Je ziet het eigenlijk al een beetje aan zijn/haar gezicht. Kinderen die op school worden gepest. Sommige kinderen ontwikkelen zich daarna tot psychopaat – zo blijkt ook nu weer in de States, alwaar een puber met een paar pistolen en een geweer en stel leeftijdsgenootjes naar een betere wereld helpt – maar nee, dat kennen we hier in Nederland niet. Wanneer in dit land iemand een jeugdtrauma oploopt, of anderszins een enorm complex heeft, gaat hij/zij in de politiek. Zo ook Minister Hoogervorst van Volksgezondheid. Hij wil onderzoeken of er belasting kan worden geheven op vet voedsel. Ene Sanders, van de Raad voor de Volksgezondheid, pleitte voor accijnsverhogingen op allerlei vette producten. Hij vergeleek het met de accijnzen op tabak en alcohol. Die hebben volgens hem bijgedragen aan de vermindering van het roken en drinken. Is dat zo? Ik kijk even naar mijzelf…

Ik ben gestopt met roken en drinken. Maar dat kwam toch meer voort uit de overtuiging dat bij het hoesten elke morgen toch echte stukjes long mee naar boven aan het komen waren en niet zozeer omdat het geld op was. Zuipen kon bij ‘de Vink’ tenslotte toch op de pof, so wat de fuk! Bovendien bevalt dat ‘stoppen met’ helemaal niet. In de praktijk komt dat er op neer dat ik bij gelegenheid, in de kroeg, op een feestje. als er bezoek is of toevallig iemand in de buurt die rookt en drinkt, ik zo af en toe, een paar keer per week even een pafke meerook en een glaasje meedrink. De sociale roker c.q. gezelligheidsdrinker. Dat ontaard meestal in een pakje binnen het uur maar dat geeft niet want de kater de dag erna geeft absoluut geen ruimte voor spijt. Enkel zelfmedelijden en een overdosis aan belooften nooit, maar dan ook nooit meer aan die troep te beginnen beheersen naast de bonkende hoofdpijn mijn dag. Gelukkig slechts totdat er weer iemand op de stoep staat met de zalige walm van nicotine om zich heen.

Maar even terug naar het thema.

Stel, het zou daadwerkelijk helpen om mensen van de vette hap af te krijgen, wat zouden al die complex-vreters als alternatief gaan gebruiken om hun frustraties weg te werken. Hun hondje doodknuppelen? Hun medescholieren neermaaien. Ik geloof namelijk dat die knappe koppen een beetje buiten beschouwing laten dat velen onder ons vreten omdat ze een probleem hebben. Omdat de wereld draait zoals hij draait, de verkeerde kant op. Het voedsel is niet het probleem, wel de reden waarom we onze nek ermee volstoppen. Vet-tax op de patat! En zeker ook nog met terugwerkende kracht. Ik kan je verzekeren dat de staatskas dan echt vet wordt. Nietwaar Ignatius? Godspeed? – Wij zijn de uitzonderingen, gewoon hooked aan de vetbak. We draaiden er in onze gloriedagen, na het uitblijven (alweer) van een stoere neukpartij (het was bijna elk weekend niet raak) onze handen niet voor om, een complete doos kroketten naar binnen te werken. Dat was 25 jaar geleden. Maak zelf maar een rekensommetje hoeveel accijnzen moedertje staat is mis gelopen.

Ik vraag me af hoe politici het telkens weer bedacht krijgen. Je moet als kind dus niet alleen een complex aangepest krijgen. Nee, het complex moet ook nog eens van een dusdanige omvang zijn dat vreetbuien, roken en zuipen geen troost bieden. Vervolgens zie je dat het bij je medemens wel helpt en dát neem je ze dan af. Dat is dan je wraak. De pester, de medepester, de pester in de dop en iedereen, maar dan ook iedereen moet er aan geloven. Alleen opdat jij, klein onooglijk opneukertje, dan even het stoerste jongetje van de klas kan zijn. De held van ’s lands schatkist. Want die loopt dan lekker vol.


14 reacties

pepe · 3 april 2005 op 09:16

Weer heel HELDer geschreven.
Ik moet er toch niet aan denken dat zo’n vet-tax doorgaat. Ik zie mijn gewicht al weer naar beneden kelderen, ik heb er jaren over gedaan er niet meet uit te zien als lucifer of vuurtoren.
Of krijgen we een pasjes-systeem? Zodat andere te lichte mensen en ik korting krijgen?

Mosje · 3 april 2005 op 09:36

Nog even en er komt een tax op neuken, de zogenaamde neuktax. Donner en Balkje zijn ertoe in staat, moraalridders en geheelonthouders als ze zelf zijn.
😛

**EDIT**
Viking,
Ontving zojuist een e-mail van het hoofdbestuur van D66. Ik zit ernaast. De neuktax is alleen van toepassing op een tweede vrouw. Net als het geval is bij een tweede huis, mag een minnares niet afgetrokken worden.

Angelique · 3 april 2005 op 14:07

[quote]Stel, het zou daadwerkelijk helpen om mensen van de vette hap af te krijgen, wat zouden al die complex-vreters als alternatief gaan gebruiken om hun frustraties weg te werken.[/quote]
Dat bedoel ik … en wat moet ik dan als diëtist weer gaan uitleggen aan al die complex-vreters, waar blijft de psycholoog … heel onze geweldige lespakket voor niets … 🙂

Mup · 3 april 2005 op 19:25

[quote]mag een minnares niet afgetrokken worden.[/quote]

Een minnaar wel?

Mup.

sally · 3 april 2005 op 19:45

[quote]Nog even en er komt een tax op neuken, de zogenaamde neuktax[/quote]

Nee mosje, neuken word juist een aftrekpost.
Weet je wel hoeveel caloriën je verbruikt per keer.Minstens duizend. (als je het goed doet)
Zéér goed voor de volksgezondheid.

Vet cool, deze column viking.
liefs Sally

WritersBlocq · 3 april 2005 op 19:48

Het is weer een slap aftreksel van iets waar de politiek eigenlijk voor bedoeld is. Is er eindelijk een manier om geen vergrijzing meer te krijgen, en ja hoor, tis weer niet goed…zucht… Goed verhaal Vik!

Maurits · 3 april 2005 op 21:15

[quote]Ik geloof namelijk dat die knappe koppen een beetje buiten beschouwing laten dat velen onder ons vreten omdat ze een probleem hebben.[/quote]
En mensen die voor alles de auto pakken hebben natuurlijk ook een probleem. En mensen die de hele dag bellen, oceanen water verbruiken, kubieke kilometers gas verstoken en bij wie de elektriciteitskabels roodgloeiend staan. Niets aan doen want anders gaan ze hun hondje slaan of hun vrouw (of hun man) Misschien wordt het tijd voor een voetbaltax. Maar dan gaan al die voetballiefhebbers met problemen natuurlijk moorden en plunderen. Afblijven dus.

WritersBlocq · 3 april 2005 op 23:37

Yes yes yes een voetbalmoordenplundertax! Om maar aan je tax te komen 😮

Louise · 4 april 2005 op 07:16

Super uitsmijter! 😀

Kees Schilder · 4 april 2005 op 09:11

Jij nog een pilsje Vik?

Ma3anne · 4 april 2005 op 09:35

Handig toch om alle dingen waar mensen verslaafd aan zijn zwaarder te belasten! De werkelijke reden is echt niet de zorg om onze gezondheid. Dat geloof ik niet. Het gaat enkel om die schatkist.

Er schiet me na het lezen van deze column trouwens een mooie smoes te binnen als ik ergens een sigaretje wil roken waar het niet mag:
“Zal ik je aan een belastingvoordeeltje helpen? Ik steek wel een peuk op en betaal de accijns. Mag jij gratis met me meeroken.”

Li · 4 april 2005 op 14:59

Net als je denkt dat het niet gekker kan in politiek Den Haag verzinnen ze zoiets krankzinnigs als Vet-tax!

Je zou er een taxcomplex van krijgen

En vaak hebben deze moraalridders ook nog eens hun pens volgevreten op kosten van de staat.:-x

KingArthur · 4 april 2005 op 17:29

Van een ding kan je politiek Den Haag niet betichten en dat is gebrek aan creativiteit. Je hebt gelijk, het is bespottelijk hoe men hier onder het mom van de zogenaamde volksgezondheid weer op zoek is naar manieren om de staatskas te vullen.

pleuro · 4 april 2005 op 18:30

[quote]Misschien wordt het tijd voor een voetbaltax. Maar dan gaan al die voetballiefhebbers met problemen natuurlijk moorden en plunderen. Afblijven dus.[/quote]

Als ze Fryslân maar buiten schot laten!! een voetbaltax… zucht… het idee al!!! Mocht het zover komen, dan gaan we de tour de france ook met ons allen boycotten!!!!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder