon bij iemand in de brievenbus. Helpt tegen de stank, dus. Hoewel? Ik vrees dat er dan toch ruzie van komt.

En er wordt wat afgeruzied in Nederland. Voetballers en hun trainers die elkaar in de haren vliegen. Gesodemieter over de steun die aan ING is verstrekt en waar banken die wél op eigen benen kunnen staan terecht bezwaar tegen hebben. Heibel tussen BNN en producent Eyeworks over alle stommiteiten rond de Nationale IQ-test. En ook in een Groningse kroeg was het bonje. Holland Next Topmodel Kim Feenstra werd ervan verdacht, iemand met een glasscherf in het gezicht te hebben gesneden. Wegens gebrek aan bewijs, ondanks het bebloede gezicht van het slachtoffer, werd ze daarvan vrijgesproken, maar ze werd wel veroordeeld tot een boete van € 400 voor het uitdelen van een aantal rake klappen. Want het slachtoffer was per ongeluk tegen haar aangelopen, ofzoiets, en dan krijgt Kim erg losse handjes. Ach ja, ieder heeft recht op een eigen levensmotto. “Er op los met Kim Feenstra…” Al eerder werd ze veroordeeld wegens het stelen van een pinpasje van een invalide man, en nu dit weer. Fatsoenlijke modehuizen, make-upmerken en tijdschriften zouden toch niet meer van haar diensten gebruik moeten willen maken? Of is de verharding van de samenleving nu al zover doorgeslagen dat dit soort gedrag normaal is?

Die verharding van de samenleving begint trouwens al op jeugdige leeftijd. Maar dat is aan de aandacht van de gemeente Amsterdam ontgaan. Er is, om iets te doen aan de taalachterstand bij veel allochtone kindertjes, een lijst opgesteld met een paar duizend woorden, die ze aan het eind van groep 2 van de basisschool moeten beheersen. Op grote schaal worden onder het schoolpersoneel placemats uitgedeeld, waar al die woorden op staan. Een goed initiatief, maar de lijst is me veel te braaf. Op die manier wordt het grut niet klaargestoomd voor het harde leven in de grote stad. Echt niet. Kan iemand mij uitleggen:

* Waarom op de lijst wel het woord ‘trein’ wordt genoemd, maar ‘geld terug bij vertragingformulier’ ontbreekt?

* Waarom wel de werktuigen ‘lepel’, ‘vork’ en ‘mes’ worden vermeld, maar het woord ‘moordwapen’ niet op de lijst voorkomt?

* Waarom het woord ‘kusje’ wel, maar het woord ‘breezersletje’ niet wordt genoemd?

* Waarom de ziektebeelden ‘hoesten’, ‘buikpijn’ en ‘overgeven’ alle de revue passeren, maar de ‘overdosis’ in de woordenlijst niet te vinden is?

* Waarom de lekkernijen ‘snoep’, ‘snoepje’ en ‘lolly’ op de lijst voorkomen, maar de risicofactor ‘vieze man met regenjas’ onvermeld blijft?

* Waarom het begrip ‘aankloppen’ op de lijst staat, maar de varianten ‘breekijzer’ en ‘woninginbraak’ helaas niet van belang zijn?

* Waarom de kinderen wel worden geacht, bekend te zijn met het begrip ‘prikken’, maar niet met de term ‘heroïnespuit’?

* Waarom wel het begrip ‘kassa’ wel wordt behandeld, maar de veel goedkopere variant ‘winkeldiefstal’ niet in de woordenschat van de maatschappelijk betrokken kleuter hoeft te worden opgenomen?

* Waarom de Iberische seizoensterm ‘Zwarte Piet’ wel in de lijst staat, maar diens Noord-Afrikaanse evenknie ‘kutmarokkaan’, die nota bene het gehele jaar door wordt gebezigd, de lijst niet heeft gehaald?

Suggesties voor meer aanvullende woorden zijn welkom in de commentaren onder deze column! Zet ‘m op, en roept u maar! Want met zo’n incomplete lijst als nu is samengesteld, kan men bij het basisonderwijs uiteraard niet aan de slag!


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

15 reacties

Mosje · 3 februari 2009 op 13:23

Ik weet nog een paar toevoegingen voor jouw woordenlijst.

schrijfkunst, diepgang, originaliteit, diepzinnig, secuur, nauwkeurigheid, stiptheid, zorgvuldigheid, smaak, ingetogen, stemmig, zelfreflectie, onbevooroordeeld.

Er zijn er meer, maar die kun je vast niet allemaal onthouden.
😀

DriekOplopers · 3 februari 2009 op 18:08

[quote]Ik weet nog een paar toevoegingen voor jouw woordenlijst.

schrijfkunst, diepgang, originaliteit, diepzinnig, secuur, nauwkeurigheid, stiptheid, zorgvuldigheid, smaak, ingetogen, stemmig, zelfreflectie, onbevooroordeeld.

Er zijn er meer, maar die kun je vast niet allemaal onthouden.
[/quote]

Ha! Een fan!

Mosje · 3 februari 2009 op 20:53

Na deze reactie zou ik “begrijpend lezen” zeker nog willen toevoegen.

DriekOplopers · 3 februari 2009 op 22:12

[quote]Na deze reactie zou ik “begrijpend lezen” zeker nog willen toevoegen.[/quote]

Inderdaad. Dat kan ik ook heel goed. :hammer:

Mosje · 4 februari 2009 op 00:09

relativeringsvermogen, zelfkennis.

DreamOn · 4 februari 2009 op 00:58

Gezellig.
Is dit een feestje voor twee? 🙄

Mosje · 4 februari 2009 op 10:35

Nu niet meer.

DriekOplopers · 4 februari 2009 op 11:58

[quote]relativeringsvermogen, zelfkennis.[/quote]
Ja, dat ook. Dank voor die lange lijst met complimenten!

Mosje · 4 februari 2009 op 12:28

Van mij mag jij het laatste woord. Weet je er eentje?

DriekOplopers · 4 februari 2009 op 12:40

[quote]Van mij mag jij het laatste woord. Weet je er eentje?[/quote]

Even met Van Dale gebeld: “Goedemiddag, Oplopers hier. Kunt u mij vertellen, wat het laatste woord is?” Dat was geen probleem. Het antwoord werd mij fluks gegeven: “[b]zymurgie[/b] (de(v); g.mv)leer en kunst van gistingsprocessen en -technieken.”
😉

Prlwytskovsky · 4 februari 2009 op 20:40

10 reacties. Goh, dat gaat lekker. Dacht ik.
Maar het blijken twee personen te zijn, helaas.
Nee Do, jij niet. Jij hoort bij de inventaris. 😉

Prlwytskovsky · 4 februari 2009 op 20:41

Toch eigenlijk best een aardige column

Prlwytskovsky · 4 februari 2009 op 20:42

dus eigenlijk.

Mien · 5 februari 2009 op 08:57

Mooie column Driek.
Heldere overgangen en niet al te gekunsteld.

Mijn antwoord op je vraag:
Omdat de angst regeert in Nederland.
Alle woorden die jij noemt zijn geassocieerd met angst. En dat willen we in ons kleine NL liever niet.
In NL doen we liever achteraf dan vooraf duiden.

Mien

doemaar88 · 5 februari 2009 op 11:44

Goed stuk!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder