Vertrossing en vertrutting zijn betitelingen die iets kleinburgerlijk liefs hebben. Vertrossing, stammend uit de jaren zeventig, is vernoemd naar de omroepvereniging TROS vanwege haar televisieprogramma aanbod met meer amusement dan educatie. Via hetzelfde medium is inmiddels ook de vertrutting dagelijks waar te nemen als verslaglegger van vertrossing in extremis, namelijk taarten bakkende en moestuin wiedende brave Hollandse borsten. Nu pakte onze lokale krant deze week groot uit met een semantisch vergelijkbaar woord dat echter een heel andere lading dekt. Het had te maken met het gegeven dat veel nieuw gekozen Statenleden in Overijssel uit Twente komen en dus geregeld de auto of de boemeltrein naar Zwolle moeten nemen om op volledig oninteressante dossiers over ons te regeren. Opheffing van de overbodige provincie en stichting van de regiogemeente Twentestad is verder weg dan ooit. Het is immers veel comfortabeler en veiliger om op afstand in de pluchen anonimiteit te duiken dan heel dichtbij. De provincie heeft inmiddels wel een vergaderdependance geopend in Enschede en begint daarmee aardig Europees elan te vertonen. De vergelijking met Brussel en Straatsburg ligt voor de hand. Rest Overijssel (Salland en De Kop Van) ziet het met lede ogen aan. Ik moest desondanks meteen denken aan Fritz the Cat. In deze visionaire cultstrip van Robert Crumb, met een hitsige kat in de hoofdrol, gooit China een bom op het westen om de kapitalistische imperialisten te kolonialiseren. De bom is gevuld met miljoenen Chinezen die uitstromen over het gebombardeerde gebied. Dat is mijn ultieme visioen bij vertukkering.

28 maart 2015

Categorieën: Algemeen

Robert

Robert Beernink auteur van verhalen, #BinnenDoorDenkers en lichtgedichten. Zijn motto: elk verhaal is waar, elke waarheid slechts geloof.

5 reacties

Mien · 5 april 2015 op 11:45

Vervaralijk om zoveel materie in een column te plakken. Misschien de volgende keer een beetje dempen met V-Pro of NRC-V. Welkom bij CX.

Sagita · 5 april 2015 op 14:11

Geen speld tussen te krijgen! Even op http://www.streeksteek.nl rondgekeken. Mooie site met uitstekende onderwerpen! Misschien zelfs beter als wat hier op ColumnX verschijnt dus vraag ik me af wat jou er toe beweegt om je stukjes hier te plaatsten?
groet Sa.

troubadour · 6 april 2015 op 06:58

Ach, boven de lijn Apeldoorn-Amersfoort maakt het toch allemaal geen bal uit. Die paar files subsidiëren we er nog wel bij..

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder