Wat Pasen en Pinksteren nooit lukt, kunnen Vette Dinsdag en Valantijnsdag wel. Het gebeurt regelmatig dat beide ‘feest’-dagen op dezelfde dag vallen al is het dan dit jaar niet het geval. Op zondag veertien februari is het Valentijndsdag en twee dagen later, op zestien februari vieren de katholieken onder ons Vette Dinsdag. Die naam doet over het algemeen niet veel belletjes rinkelen, maar ‘Mardi Gras’, ‘Martedi Grasso’ of ‘Fat Tuesday’ doen dat des te meer. Wat uit het buitenland komt, is toch altijd lekkerder, blijkbaar. Als kind intrigeerden de ‘bijnamen’ van dagen me al buitengewoon. En dan heb ik het niet over het uitgemolken ‘maandag wasdag’ of de obligate ‘woensdag gehaktdag’, hoewel deze laatste benaming dankzij Richard Klinkhamer een wat minder saaie klank heeft gekregen. Ik ben echter meer geïnteresseerd in de meer poëtische en voor sommigen, mysterieuze benamingen. Palmzondag, Vette Dinsdag, Aswoensdag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag.

Een kind uit protestantse huize komt er maar bekaaid vanaf eigenlijk. Wij kenden naast Goede Vrijdag en het onchristelijke Blauwe Maandag eigenlijk alleen ‘fiets-zondagen’. Dat waren alle maandagse ’tweede’ dagen zoals Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Tweede Kerstdag. Hemelvaartdag, traditioneel op Donderdag was overigens ook een ‘fietszondag’. Op deze, toch een beetje bijzondere, dagen die als zondag gevierd werden, mochten wij namelijk wèl fietsen. Iets wat op de echte zondag streng verboden was. Net als naar de bioscoop gaan en ijsjes eten om maar wat te noemen.

Nee. dan de katholieke meisjes….altijd ijs, altijd bioscoop, fietsen geen gebrek en als klap op de vuurpijl een communiejurkje en een gouden kruisje. Mocht er nog enige twijfel omtrent mijn bekering van vorig jaar bestaan, dan is die nu uit de wereld. Want hoewel ik inmiddels geen enkele belangstelling voor ijsjes, fietsen en bioscoopjes meer heb en er geen communiejurkjes in mijn maat gemaakt worden, geniet ik wel met volle teugen van het rijke Roomse leven. Voor mij betekent dat in de praktijk vooral genieten en een beetje aardig zijn voor mijn medemens, in de zekerheid dat ik vergeving kan vragen èn krijgen voor eventuele misstappen. Heerlijk, ik kan het iedereen aanraden.

En de tradities van die feestdagen krijg je er gewoon bij. Het is overigens geen toeval dat al die bijzondere gelegenheden zich vrijwel allemaal in dezelfde periode van het jaar (namelijk rond Pasen) afspelen. Ze hebben stuk voor stuk te maken met enerzijds de lijdenstijd en anderzijds de uitbarsting van ontremming die daar aan vooraf gaat. Carnaval en andere lol zijn voor veertig dagen afgelopen op Aswoensdag. Die dag gaat men een askruisje halen in de kerk, symbool van de aankomende veertig daagse lijdens-en vastentijd. Maar de dag daarvoor, is Vette Dinsdag. Nog één keer kan men zich dan vrolijk volproppen voordat het afzien begint. Vroeger propte men zich vooral vol met varkensvlees en dat is nogal vet. Vandaar dus de naam. De kleuren die bij de versieringen van Vette Dinsdag horen zijn paars, goud en groen. Ze symboliseren respectievelijk rechtspraak, macht en religie.

Na Aswoensdag volgt Witte Donderdag, de dag van het Laatste Avondmaal en de dag dat Jezus door zijn discipel Judas verraden werd. Vroeger dekte men dan alle beelden en heilige relikwieën in de kerk af met witte kleden. Witte donderdag dus. Goede Vrijdag behoeft geen uitleg al heb ik het altijd vreemd gevonden dat juist de ergste dag van het kerkelijk jaar (kruisiging van Jezus) ‘goed’ gevonden werd. Maar ja, de simpelen van geest zullen het Koninkrijk Gods beërven, dus je hoeft niet alles te snappen.
Stille Zaterdag is de dag dat Jezus ‘dood’ was, alvorens op zondag weer op te staan. Nee, dat was niet op Palmzondag die valt er een week voor. Dan herinneren we ons de intocht in Jeruzalem, waar het allemaal mee begon.

Dit wordt weer een stichtelijk praatje…en dat terwijl ik het eigenlijk over Valentijnsdag wilde hebben. Toen ik mijn man leerde kennen, was de viering hier in Nederland totaal onbekend. Je las er hooguit weleens iets over in een amerikaans boek. Ik viel dus van mijn stoel toen mijn (toen nog) verloofde op mijn eerste Valentijnsdag in Italië ineens met als hartjes vermomde bonbonnetjes aankwam. Het was de dorpstraditie. Alle vrouwen kregen dezelfde bonbonnetjes, wel allemaal van hun eigen man natuurlijk. Ze werden verkocht door de uitbater van de plaatselijke bar, waar elke man ’s avonds minstens een espresso ging halen. Die bar was destijds nog verboden terrein voor vrouwen. Dus hoe de bonbonnetjes eruit zagen was elk jaar opnieuw een echte verrassing…

Ook daar is de klad ingekomen. Net als de Nederlandse man wordt de Italiaanse man inmiddels overdonderd door het commerciele geweld. Hij koopt tegenwoordig, tot metroman verworden en ontdaan van echte romantiek, afgrijselijk dure prullaria of voelt zich verplicht zijn vriendin toch minstens mee uit eten te nemen. Lekker spontaan allemaal. Ach ja, ik hoef me daar al helemaal niet meer druk over te maken; laat die Valentijn maar zitten. Ik ga genieten van de prachtige tradities van de Rooms Katholieke kerk.


14 reacties

Avalanche · 15 februari 2010 op 11:08

Valentijnsdag is geruisloos (op romantisch gebied althans) aan me voorbij gegaan, dit jaar. Buiten, voor onze deur, was echter sprake van volop feestgedruis, waardoor deze Valentijn toch een niet zo geruisloos en redelijk vet tintje kreeg. 😉

DreamOn · 15 februari 2010 op 11:29

Leuk, om zo’n stukje ‘kerkgeschiedenis’ te lezen! Inderdaad, Hemelvaartsdag was vroeger zo’n dag waarop er door de kerk fietstochten werden georganiseerd, maar ik kan me ook nog herinneren, dat in de tijd dat ik ongeveer 18 jaar oud was de verlovingsfeestjes op zo’n dag gehouden werden, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag, Paasdag, enz.
En dat werd dan vaak gevierd in de kerk…

Maar vette dinsdag, nee, daar had ik nog nooit van gehoord, en zo leer ik elke keer weer bij.

Ook wij hebben Valentijnsdag gewoon als een normale zondag laten passeren: we zijn sowieso altijd lief voor elkaar! 😀

SIMBA · 15 februari 2010 op 11:33

Ik ben hartstikke katholiek opgegroeid in Zuid-Limburg en woon intussen al 22 jaar in Brabant, ook heel katholiek. Maar van vette dinsdag heb ik echt nog nooit gehoord. Bij ons was dat gewoon carnavalsdinsdag, de laatste van 3 feestdagen voordat de vastentijd begon.
Volgens mij hoeven dagen van de week niet met een hoofdletter.

Trukie · 15 februari 2010 op 15:35

Vette dinsdag ken ik ook niet.
Wel Goede donderdag (vrij op Hemelvaart), maar die hadden we in een klein gezelschap zelf bedacht.
Ik heb hier en daar wat snel gelezen en zelfs zinnen overgeslgen. Ik vond het stuk wat lang en minder boeiend.

LouisP · 15 februari 2010 op 17:40

Emiliever,

je schrijft goed vind ik, maar ik heb het even gehad nu..Wat weet jij veel over allerlei rituelen, kerken en godsdiensten door de eeuwen heen over heel de wereld….En ik nu ook…Komt het omdat je zoveel instuurt, of dat de toon zoveel hetzelfde is…?
Die laatste zin…da’s de druppel…..

groet,
Louis

pally · 15 februari 2010 op 18:01

Hallo Emiliever,

De dinsdagavond voor aswoensdag met lekkernijen, voordat de vasten begon, heette bij ons ‘vastenavond’.
Ik voel verder een beetje met Louis en Trukie mee. Niet te veel insturen en het vooral niet te lang maken. Dat laatste is overigens een persoonlijke voorkeur. Wat het insturen betreft: na de eerste euforie van steeds maar willen schrijven en sturen, ontstaat er meestal vanzelf weer een soort evenwicht,
succes!

groet van Pally

Emiliever · 15 februari 2010 op 19:53

Tsja…ik kan het me wel voorstellen, dat het een beetje veel is. Ik kijk er eerlijk gezegd zelf ook van op, ik heb niet bewust zoveel achter elkaar ingestuurd. Maar ik zal me voortaan wat meer inhouden!
Wat de onderwerpen betreft, die kerkrituelen interesseren me gewoon nogal. Misschien omdat veel ervan ook vooor mij nieuwe is.
De lengte van de teksten….ik ben nogal wat lang van stof, weet je. Waarschijnlijk ben ik daarom gaan schrijven, als ik door praat, krijgt mensen gauw genoeg van mijn gekakel. Maar nu dus ook al bij het schrijven. Ai! 😆
Wat vette dinsdag betreft, inderdaad veel mensen (her)kennen die dag niet als zodanig. Maar van Mardi Gras heeft iedereen vast wèl gehoord!

Trukie · 15 februari 2010 op 20:28

Emiliever, mijn opmerking over de lengte van de tekst moet je hier zien in samenhang met dat ik het niet boeiend vind. Te veel feitenopsomming zonder opfrissende kwinkslagen er tussen. Mijn gedachten zoeken dan afleiding tijdens het lezen. Er had veel geschrapt kunnen worden om toch de boodschap helder te houden. Bovendien had de titel andere verwachtingen gewekt. Heel andere verwachtingen.

joopvanpoll · 15 februari 2010 op 23:10

De prachtige tradities van de roomskatholieke kerk!
Broeder Gabriël was het hoofd van de katholieke jongensschool. Hij was een beetje griezelig. Als je straf verdiend had, kon je dat afkopen door met hem mee te gaan naar het magazijntje van de school. Iedereen deed dat natuurlijk. Het schriftenhok noemden we het. Er zaten geen ramen in en er stond een oude keukenstoel.
Daar ging hij dan op zitten en jij moest op zijn schoot. Hij hielp je er wel mee en dan streelde hij over je benen en billen. Dan moest je andersom op zijn schoot gaan liggen, je kont was dan aan de beurt. Vooral zekere plaatsen hadden zijn voorkeur. Het schoolhoofd deed altijd de hoogste klas en wij wisten niet beter of wat hij deed was gewoon. Alleen een beetje griezelig, zoals biechten. Hij lispelde dan onverstaanbare woorden en hij ademde zijn sigarenlucht in je gezicht. Behalve als hij je kont aaide, dan had je daar geen last van. Dan keek je naar het grijze linoleum, dat op de vloer lag in het schriftenhok. Toen de school later gemengd werd flikte hij het ook bij de meisjes.
Hij werd “eervol”ontslagen, toen de ouders van een van de meisjes eindelijk de moed vonden om aangifte te doen. Het schoolbestuur vergaderde tot diep in de nacht. In het laffe dorp vond iedereen het schandelijk, alsof niemand wist dat hij al drie generaties bezig was.
Het rijke roomsche leven!

Ma3anne · 15 februari 2010 op 23:53

Die vette dinsdag is mij ook onbekend. Het heette hier vastenavond en dan ging je verkleed en gewapend met een [i]foekepot[/i] langs de deuren om losse centen te krijgen in ruil voor het liedje dat je zong.

Ik vind dit stuk een beetje vreemd met die uitleg over de kerkelijke dagen erbij, terwijl je het over Valentijnsdag wilt hebben. Het lijkt of je uit de bocht schoot en niet te stuiten was op het moment dat je dit schreef. Ja, soms is less more…

Anne · 16 februari 2010 op 04:17

Ik schrijf dit nu vanuit een feestend Mestreech. Net een heeeeeele vette maandagavond achter de rug, en alleen even dat je het weet: vastenavond is weliswaar ingepikt door de Katholieke kerk, maar de oorsprong is zeeeeeeer heidens. Waarvan akte 😀

Fem · 16 februari 2010 op 09:27

Go Joop!! 😆

Mien · 16 februari 2010 op 14:29

Emie liever niet te veel at once voordragen uit jouw eigen bibelebonse bijbel.
Op CX wonen welliswaar veelvraten, maar ook zij raken verzadigd van ongeremde liturgie.
Gewoon even ongezouten kritiek op zoete schrijfsels.
Keep on writing. But less is more.

Mien Schrijfkous (valt ook wel eens in een kuil) 😉

Dees · 17 februari 2010 op 11:16

Ik vind de informatieve columns echt heel interessant (heerlijk shotje trivia) op de letter en vind ze ook tot je betere behoren trouwens, je bent erin in je element. De kerkelijke geest van je verhaal is iets waar ik ook niets mee heb, maar door de weetjes slik ik ze er maar bij. Ik kende vette dinsdag, maar pas na een bezoekje New Orleans. Ikk vraag me af of de uitdrukking ‘vet’ als in ‘vet hee’, zijn wortels erin heeft trouwens. Wie weet. Jij misschien 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder